Διεθνή

Οι Ρεπουμπλικάνοι κινούν μομφή κατά Μπάιντεν

Οι Ρεπουμπλικάνοι κινούν μομφή κατά Μπάιντεν

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Npr.org - Biden ends COVID national emergency after Congress acts

Οι Ρεπουμπλικάνοι ισχυρίζονται ότι ο πρόεδρος έχει επωφεληθεί από τις επιχειρηματικές συναλλαγές του γιου του στο εξωτερικό.

Ένα από τα βασικότερα νομικά εργαλεία που έχει στην φαρέτρα του το Κογκρέσο, είναι η μομφή κατά του εκάστοτε προέδρου των ΗΠΑ. Με αυτόν τον τρόπο, η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία μπορούν να ελέγχουν τον εκάστοτε πρόεδρο, σε περίπτωση κατάχρησης εξουσίας ή και διαφθοράς.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα των ΗΠΑ, αν υπάρχουν ενδείξεις για μία από τις δύο παραπάνω περιπτώσεις, τότε ο πρόεδρος της Βουλής μπορεί να ξεκινήσει μία έρευνα μομφής κατά του προέδρου ή άλλου ομοσπονδιακού αξιωματούχου για τον οποίο έχει στοιχεία.

Πρόσφατα, λοιπόν, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, Κέβιν Μακάρθι, ανέφερε πως ξεκινά έρευνα μομφής κατά του Μπάιντεν, καθώς οι έρευνες της Βουλής για την οικογένεια του προέδρου αποκάλυψαν μία «κουλτούρα διαφθοράς» που απαιτεί βαθύτερη εξέταση.

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσε ότι θα δώσει εντολή στους προέδρους των επιτροπών της Βουλής να ηγηθούν των ερευνών μομφής. Οι επιτροπές συνεργάζονται ήδη εδώ και μήνες σε διάφορες έρευνες που σχετίζονται με την οικογένεια Μπάιντεν, αλλά δεν έχουν ακόμη συνδέσει άμεσα τον Πρόεδρο με κάποια από αυτές.

“Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι η δίωξη δεν είναι ο στόχος”, δήλωσε πρόσφατα στους δημοσιογράφους ο βουλευτής Darrell Issa, ο Ρεπουμπλικανός επικεφαλής της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο οποίος είναι ένας από τους επικεφαλής της επιτροπής που έχει αναλάβει τη διερεύνηση του Μπάιντεν.

‘Τα κατηγορητήρια δείχνουν ότι δεν πρόκειται για νομοθετική εποπτεία, αλλά για εποπτεία πιθανών αδικημάτων’. Ο Λευκός Οίκος σχολίασε ότι οι προσπάθειες του Μακάρθι ήταν “ακραία πολιτική” στη χειρότερη εκδοχή της, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων φαίνεται να υπέκυψε στις πιέσεις του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ίαν Σαμς ανέφερε σε δήλωσή του ότι “οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων ερευνούν τον Πρόεδρο εδώ και εννέα μήνες και δεν έχουν βρει κανένα στοιχείο για αδίκημα”. Το ίδιο δήλωσαν και οι ίδιοι οι Ρεπουμπλικάνοι συνάδελφοί του”.

Από την ημέρα που οι Ρεπουμπλικάνοι απέκτησαν πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ερευνούν τον Μπάιντεν και τον γιο του, λέγοντας πως εμπλέκονται σε σκάνδαλο διαφθοράς. Οι ισχυρισμοί αυτοί απηχούν εκείνους του Τραμπ.

Προφανώς, οι Ρεπουμπλικάνοι εστίασαν την έρευνά τους σε μια ανεπιβεβαίωτη πληροφορία προς το FBI, σύμφωνα με την οποία δόθηκαν και ελήφθησαν δωροδοκίες όταν ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος. Οι ισχυρισμοί για δωροδοκίες προέκυψαν το 2019 και αποτέλεσαν μέρος της πρώτης παραπομπής του προέδρου Τραμπ, που αφορούσε ισχυρισμούς ότι ο Μπάιντεν πίεσε την Ουκρανία να απολύσει τον κορυφαίο εισαγγελέα της χώρας προκειμένου να σταματήσει μια έρευνα για την εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Blizma, της οποίας ο Χάντερ Μπάιντεν ήταν διευθυντής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments