Το απλό κόλπο των 30 δευτερολέπτων – Μπορεί το Spotify να σας κάνει πλούσιο;
Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay, Η θεωρία αυτή εμφανίστηκε αρχικά σε δημοσίευμα των Financial Times και στη συνέχεια στον λογαριασμό του Julian Klymochko, ιδρυτή της καναδικής επενδυτικής εταιρείας Accelerate, στο X (πρώην Twitter).
Μπορεί κάποιος να πλουτίσει ακούγοντας απλά το ίδιο τραγούδι ξανά και ξανά στο Spotify; Σύμφωνα με αναλυτές της JP Morgan, ένας συνδρομητής της πλατφόρμας streaming μουσικής μπορεί να βγάλει 1.200 δολάρια τον μήνα εάν ανεβάσει στο Spotify ένα δικό του track διάρκειας 30 δευτερολέπτων και μετά το ακούει στο repeat, 24 ώρες την ημέρα.
Η θεωρία αυτή εμφανίστηκε αρχικά σε δημοσίευμα των Financial Times και στη συνέχεια στον λογαριασμό του Julian Klymochko, ιδρυτή της καναδικής επενδυτικής εταιρείας Accelerate, στο X (πρώην Twitter).
Σύμφωνα με τους Financial Times, τελευταία έχουν κάνει την εμφάνισή τους ανησυχίες ότι το τεχνητό streaming -όπου συσκευές παίζουν ξανά και ξανά επιλεγμένα κομμάτια σε «λούπα»- απειλεί τη βιομηχανία της μουσικής. Η JP Morgan υπολογίζει ότι έως και το 10% όλων των streams είναι ψεύτικα (fake).
Την περασμένη εβδομάδα, η σουηδική εφημερίδα Svenska Dagbladet έγραψε ότι εγκληματικές οργανώσεις χρησιμοποιούν το σύστημα πνευματικών δικαιωμάτων του Spotify για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος που προέρχεται από το εμπόριο ναρκωτικών.
Στο θέμα απάντησε ο CEO του Spotify, Daniel Ek, λέγοντας ότι το σύστημα πνευματικών δικαιωμάτων της πλατφόρμας δεν λειτουργεί με αυτό τον τρόπο. «Εάν αυτό ήταν αλήθεια, η δική μου playlist θα ήταν απλά ‘το 30 δευτερολέπτων τραγούδι του Daniel’, στο repeat!», έγραψε στο Χ, σύμφωνα με το BBC. «Αλλά σοβαρά τώρα, το σύστημα δικαιωμάτων μας δεν δουλεύει ακριβώς έτσι».
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο σάιτ του, το Spotify έχει δύο κατηγορίες πνευματικών δικαιωμάτων. Οι καλλιτέχνες πληρώνονται μία φορά τον μήνα, αλλά το πόσα παίρνουν διαφέρει. «Σε αντίθεση με όσα μπορεί να έχετε ακούσει, το Spotify δεν πληρώνει τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών με βάση ένα ποσό ανά stream», γράφει η εταιρεία στην ιστοσελίδα της. «Οι πληρωμές που λαμβάνουν οι καλλιτέχνες μπορεί να διαφέρουν με βάση το πώς ακούγεται η μουσική τους ή τις συμφωνίες που έχουν με τις δισκογραφικές και τις εταιρείες διανομής τους».
Πρόσφατα, η Universal Music Group και η Deezer ανακοίνωσαν ένα νέο μοντέλο για το streaming που στοχεύει σε μεγαλύτερες πληρωμές δικαιωμάτων για τους καλλιτέχνες: Πρακτικά, οι καλλιτέχνες θα πληρώνονται περισσότερα εάν οι χρήστες αναζητούν ενεργά τα δικά τους τραγούδια. Αυτό σημαίνει ότι το Spotify ή η Apple Music θα αναγκαστούν να προσαρμόσουν και τα δικά τους μοντέλα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας