Διεθνή

Η προσπάθεια εξισορρόπησης της Μελόνι

Η προσπάθεια εξισορρόπησης της Μελόνι

Πηγή Φωτογραφίας: Western Balkans strategically important to Italy, says Premier Meloni/ AA.COM.TR

Ο ρεαλισμός της Μελόνι προς την ΕΕ, ο ισχυρός ατλαντισμός και ο σχετικός δημοσιονομικός περιορισμός έχουν συνδυαστεί με τις συνεχιζόμενες δεξιές λαϊκιστικές πολιτικές σε πολλά άλλα ζητήματα. Η Μελόνι έχει διατρανώσει τις πολιτικές της για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, καθιστώντας δυσκολότερη τη λειτουργία των σκαφών διάσωσης ΜΚΟ στη Μεσόγειο.

Κατά το πρώτο έτος της θητείας της έχει μπερδέψει τις προσδοκίες, καθώς η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι συνδύασε τον φιλονατοϊσμό και τον ρεαλισμό προς την ΕΕ με τον δεξιό λαϊκισμό για τη μετανάστευση, τα πολιτιστικά ζητήματα και την πράσινη πολιτική.

Όταν η Μελόνι έγινε πρωθυπουργός της Ιταλίας τον περασμένο Οκτώβριο, πολλοί ανησυχούσαν ότι η ηγέτις του ακροδεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας θα ξεκινούσε ένα χείμαρρο δαπανών, θα ξεκινούσε μια πορεία σύγκρουσης με την ΕΕ και θα κατέστρεφε τη δυτική ενότητα απέναντι στη Ρωσία.

Αυτοί οι φόβοι δεν επαληθεύτηκαν. Αντίθετα, η Μελόνι έχει επιδοθεί σε μια λεπτή πράξη εξισορρόπησης. Υπήρξε έντονα “ατλαντίστρια”, υιοθέτησε έναν εποικοδομητικό τόνο προς την ΕΕ και ακολούθησε μια σχετικά συντηρητική δημοσιονομική πολιτική. Αλλά αυτός ο πραγματισμός έχει πάει χέρι – χέρι με τυπικές ακροδεξιές λαϊκιστικές πολιτικές και ρητορική για τη μείωση της παράνομης μετανάστευσης, την προώθηση των συντηρητικών αξιών και την επιβράδυνση της πράσινης μετάβασης.

Οι ανησυχίες ότι η Μελόνι θα άλλαζε την ΕΕ και την εξωτερική πολιτική της Ιταλίας είχαν τις ρίζες της στην πολιτική της προέλευση στο μεταφασιστικό ιταλικό κοινωνικό κίνημα της Ιταλίας και στην αντι-ΕΕ, αντι-κατεστημένη ρητορική που την είχε ωθήσει στην εθνική προβολή την τελευταία δεκαετία.

Η Μελόνι κατηγόρησε την ΕΕ για γραφειοκρατική υπέρβαση και κάλεσε την Ιταλία να αποχωρήσει από το ευρώ. Επίσης επέκρινε τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία και εξέφρασε θαυμασμό για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως και οι εταίροι της στον συνασπισμό, ο ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι και ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Μέχρι τις περσινές εκλογές, η Μελόνι είχε χαλαρώσει μερικές από τις πιο ακραίες θέσεις της. Οι δυσκολίες του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit και η έναρξη του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ μετά την πανδημία, του οποίου η Ιταλία αναμένεται να είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος με 191,5 δισ. ευρώ σε δάνεια και επιχορηγήσεις, οδήγησαν τη Μελόνι να μετριάσει τον ευρωσκεπτικισμό της και να εγκαταλείψει τη συζήτηση για έξοδο από το ευρώ. Και μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, η Μελόνι καταδίκασε κατηγορηματικά την εισβολή και τοποθετήθηκε ως ισχυρός υποστηρικτής του Κιέβου.

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η Μελόνι ακολούθησε μια έντονα νατοϊκή εξωτερική πολιτική. Παρά τον εκτεταμένο σκεπτικισμό της κοινής γνώμης και του συνασπισμού της, έχει υποστηρίξει την προσπάθεια της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ και έχει εντείνει τη στρατιωτική υποστήριξη προς το Κίεβο, παρέχοντάς του περισσότερα όπλα, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων αεράμυνας.

Η Μελόνι έχει επίσης σκληρύνει την πολιτική της Ιταλίας έναντι της Κίνας και η κυβέρνησή της το έχει επισημάνει έντονα ότι σκοπεύει να εγκαταλείψει την πρωτοβουλία Belt and Road του Πεκίνου, στην οποία εντάχθηκε η Ιταλία το 2019.

Μόλις ανέλαβε την εξουσία, η Μελόνι εγκατέλειψε ή μείωσε τις περισσότερες από τις προεκλογικές υποσχεθείσες αυξήσεις δαπανών της, γνωρίζοντας ότι θα είχαν υπονομεύσει την αξιοπιστία της και πυροδότησε αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ιταλίας, το οποίο ανερχόταν στο 147% του ΑΕΠ στα τέλη του 2022.

Η ανάγκη να διατηρηθεί η ροή των κεφαλαίων από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ οδήγησε επίσης τη Μελόνι να απαλύνει περαιτέρω τη ρητορική της προς την ΕΕ. Η ευρωπαϊκή της πολιτική έχει επικεντρωθεί κυρίως στην επιδίωξη των παραδοσιακών προτεραιοτήτων της Ιταλίας: μεγαλύτερες προσπάθειες της ΕΕ για τη μείωση του αριθμού των μεταναστών που αποβιβάζονται στην Ιταλία, πιο ευέλικτους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ και περισσότερο δανεισμό από την ΕΕ για την αντιμετώπιση εξωτερικών κρίσεων.

Ο ισχυρός ατλαντισμός της Μελόνι και η ρεαλιστική της στάση απέναντι στην ΕΕ της επέτρεψαν να απορρίψει πολλές από τις παρακαταθήκες που κληρονόμησε από την ακροδεξιά καταγωγή της και να τοποθετηθεί ως μια πιο μετριοπαθής συντηρητική πολιτικός. Έχει δημιουργήσει καλές εργασιακές σχέσεις με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τους κυρίαρχους ηγέτες της ΕΕ, όπως η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς. Ωστόσο, οι σχέσεις με τον Γάλλο Εμανουέλ Μακρόν ήταν πιο προβληματικές και σημαδεύτηκαν από διαφωνίες, ιδιαίτερα για τη μεταναστευτική πολιτική.

Ο ρεαλισμός της Μελόνι προς την ΕΕ, ο ισχυρός ατλαντισμός και ο σχετικός δημοσιονομικός περιορισμός έχουν συνδυαστεί με τις συνεχιζόμενες δεξιές λαϊκιστικές πολιτικές σε πολλά άλλα ζητήματα. Η Μελόνι έχει διατρανώσει τις πολιτικές της για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, καθιστώντας δυσκολότερη τη λειτουργία των σκαφών διάσωσης ΜΚΟ στη Μεσόγειο.

Έχει προβάλει τον εαυτό της ως υπερασπιστή των συντηρητικών δυτικών αξιών και έχει εφαρμόσει πολιτικές για τον σκοπό αυτό, για παράδειγμα, καθιστώντας δυσκολότερο για τα ομόφυλα ζευγάρια με παιδιά να αναγνωρίζονται ως γονείς. Ακόμη και στην οικονομική πολιτική, τα λαϊκιστικά ένστικτα της Μελόνι εξακολουθούν να είναι ορατά, όπως φαίνεται από το σχέδιό της να φορολογήσει τα πρόσθετα κέρδη των τραπεζών από τα υψηλότερα επιτόκια, το οποίο ήταν τόσο επιζήμιο που έπρεπε να αντιστραφεί εν μέρει.

Πόσο καιρό θα μπορεί η Μελόνι να διατηρεί την ισορροπία; Μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές του επόμενου έτους, η Μελόνι ελπίζει ότι θα διαρκέσει αρκετά για να ενισχύσει την επιρροή της στην αρένα της ΕΕ. Μέχρι στιγμής, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δημοτικότητά της έχει αυξηθεί από τις περσινές εκλογές.

Εν τω μεταξύ, η κυριαρχία της στην ιταλική δεξιά είναι αδιαμφισβήτητη και η κεντροαριστερή αντιπολίτευση είναι διχασμένη και αναποτελεσματική. Οι αξιολογήσεις της Μελόνι ενισχύθηκαν από την οικονομία της Ιταλίας, η οποία μπόρεσε να αντιμετωπίσει τη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου τον περασμένο χειμώνα και αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,1% φέτος, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Ωστόσο, προκλήσεις διαφαίνονται στον ορίζοντα. Η υλοποίηση του ταμείου ανάκαμψης της Ιταλίας καθυστερεί, με πολλά έργα να καθυστερούν. Αυτό οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναβάλει και να περιορίσει ορισμένες από τις πληρωμές από το ταμείο. Περαιτέρω καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις θα κάνουν τη Μελόνι να φαίνεται ανίκανη.

Ομοίως, ο αυξανόμενος αριθμός μεταναστών που φτάνουν στην Ιταλία με βάρκες μέσω της Μεσογείου θα μπορούσε να είναι πρόβλημα για τη Μελόνι, δεδομένου του ότι έχει ποντάρει τόσο μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο στη μείωση των αφίξεων. Τέλος, και δυσοίωνο για τη Μελόνι, το ΑΕΠ της Ιταλίας συρρικνώθηκε κατά 0,3% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, κάτι που υποδηλώνει ότι η οικονομία μπορεί να επιβραδύνεται.

Οι εγχώριες δυσκολίες θα μπορούσαν να ωθήσουν τη Μελόνι να καταφύγει σε λαϊκίστικες τακτικές υψηλού κινδύνου για να διατηρήσει την υποστήριξη των ψηφοφόρων της. Το ότι προσφάτως ανακοίνωσε ότι φορολογεί τα πρόσθετα κέρδη των τραπεζών μπορεί να είναι μόνο το πρώτο παράδειγμα ακανόνιστων και επιζήμιων σφαλμάτων πολιτικής.

Όσο πιο πολύ η Μελόνι παραπαίει στο εσωτερικό, τόσο περισσότερο θα αποδυναμώνεται η προσεκτικά δημιουργημένη διεθνής εικόνα του πραγματισμού και της ικανότητας της. Αυτό θα μπορούσε να είναι μοιραίο για τη Μελόνι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments