Θεσσαλία: Τι λένε οι παραγωγοί για το «πριν» και το «μετά» [vid]
Πηγή Φωτογραφίας: Η μάχη με το νερό και την λάσπη, συνεχίζεται στην Θεσσαλία για 8η ημέρα σήμερα μετά το καταστροφικό κύμα κακοκαιρίας Daniel που έπνιξε στην κυριολεξία τον Θεσσαλικό κάμπο. Στιγμιότυπα από την Φαρκαδόνα Τρικάλων, Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023 (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Οι εικόνες της αγροτικής γης στην Θεσσαλία δεν θυμίζουν σε τίποτα πλέον το τοπίο που αντίκριζε κάποιος πριν από λίγες ημέρες ενώ οι τοπικοί παραγωγοί κάνουν λόγο για άνευ προηγουμένου καταστροφή η οποία αφορά στο σύνολο της παραγωγής, δηλαδή το βαμβάκι, τα αρωματικά φυτά, τη βιομηχανική ντομάτα και το καλαμπόκι. Η καταστροφική κακοκαιρία Daniel σάρωσε τον κάμπο 10 ημέρες πριν από τη συγκομιδή ενώ κατέστρεψε αποθήκες με εμπορεύματα, λιπάσματα, καύσιμα και εξοπλισμό. Και όπως φαίνεται,όχι μόνο δεν μπορεί να σωθεί τίποτα από τις καλλιέργειες αλλά η ζημιά στο έδαφος από τα φερτά υλικά και τους μεγάλους όγκους νερού εκτιμάται ότι θα είναι τέτοια που δεν θα επιτρέπει άμεση ανάκαμψη.
Ο συνεταιριστής Χρήστος Σιδερόπολους , ο οποίος είχε διατελέσει και εκπρόσωπος της Περιφέρειας Θεσσαλίας Θεσσαλίας για αγροτικά θέματα, μιλώντας στο Insider.gr αναφέρεται στο ζοφερό αποτύπωμα της επέλασης της κακοκαιρίας Daniel στη θεσσαλική γη και κάνει λόγο για μια «ασφυκτική κατάσταση».
«Το μεγαλύτερο ποσοστό του θεσσαλικού κάμπου είναι πλημμυρισμένο.Επικρατεί ασφυξία. Ό,τι ήταν να συλλεγεί, δηλαδή βαμβάκι, καλαμπόκι, αρωματικά φυτά (ρίγανη, τριφύλλια κλπ), βιομηχανική ντομάτα βρίσκεται σε αυτές τις εκτάσεις.Το φαινόμενο ξέσπασε 10 ημέρες πριν από την συλλογή και τους πιάνει όλους απροετοίμαστους. Φανταστείτε ότι οι παραγωγοί υπολόγιζαν σε αυτά τα έσοδα για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους (πετρέλαιο, μεροκάματα, λιπάσματα κλπ)και τώρα δεν θα μπορούν να κάνουν τίποτα. Δεν θα μπορούν να βάλουν εμπορεύματα στις αποθήκες, ούτε θα μπορούν να πουλήσουν αυτά για τα οποία έχουν κάνει συμβόλαια.Έχουν γίνει μεγάλες καταστροφές. Η παραγωγή έχει τελειώσει. Και το θέμα είναι ότι τίποτα από αυτά δεν μπορεί να αποκατασταθεί άμεσα. Η βιομηχανική ντομάτα θα σαπίσει (με την θερμοκρασία που αναμένεται ότι θα επικρατήσει μετά), το καλαμπόκι δεν θα μπορεί να συλλεγεί καθώς για να γίνει αυτό θα πρέπει να είναι ξερό, το βαμβάκι έχει ένα χρονικό παράθυρο αλλά επειδή και αυτές οι καλλιέργειες δεν μπορούν να στεγνώσουν εύκολα, και αυτό ακόμη εξαντλείται. Έπειτα, είναι η αλλαγή της φυσιογνωμίας της γης. Από όλο το νερό που υπάρχει εκεί, το 90% είναι λάσπη, υπάρχουν φερτά υλικά όπως ξύλα, κορμοί και ξένα για τον κάμπο υλικά.Έχει επηρεαστεί η σύσταση του εδάφους. Για να επανέλθει η γη και να καλλιεργηθεί θα απαιτηθούν μεγάλα κεφάλαια και επίπονη, εντατική εργασία», σημειώνει ο κ.Σιδερόπουλος.
Λύση οι δορυφορικές λήψεις του Μαΐου και του Ιουνίου
Ήδη έχουν ξεκινήσει οι αυτοψίες σε σπίτια, επιχειρήσεις και υποδομές, ενώ αναμένεται να λειτουργήσει η πλατφόρμα αποζημιώσεων. Στο ίδιο πλαίσιο οργανισμοί και επιμελητήρια αναζητούν βέλτιστες πρακτικές αλλά η χρήση των φωτογραφιών του ΟΠΕΚΕΠΕ μπορεί να γλιτώσει χρόνο, όπως εξηγεί ο κ. Σιδερόπουλος. «Από φέτος ο ΟΠΕΚΕΠΕ, βάσει σχετικής υποχρέωσης, κάνει δορυφορικές λήψεις των εκτάσεων. Τον Μάιο και τον Ιούνιο πραγματοποιήθηκαν από δύο λήψεις, επομένως έχει αποτυπωθεί ποιες εκτάσεις είχαν καλλιεργηθεί. Αντί να μπλέξουμε με γραφειοκρατία και να χαθεί πολύτιμος χρόνος θα μπορούσε να κάνει νέες λήψεις και να προβεί σε σύγκριση των απεικονίσεων. Μιλάμε για καταστροφές που ξεπερνούν το 1 δις. Δεν θα ήταν πρακτικό αυτήν την στιγμή να μας πουν ελάτε να δηλώσετε, να καταγράψετε ζημιές για να πάρετε αποζημιώσεις. Το θέμα είναι λυμένο μέσω των δορυφορικών λήψεων και πρέπει να αξιοποιηθεί άμεσα. Δεν υπάρχει χρόνος», αναφέρει σχετικά.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας