Τα βαθύτατα συλλυπητήριά του για τα θύματα από τις πρόσφατες δασικές πυρκαγιές και πλημμύρες στην Ελλάδα εκφράζει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Στην επιστολή του, ο κ. Ερντογάν σημειώνει ότι η Τουρκία, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης, είναι έτοιμη να στηρίξει τη γείτονα χώρα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.
Λιβύη: Εν μέσω φυσικής και πολιτικής θεομηνίας
Την παγιωμένημετεμφυλιακή πραγματικότητα μίας χώρας χωρισμένης στα δύο, που σπαράσσεται από πολιτικές διαμάχες, διαφθορά και εξωτερικές παρεμβάσεις μετά την εξέγερση του 2011 κατά του καθεστώς Καντάφι, εκθέτει με τον πλέον οδυνηρό τρόπο η βιβλικών διαστάσεων φυσική καταστροφή που χτύπησε τη Λιβύη.
Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει την οργή με την οποία η κλιματική κρίση ξεσπά, όμως στη Λιβύη δεν υφίσταται μία κυβέρνηση που, με όσες αδυναμίες και αν μετρά, να είναι εκείνη που αναλαμβάνει κεντρικά να διαχειριστεί μία πρωτοφανούς κλίμακας τραγωδία τόσο σε επίπεδο συντονισμού των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, όσο και όσον αφορά τη διεθνή συνδρομή που έχει απεγνωσμένα ανάγκη μία χώρα που μπορεί να φθάσει να θρηνήσει περισσότερους από 10.000 νεκρούς.
Προς το παρόν, η Λιβύη δεν έχει βυθιστεί στη βία, αλλά έχει “δει” ολόκληρη την περιοχή να σβήνεται κυριολεκτικά από τον χάρτη από τις πλημμύρες από τις καταρρακτώδεις βροχές της καταιγίδας Daniel, η οποία “μεταμορφώθηκε” σε μεσογειακό κυκλώνα αφού πέρασε από την Ελλάδα, που προκάλεσε παρόμοιες καταστροφές. Σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις του Ερυθρού Σταυρού, οι νεκροί έχουν ήδη ξεπεράσει τους 3.000, δεκάδες χιλιάδες είναι άστεγοι και 10.000 άνθρωποι αγνοούνται.
Και εν μέσω μίας τέτοιας αδιανόητης καταστροφής, οι δύο αντίπαλες κυβερνήσειςπου εδρεύουν στην Τρίπολη στα δυτικά και στο Τομπρούκ στα ανατολικά της χώρας, «πρέπει» με κάποιο τρόπο να συνεννοηθούν για να φθάσει βοήθεια σε όλους όσοι βυθίζονται στα νερά και την απελπισία. Δεν είναι καθόλου σαφές πώς ακριβώς οι διάφορες αρχές συντονίζουν τις προσπάθειες, ενόσω διασώστες και ιατρικές ομάδες καταφθάνουν στην περιοχή σε αναζήτηση επιζώντων.
Ωστόσο, είναι σαφές και έχει ήδη αναφερθεί ότι το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι μια υποτονική αντίδραση. Εάν η Λιβύη δεν βρισκόταν ήδη σε πολιτική παράλυση εδώ και χρόνια και το κράτος δεν λειτουργούσε με τον βέλτιστο τρόπο, τα δύο φράγματα της Ντέρνα ίσως να μην είχαν καταρρεύσει.
Από την άλλη πλευρά, η κατάσταση που βιώνει μια χώρα ήδη σημαδεμένη από τον εμφύλιο πόλεμο, και η οποία μπορεί να ακολουθήσει, θα μπορούσε ίσως να ανοίξει το δρόμο για την έναρξη ενός νέου κύκλου βίας. Η προειδοποίηση “υπήρχε”: μια έκθεση που δημοσιεύθηκε σε ακαδημαϊκό περιοδικό το 2022 προειδοποιούσε ότι αν η Λιβύη “υπέστη” μια πλημμύρα παρόμοια με την πλημμύρα του 1959, “είναι πιθανό ότι το ένα από τα δύο φράγματα θα κατέρρεε, αφήνοντας τους κατοίκους της κοιλάδας και της πόλης Ντέρνα ευάλωτους”.