18 αστυνομικοί του Ιράκ καταδικάστηκαν με αφορμή την πυρπόληση της πρεσβείας της Σουηδίας στη Βαγδάτη
Πηγή Φωτογραφίας: Protesters gather at the entrance to the Swedish embassy in Baghdad a day after a protestor burned a copy of the Quran in Sweden, Iraq, June 29, 2023. (File photo: Reuters)
Δεκαοκτώ μέλη της αστυνομίας του Ιράκ καταδικάστηκαν χθες Τρίτη να εκτίσουν ποινές ως και τριών ετών φυλάκισης διότι δεν εμπόδισαν διαδηλωτές να εισβάλουν και να πυρπολήσουν την πρεσβεία της Σουηδίας στην ιρακινή πρωτεύουσα τον Ιούλιο, δήλωσαν δυο πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου στην ιρακινή κυβέρνηση.
Την 20ή Ιουλίου, κατά τη διάρκεια της νύχτας, οπαδοί του ισχυρού σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ έβαλαν φωτιά σε μέρος της σουηδικής πρεσβείας στη Βαγδάτη, σε αντίποινα για δυο διαδηλώσεις στη Στοκχόλμη κατά τις οποίες βεβηλώθηκαν αντίτυπα του Κορανίου από ιρακινό πρόσφυγα με πολυτάραχο παρελθόν, τον Σαλουάν Μομίκα.
Χθες Τρίτη, δικαστήριο των δυνάμεων εσωτερικής ασφαλείας στη Βαγδάτη έκρινε ενόχους τους 18 αστυνομικούς, που κατηγορούνταν για παράβαση καθήκοντος, καθώς επέτρεψαν στους διαδηλωτές να εισβάλουν στην πρεσβεία και να πυρπολήσουν τμήμα τους, σύμφωνα με αντίγραφο της ετυμηγορίας που συμβουλεύτηκε το Γαλλικό Πρακτορείο και επιβεβαίωσε πως είναι αυθεντικό ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών, παρών στην ακροαματική διαδικασία.
Οι καταδικασθέντες έχουν δικαίωμα να ασκήσουν εφέσεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Δεύτερος ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαίωσε, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, τις καταδίκες των 18 αστυνομικών.
Οκτώ αστυνομικοί θα εκτίσουν τρία χρόνια φυλάκισης, επτά δυο χρόνια και τρεις μήνες, άλλοι τρεις ενάμισι χρόνο.
Μέρος των αστυνομικών αυτών θα αποταχτούν οριστικά και αμετάκλητα από την υπηρεσία τους, κατά την ετυμηγορία. Οι καταδικασθέντες ανήκουν σε διάφορες διευθύνσεις, ιδίως της αστυνομίας της Βαγδάτης και αυτής που είναι επιφορτισμένη με την προστασία των πρεσβειών και των διπλωματών.
Οι βεβηλώσεις του Κορανίου, που οργανώθηκαν επανειλημμένα το καλοκαίρι στη Σουηδία και τη Δανία, πυροδότησαν κύμα αγανάκτησης σε διεθνές επίπεδο και εντάσεις ανάμεσα στα δυο σκανδιναβικά κράτη και μουσουλμανικές χώρες της Μέσης Ανατολής.
Η Βαγδάτη ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι απελαύνει τη σουηδή πρεσβεύτρια, προσάπτοντας στις αρχές στη Στοκχόλμη πως έδωσαν αστυνομική άδεια για να γίνουν επανειλημμένα συγκεντρώσεις αυτής της φύσης.
Η σουηδική κυβέρνηση καταδίκασε τις βεβηλώσεις του Κορανίου μεν, υπογράμμισε όμως ταυτόχρονα ότι οι ελευθερίες του λόγου και της δημόσιας συνάθροισης είναι απαραβίαστες στην επικράτεια της σκανδιναβικής χώρας.
Στο μεταξύ στη Στοκχόλμη, ο Σαλουάν Μομίκα παρουσιάστηκε χθες Τρίτη σε σουηδικό αστυνομικό τμήμα στο πλαίσιο της διαδικασίας κατόπιν αιτήματος έκδοσης που υπέβαλαν οι αρχές του Ιράκ, οι οποίες επιδιώκουν να επαναπατριστεί για να δικαστεί ενώπιον ιρακινού δικαστηρίου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας