Ελλάδα

Οι δύο όψεις μιας κλιματικής καταστροφής

Οι δύο όψεις μιας κλιματικής καταστροφής

Πηγή Φωτογραφίας: [363483] ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑ-ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ DANIEL / 8Η ΗΜΕΡΑ / ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Οι δύο πλευρές της κλιματικής τραγωδίας.

Η εκμετάλλευση της ανθρώπινης απελπισίας. Η χειρότερη μορφή εκμετάλλευσης. Την ώρα που όλοι μιλούσαμε για την αλληλεγγύη προς τους πληγέντες, κάποιοι μας θύμισαν ότι υπάρχει και η άλλη, η ζοφερή πλευρά, του ασυνείδητου που πιάνει από το λαρύγγι τον απελπισμένο, πουλώντας του μια εξάδα εμφιαλωμένου νερού από το 1,5 ευρώ στα 6 και 10 ευρώ. Θεσσαλοί καταστηματάρχες που κλέβουν Θεσσαλούς πολίτες πάνω στην καταστροφή.

Αν το δει κάποιος οικονομικά έχουμε να κάνουμε με μια απίστευτη αισχροκέρδεια, αν το δει κοινωνικά είναι εκμετάλλευση του συνανθρώπου. Και αν το δει πολιτικά, η κυβέρνηση πρέπει να σηκώσει βαρύ τον πέλεκι και να κόψει κεφάλια. Σωστά ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε την επιβολή πλαφόν στο εμφιαλωμένο νερό που πωλείται στη Θεσσαλία με στόχο την προστασία του κόσμου από κρούσματα κερδοσκοπίας. Σε αυτούς που θα πιαστούν, πρέπει να μπουν παραδειγματικά πρόστιμα, αποτρεπτικά για τους επόμενους.

Ποιος θα το φανταζόταν, μετά από όλους τους θρύλους για έναν λαό που εκτιμά την καλή θέληση και την αλληλεγγύη, ότι η πρώτη κακοκαιρία θα έκανε τους μαυραγορίτες να εμφανιστούν, στην Ελλάδα του 2023. Αλλά υπήρξαν παράπονα ότι είδη πρώτης ανάγκης, όπως σεντόνια, μαξιλάρια, αδιάβροχα και νυχτικά, αυξήθηκαν ξαφνικά από τα 15 ευρώ στα 35 ευρώ. Άλλοι πωλούν φύκια για μεταξωτές κορδέλες, αφαιρούν μούχλα από βρεγμένους τοίχους σπιτιών και διαφημίζουν ότι έχουν λύσεις για την αντιμετώπιση λοιμώξεων που προκαλούνται από πτώματα ζώων.

Στυγνή κερδοσκοπία. Ένα κοινωνικό φαινόμενο που και αυτό, όπως πολλά άλλα, προέρχονται από την ατιμωρησία της χαμηλής έντασης παραβατικότητας. Όταν κάποιος νιώθει ανέγγιχτος από το νόμο, είναι λογικό να φέρεται έτσι. 

Το άλλο πρόσωπο της τραγωδίας της κλιματικής αλλαγής είναι, ευτυχώς, οι γείτονές μας που αισθάνονται τον πόνο του γείτονά τους και προσπαθούν να ξεφύγουν. Ο “κυρ Παντελής”, όπως είναι γνωστός, συνεισφέρει ό,τι μπορεί – ρούχα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Εθελοντές, στρατιώτες, πυροσβέστες, πιλότοι, διασώστες του ΕΚΑΒ, πυροσβέστες, γιατροί και νοσηλευτές που εργάζονται υπερωρίες για να περιθάλψουν τα θύματα των πλημμυρών, άνθρωποι που συγκεντρώνουν βασικά αγαθά και τα στέλνουν σε όσους έχουν ανάγκη.

Και αύριο, όταν οι βασικές ανάγκες των πλημμυροπαθών θα έχουν καλυφθεί, το πρόσωπο της κλιματικής καταστροφής θα είναι χιλιάδες εργαζόμενοι στον τομέα των υπηρεσιών, των δήμων και των ιδρυμάτων. Χιλιάδες θα κληθούν να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους, ώστε να ξεκινήσει η δύσκολη ανοικοδόμηση και ανασυγκρότηση των κοινοτήτων τους και να μπορέσουν οι κάμποι να ξαναπάρουν μπροστά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments