Την ώρα που οι κάτοικοι στις πληγείσες από τις πλημμύρες της Θεσσαλίας και της Μαγνησίας μετρούν τις πληγές τους, έχοντας πολλοί χάσει από το σπίτι τους έως και τα μέσα με τα οποία έβγαζαν τα προς το ζην, στο οικονομικό επιτελείο προσπαθούν να κάνουν τους πρώτους υπολογισμούς για το οικονομικό κόστος της καταστροφής.
Περίπου 1 εκατομμύριο στρέμματα χάθηκαν κάτω από το νερό και τη λάσπη, περισσότερα από 25.000 ζώα υπολογίζεται ότι πνίγηκαν, ενώ τεράστιες είναι οι ζημιές σε βασικές υποδομές, όπως δρόμοι και γέφυρες, αλλά και στον εξοπλισμό επιχειρήσεων και αγροτών. Το πλήγμα για τους αγρότες/κτηνοτρόφους υπολογίζεται σε 2 δισ. ευρώ. Επιπλέον 2 δισ. ευρώ είναι η ζημιά στις υποδομές, ενώ έως και τα 2 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα φτάσει το δημοσιονομικό κόστος.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και τους φόβους για μία νέα γεννιά κόκκινων δανείων στις περιοχές, όπου έχουν ανοίξει μεγάλες πληγές. Οι τράπεζες είναι έτοιμες για μέτρα διευκόλυνσης, όπως αναστολή πληρωμής των δόσεων των δανείων και πάγωμα επιταγών. Εκτιμάται ότι έτσι τα νέα κόκκινα δάνεια θα περιοριστούν στα 2 δισ. ευρώ.
Η έκταση της καταστροφής σε αριθμούς
38% σε βαμβάκι
20% σε βόειο γάλα
18,5 σε σε βόειο κρέας
40% μαλακά τυριά
25% μαλακά τυριά
Θεσσαλία: Τι λένε οι παραγωγοί για το «πριν» και το «μετά» [vid]
Οι εικόνες της αγροτικής γης στην Θεσσαλία δεν θυμίζουν σε τίποτα πλέον το τοπίο που αντίκριζε κάποιος πριν από λίγες ημέρες ενώ οι τοπικοί παραγωγοί κάνουν λόγο για άνευ προηγουμένου καταστροφή η οποία αφορά στο σύνολο της παραγωγής, δηλαδή το βαμβάκι, τα αρωματικά φυτά, τη βιομηχανική ντομάτα και το καλαμπόκι. Η καταστροφική κακοκαιρία Daniel σάρωσε τον κάμπο 10 ημέρες πριν από τη συγκομιδή ενώ κατέστρεψε αποθήκες με εμπορεύματα, λιπάσματα, καύσιμα και εξοπλισμό. Και όπως φαίνεται,όχι μόνο δεν μπορεί να σωθεί τίποτα από τις καλλιέργειες αλλά η ζημιά στο έδαφος από τα φερτά υλικά και τους μεγάλους όγκους νερού εκτιμάται ότι θα είναι τέτοια που δεν θα επιτρέπει άμεση ανάκαμψη.
«Το μεγαλύτερο ποσοστό του θεσσαλικού κάμπου είναι πλημμυρισμένο.Επικρατεί ασφυξία. Ό,τι ήταν να συλλεγεί, δηλαδή βαμβάκι, καλαμπόκι, αρωματικά φυτά (ρίγανη, τριφύλλια κλπ), βιομηχανική ντομάτα βρίσκεται σε αυτές τις εκτάσεις.Το φαινόμενο ξέσπασε 10 ημέρες πριν από την συλλογή και τους πιάνει όλους απροετοίμαστους. Φανταστείτε ότι οι παραγωγοί υπολόγιζαν σε αυτά τα έσοδα για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους (πετρέλαιο, μεροκάματα, λιπάσματα κλπ)και τώρα δεν θα μπορούν να κάνουν τίποτα. Δεν θα μπορούν να βάλουν εμπορεύματα στις αποθήκες, ούτε θα μπορούν να πουλήσουν αυτά για τα οποία έχουν κάνει συμβόλαια.Έχουν γίνει μεγάλες καταστροφές. Η παραγωγή έχει τελειώσει. Και το θέμα είναι ότι τίποτα από αυτά δεν μπορεί να αποκατασταθεί άμεσα. Η βιομηχανική ντομάτα θα σαπίσει (με την θερμοκρασία που αναμένεται ότι θα επικρατήσει μετά), το καλαμπόκι δεν θα μπορεί να συλλεγεί καθώς για να γίνει αυτό θα πρέπει να είναι ξερό, το βαμβάκι έχει ένα χρονικό παράθυρο αλλά επειδή και αυτές οι καλλιέργειες δεν μπορούν να στεγνώσουν εύκολα, και αυτό ακόμη εξαντλείται. Έπειτα, είναι η αλλαγή της φυσιογνωμίας της γης. Από όλο το νερό που υπάρχει εκεί, το 90% είναι λάσπη, υπάρχουν φερτά υλικά όπως ξύλα, κορμοί και ξένα για τον κάμπο υλικά.Έχει επηρεαστεί η σύσταση του εδάφους. Για να επανέλθει η γη και να καλλιεργηθεί θα απαιτηθούν μεγάλα κεφάλαια και επίπονη, εντατική εργασία», σημειώνει ο κ.Σιδερόπουλος.