Nέα της αγοράς

Εθελοντισμός με χρηστικό αποτύπωμα, ευρωπαϊκή ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα

Εθελοντισμός με χρηστικό αποτύπωμα, ευρωπαϊκή ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay, Με αφορμή τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και τη Μαγνησία, πολύς λόγος γίνεται αυτές τις ημέρες σε σχέση με την παντελή απουσία των… περιβόητων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων

Η ταχύτερη “πράσινη” μετάβαση θα ωφελούσε τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και τις τράπεζες, διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στο δεύτερο τεστ καταπόνησης για το κλίμα σε ολόκληρη την οικονομία.

Με αφορμή τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και τη Μαγνησία, πολύς λόγος γίνεται αυτές τις ημέρες σε σχέση με την παντελή απουσία των… περιβόητων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) από το πεδίο, σε αντίθεση με τον επιλεκτικό ανθρωπισμό που εμφανίζουν και η οποία σε πλείστες περιπτώσεις σχετίζεται με το ανάλογο χρηματικό κίνητρο… Γιατί, αλήθεια, εάν οι εν λόγω ΜΚΟ δεν δηλώνουν την ενεργή τους παρουσία εκεί που πραγματικά υπάρχει πρόβλημα και πόνος, με αυταπόδεικτο ζήτημα συμβολής και ανακούφισης έντονα πληγέντων, τότε ποιος ο λόγος της ύπαρξης, λειτουργίας και στήριξής τους; Τι εξυπηρετούν και ποιον υπηρετούν εάν όχι τον άνθρωπο; Εκτός κι εάν ο τελευταίος πρέπει να διαθέτει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά…

Στοιχείο και λογική που όχι μόνο είναι -εντελώς- κατακριτέα, αλλά έρχεται και σε πλήρη αντίθεση με την πρακτική που εφαρμόζει το ίδιο το εθελοντικό κίνημα αυτές τις ημέρες στον Βόλο, τη Λάρισα και σε κάθε κωμόπολη, κεφαλοχώρι ή μικρότερο χωριό, δίνοντας διαπιστευτήρια του εθελοντισμού, της στήριξης, της βοήθειας και της αλληλεγγύης στην πράξη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ξεχωριστή θέση κατέχει η προσπάθεια του εθελοντικού εγχειρήματος “Karditsa Power”, που «τρέχει» το προσωπικό της Smart Flying Machines και της ODYSSEA-Greece και χρηματοδοτείται από δωρεές της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας και πολιτών, ανέλαβε να αναπτύξει και αποστείλει mini-φωτοβολταϊκούς σταθμούς φόρτισης προς οικογένειες που επλήγησαν από τις πλημμύρες στον Παλαμά και στα γύρω χωριά της Καρδίτσας. Οι mini-φωτοβολταϊκοί σταθμοί φόρτισης που αναπτύχθηκαν από το “Karditsa Power” επιτρέπουν στις οικογένειες που βρίσκονται χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα να φορτίσουν τις συσκευές τους και να διατηρήσουν την επικοινωνία τους σε κρίσιμες στιγμές.

Ήδη, τα πρώτα panel ηλιακής φόρτισης φορητών συσκευών παραδόθηκαν στην ΕΜΑΚ, προκειμένου να προωθηθούν στον Βλοχό, στα Καλογριαννά και στο Μάρκο. Ωστόσο, η γραμμή παραγωγής και οι παραδόσεις συνεχίζονται προκειμένου μέσω της συγκεκριμένης προσπάθειας να υπάρξει μια αποτελεσματική αντιμετώπιση μιας πτυχής μεν, σημαντικής δε, πτυχής της κρίσης που έχει πλήξει την ευρύτερη περιοχή ως συνέπεια των πλημμυρών.

(Μια ακόμη) Ευρωπαϊκή «ψήφος» εμπιστοσύνης στην Ελλάδα Στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή, σήμερα, σχετικού νομοσχεδίου, που κατατέθηκε από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, θα ζητηθεί και η κύρωση της Συμφωνίας Έδρας μεταξύ της Ελλάδας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP), μέσω της οποίας θα διασφαλιστεί η παραμονή του στην χώρα μας.

Υπενθυμίζεται πως το CEDEFOP έχει εγκατασταθεί από το 1995 στη Θεσσαλονίκη, ως Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί το κέντρο αναφοράς για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση έχει ως στόχο να παρέχει στα άτομα τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες που χρειάζονται σε όλη την επαγγελματική ζωή τους.

Από την πλευρά του, το CEDEFOP παρέχει στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και τα κράτη μέλη και τους κοινωνικούς εταίρους που εργάζονται μαζί σε αυτόν τον τομέα, αποσκοπώντας να εξασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι αποκτούν τις σωστές δεξιότητες, μετακινούνται εύκολα μεταξύ θέσεων εργασίας, τομείς και χώρες, και οι δεξιότητές που έχουν αποκτήσει αναγνωρίζονται και εκτιμούνται.

Το CEDEFOP, μεταξύ άλλων, συντάσσει εκθέσεις για τις πολιτικές εξελίξεις σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματοποιεί μεσοπρόθεσμες προβλέψεις προσφοράς και ζήτησης δεξιοτήτων στην Ευρώπη στο σύνολό της, αναλύει τη χρηματοδότηση προγραμμάτων, μελετά τα οφέλη των «εργαλείων», όπως λ.χ. το Europass και το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων, συντονίζει το πρόγραμμα επισκέψεων μελέτης για την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση ειδικών και φορέων λήψης αποφάσεων για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.ο.κ.

Με την κατεύθυνση που επιχειρεί να προσδώσει ο νέος Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, στην έννοια της εκπαίδευσης, του retooling και του upscaling για την θεμελίωση ενός σύγχρονου, ευέλικτου και με προστιθέμενη αξία εργατικού δυναμικού στη χώρα μας, είναι βέβαιο πως ο ρόλος που μπορεί να παίξει το CEDEFOP δύναται να αποδειχθεί… χρυσάφι.

“Πράσινο” για να σωθούμε… Η ταχύτερη “πράσινη” μετάβαση θα ωφελούσε τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και τις τράπεζες, διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στο δεύτερο τεστ καταπόνησης για το κλίμα σε ολόκληρη την οικονομία. Κι αυτό, καθώς, η προεφοδιαστική “πράσινη” επένδυση μειώνει σημαντικά το μεσοπρόθεσμο κόστος και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, ενώ η μη επιτάχυνση της “πράσινης” μετάβασης μειώνει την κερδοφορία των επιχειρήσεων και την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, αυξάνοντας ταυτόχρονα τον πιστωτικό κίνδυνο για τις τράπεζες. Όπως σημειώνει η ΕΚΤ, περαιτέρω καθυστέρηση της μετάβασης σημαίνει απώλεια στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού και επιδείνωση των επιπτώσεων των δαπανηρών φυσικών κινδύνων.

Το stress test αναλύει την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών και των τραπεζών σε τρία μεταβατικά σενάρια, τα οποία διαφέρουν ως προς το χρονοδιάγραμμα και τις φιλοδοξίες: Το πρώτο αφορά σε μια «επιταχυνόμενη μετάβαση», η οποία προωθεί τις πράσινες πολιτικές και τις επενδύσεις, οδηγώντας σε μείωση των εκπομπών έως το 2030 σύμφωνα με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.

Το δεύτερο σε μια «μετάβαση αργοπορημένης ώθησης», η οποία δεν επιταχύνεται μέχρι το 2026 (και εξακολουθεί να είναι αρκετά έντονη ώστε να επιτύχει μειώσεις εκπομπών σύμφωνα με το Παρίσι έως το 2030).

Με την δε τρίτη να αφορά σε μια «καθυστερημένη χρονικά μετάβαση», η οποία ξεκινά μόλις το 2026, αλλά δεν είναι αρκετά φιλόδοξη για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού έως το 2030.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά επωφελούνται σαφώς από μια ταχύτερη μετάβαση. Ενώ μια ταχύτερη μετάβαση αρχικά συνεπάγεται μεγαλύτερες επενδύσεις και υψηλότερο ενεργειακό κόστος, οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι μειώνονται σημαντικά μεσοπρόθεσμα. Τόσο τα κέρδη όσο και η αγοραστική δύναμη επηρεάζονται λιγότερο αρνητικά, καθώς η προεφοδιασμένη επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποδίδει νωρίτερα και τελικά μειώνει τα ενεργειακά έξοδα.

Στην επιταχυνόμενη μετάβαση, οι πράσινες επενδύσεις από τις εταιρείες της ζώνης του ευρώ ανέρχονται σε 2 τρισεκατομμύρια ευρώ έως το 2025, ενώ ανέρχονται σε μόλις 0,5 τρισεκατομμύρια ευρώ στα άλλα δύο σενάρια. Στην καθυστερημένη χρονικά μετάβαση, οι πράσινες επενδύσεις φτάνουν τη διαφορά της επιταχυνόμενης μετάβασης έως το 2030, καθώς και οι δύο φτάνουν συνολικά τα 3 τρισεκατομμύρια ευρώ, ενώ παραμένουν χαμηλότερες στην καθυστερημένη μετάβαση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments