SPOTLIGHTS

Ποια η σχέση ανάμεσα σε προφάρμακα και ναρκωτικά;

Ποια η σχέση ανάμεσα σε προφάρμακα και ναρκωτικά;

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Francebleu.fr - Pénuries de médicaments

Τα προφάρμακα είναι χάπια που μετατρέπονται από τον οργανισμό σε παράνομο ναρκωτικό και μπορούν να αποφύγουν την ανίχνευση.

Πρόκειται για νέες χημικές ενώσεις που δεν είναι φάρμακα εάν αναλυθούν πριν αλληλεπιδράσουν με τον μεταβολισμό των ανθρώπων, γεγονός που περιπλέκει την παρακολούθηση τους

Το σίγουρο είναι ότι οι έμποροι ναρκωτικών βρήκαν έναν τρόπο να ξεγελάσουν τις αρχές επιβολής του νόμου χρησιμοποιώντας ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία που διαθέτει το σώμα μας: τον μεταβολισμό.

Τα προφάρμακα είναι ουσίες που γίνονται αποτελεσματικές μόνο όταν διασπώνται από ένζυμα στο πεπτικό σύστημα ή από άλλες χημικές αντιδράσεις στο σώμα. Ενώ υπάρχουν νόμιμες φαρμακολογικές χρήσεις (5-7% των εγκεκριμένων φαρμάκων εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία), η χρήση τους ως ναρκωτικά του δρόμου είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο.

Τα περισσότερα παράνομα ναρκωτικά αλληλεπιδρούν με συγκεκριμένους υποδοχείς στα εγκεφαλικά κύτταρα, διεγείροντας ή εμποδίζοντας την απελευθέρωση χημικών ουσιών που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές. Τα ναρκωτικά αυτά παραμένουν για σύντομο χρονικό διάστημα πριν μετατραπούν σε ανενεργές ή λιγότερο δραστικές χημικές ουσίες, οι οποίες στη συνέχεια αποβάλλονται από τον οργανισμό, συνήθως ως ούρα.

Ωστόσο, στην περίπτωση των προφαρμάκων, ένα μικρό μέρος του μορίου πρέπει να αφαιρεθεί ή να αντικατασταθεί πριν μπορέσει να δράσει σε αυτούς τους υποδοχείς. Αυτό γίνεται μέσα στο σώμα με φυσικές διαδικασίες. Το ALD-52 (1-acetyl-LSD), για παράδειγμα, είναι ένα προφάρμακο που το σώμα μετατρέπει σε LSD αφού αφαιρέσει δύο άτομα άνθρακα και ένα οξυγόνο.

Το ιστορικό αυτών των ουσιών

Αν και ορισμένες αναφορές δείχνουν ότι το ALD-52 υπάρχει από τη δεκαετία του 1960, εντοπίστηκε για πρώτη φορά επίσημα από τις γαλλικές αρχές το 2016.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έσπευσε να κατατάξει αυτό το προφάρμακο ως ελεγχόμενη ουσία το 2014, παρά τις αναφορές για κατασχέσεις ναρκωτικών. Από τότε, έχουν εντοπιστεί πολλά περισσότερα προφάρμακα.

Οι κατασχέσεις προφαρμάκων LSD, όπως το ALD-52, αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στην Ιταλία. Οι ιαπωνικές αρχές αύξησαν επίσης τον αριθμό των κατασχέσεων παρόμοιων προφαρμάκων LSD. Και στη Βραζιλία, οι πρώτες αναφορές αυτών των προφαρμάκων LSD έγιναν το 2022. Το ψυχαγωγικό ναρκωτικό GHB έχει επίσης ένα προ-ναρκωτικό: τη γ-βουτυλακτόνη (GBL). Το Ηνωμένο Βασίλειο εισήγαγε αυστηρότερη ρύθμιση της GBL (που συχνά πωλείται ως καθαριστικό) το 2022. Μετά από αυστηρές συστάσεις του Συμβουλευτικού Συμβουλίου για την κατάχρηση ναρκωτικών, η GBL κατατάσσεται πλέον ως ναρκωτικό της κατηγορίας Β, μαζί με την κάνναβη και την κεταμίνη.

Όσον αφορά τα διεγερτικά, είναι γνωστό ότι ορισμένα φάρμακα που διατίθενται στο εμπόριο μπορούν να μετατραπούν στον οργανισμό σε αμφεταμίνες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν  λόγω των δυνητικά ψυχοδραστικών τους επιδράσεων, γεγονός που δικαιολογεί τον αυστηρό έλεγχο της συνταγογράφησης τους.

Οι έμποροι ναρκωτικών έχουν επίσης αναπτύξει τρόπους για να καλύψουν το παράνομο MDMA (Έκσταση) προσθέτοντας ένα μικρό μόριο που μπορεί να αφαιρεθεί με χημικές αντιδράσεις ή στο στομάχι με επαφή με γαστρικό οξύ.

Ένα από τα κύρια προβλήματα με τα προφάρμακα είναι ότι είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Οι αστυνομικές δυνάμεις χρειάζονται δείγματα αναφοράς με τα οποία να συγκρίνουν το φάρμακο ή προηγμένο εξοπλισμό για να ανακαλύψουν τη μοριακή του δομή.

Δεδομένου ότι ο κατάλογος αυτών των ενώσεων δεν είναι γνωστός και οι μικρές χημικές αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν σε διαφορετικά πρότυπα δοκιμών, αυτά τα νέα φάρμακα είναι εύκολο να διακινηθούν λαθραία. Και αυτό εξηγεί γιατί πολλά έχουν εμφανιστεί μόνο σε αστυνομικές αναφορές την τελευταία δεκαετία.

Στην περίπτωση βιολογικών δειγμάτων (όπως αίμα, ούρα ή σάλιο), υπάρχει μια άλλη δυσκολία. Δεδομένου ότι τα προφάρμακα πρέπει να μετασχηματιστούν μέσα στο σώμα πριν ενεργοποιηθούν, στην πραγματικότητα απουσιάζουν σε περιπτώσεις θανατηφόρου υπερβολικής δόσης, καθώς η ουσία που προκαλεί βλάβη και θάνατο είναι το προϊόν αυτής της μεταμόρφωσης.

Συνεπώς, αποτελεί εμπόδιο η διάκριση των προ-φαρμάκων από τα πιο κλασικά συστατικά από τα οποία έχουν τροποποιηθεί. Παρόλο που το συνολικό αποτέλεσμα του θανάτου θα ήταν το ίδιο, η ορθή ταυτοποίηση του ναρκωτικού όπως χρησιμοποιήθηκε αρχικά μπορεί να υποδείξει μια τάση προς την παράνομη πώληση, χρήση και απόκτηση. Στην περίπτωση των προ-ναρκωτικών GHB, δηλαδή της GBL και της 1,4-βουτανοδιόνης, οι νομοθέτες τα υπέβαλαν σταδιακά σε αυστηρότερους και ειδικότερους νομικούς ελέγχους. Ωστόσο, τα πρόδρομα ναρκωτικά LSD βρίσκονται σε μια γκρίζα ζώνη σε πολλές χώρες. Στη Γαλλία, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο τα ALD-52 και 1p-LSD αναφέρονται ρητά στους νόμους τους περί ελεγχόμενων ναρκωτικών, ενώ στις ΗΠΑ και τον Καναδά περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα, εκτός εάν μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι παρόμοια, δηλαδή παρόμοια ως προς τη μοριακή δομή και ικανά να προκαλέσουν την ίδια βλάβη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι νέες ψυχοδραστικές ουσίες ορίζονται ως ενώσεις που ρυθμίζονται βάσει του νόμου περί ψυχοδραστικών ουσιών του 2016 ή βάσει του νόμου περί κατάχρησης ναρκωτικών (από το 2008 και μετά). Ωστόσο, πρέπει να υπάρχουν αποδείξεις για την πρόκληση των ψυχοδραστικών επιδράσεων, οι οποίες ορίζονται ως ενώσεις που μπορούν να επηρεάσουν γνωστικές λειτουργίες όπως η νόηση, η διάθεση ή το συναίσθημα.

Η ψυχοκινητικότητα μπορεί επίσης να προσδιοριστεί με εργαστηριακές εξετάσεις. Τα φάρμακα επωάζονται με μικρό αριθμό κυττάρων και οι ερευνητές μετρούν εάν συνδέονται με επιφανειακές πρωτεΐνες που ονομάζονται υποδοχείς.

Ωστόσο, πολλά προφάρμακα δεν συνδέονται με υποδοχείς πριν μετατραπούν. Όταν μια ουσία δεν περιλαμβάνεται στη νομοθεσία ως ελεγχόμενη και απαιτούνται εργαστηριακές δοκιμές (μοριακής ομοιότητας ή δέσμευσης με υποδοχείς), υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο ασυμφωνίας στα δικαστήρια.

Παρόλο που οι κατασχέσεις αυτές είναι σπάνιες και δεν συγκρίνονται με τον αριθμό των κατασχέσεων των πιο συχνά χρησιμοποιούμενων ναρκωτικών, όπως η κοκαΐνη, η κάνναβη και η ηρωίνη, η εμφάνισή τους στην αγορά παράνομων ναρκωτικών θα πρέπει να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι μιας πιθανής αλλαγής των τάσεων στην αγορά παράνομων ναρκωτικών. Η δίωξη όσων προμηθεύουν τέτοιες πρόδρομες ουσίες μπορεί να έχει άγνωστες συνέπειες όσον αφορά την ένταση και τη διάρκεια και είναι δύσκολη.

Μια νέα ψυχοδραστική ουσία εισάγεται στην αγορά παράνομων ναρκωτικών περίπου κάθε εβδομάδα από το 2021 και μετά, αναδεικνύοντας την τεράστια ποικιλία ναρκωτικών στην αγορά ως μια από τις κύριες προκλήσεις για τους τοξικολόγους και τους ιατροδικαστές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments