Τράπεζες: Περίοδος χάριτος και «πάγωμα» δόσεων στις πληγείσες περιοχές – Έως τον Νοέμβριο ο απολογισμός
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi, Παράλληλα, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών αναμένεται να διαθέσει ποσό πάνω από 20 – 30 εκατ. ευρώ, ως δωρεά στο κράτος (ακόμη δεν έχει αποφασιστεί σε ποιον κρατικό φορέα θα δοθεί) για έργα υποδομών, κυρίως αντιπλημμυρικά, συμβάλλοντας στην ταχεία αποκατάσταση των ζημιών σε Θεσσαλία και Κεντρική Ελλάδα.
Περίοδο χάριτος και «πάγωμα» δόσεων, αλλά και μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, θα περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων στήριξης των θυμάτων των καταστροφικών πλημμυρών που αναμένεται να ανακοινώσουν οι τράπεζες. Παράλληλα, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών αναμένεται να διαθέσει ποσό πάνω από 20 – 30 εκατ. ευρώ, ως δωρεά στο κράτος (ακόμη δεν έχει αποφασιστεί σε ποιον κρατικό φορέα θα δοθεί) για έργα υποδομών, κυρίως αντιπλημμυρικά, συμβάλλοντας στην ταχεία αποκατάσταση των ζημιών σε Θεσσαλία και Κεντρική Ελλάδα.
Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, στις 5 το απόγευμα, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, θα συναντήσει στο γραφείο του την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και μετά τη συνάντηση θα γίνουν δηλώσεις.
Μετά την προχθεσινή συνάντηση που είχαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για μία πρώτη συζήτηση της κατάστασης στις πληγείσες περιοχές, οι διαβουλεύσεις των τραπεζών συνεχίστηκαν χθες προκειμένου να διαμορφωθούν τα μέτρα στήριξης. Σήμερα συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και το πιθανότερο είναι να ανακοινωθούν σήμερα και τα μέτρα στήριξης των τραπεζών προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αν και μέχρι χθες το βράδυ αυτά δεν είχαν οριστικοποιηθεί. Για παράδειγμα, οι τράπεζες δεν είχαν καταλήξει αν θα δώσουν δίμηνη ή τρίμηνη αναστολή στην καταβολή δόσεων δανείων ή αν χρειάζεται σε αυτή τη φάση να δοθεί μεγαλύτερη περίοδος χάριτος στους πληγέντες, αντί να επαναξιολογηθεί η κατάσταση μετά την παρέλευση του διμήνου.
Η περίοδος των δύο μηνών φαίνεται πως είναι απαραίτητη για να αποτυπωθεί επακριβώς η έκταση των επιπτώσεων της θεομηνίας Daniel, με τους τραπεζίτες να επισημαίνουν ότι είναι πρόωρη κάθε ποσοτική αναφορά στο κόστος της, όπως και οι εκτιμήσεις για νέα κόκκινα δάνεια. Και αυτό διότι θα πρέπει να εκτιμηθεί το εύρος των πραγματικών ζημιών των επιχειρήσεων που δεν είναι μόνο άμεσο, το οποίο με πρώτες εκτιμήσεις αναφέρεται γύρω στα 2,5 δισ., αλλά και έμμεσο. Δεν είναι μόνο η «διαλογή» των επιχειρήσεων σε ασφαλισμένες και μη, ούτε απλά η καταστροφή εργοστασιακών υποδομών, αλλά και οι καταστροφές σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα που συνδέεται με μια επιχείρηση.
Επίσης, πρέπει να προσμετρηθούν οι ανάγκες των επιχειρήσεων για να και μέχρι να αγοράσουν ξανά τα μηχανήματα παραγωγής που καταστράφηκαν (κάτι που οι τράπεζες υπολογίζουν πως θα απαιτήσει μέχρι και 3 – 4 μήνες) , καθώς και οι ανάγκες για το εργατικό δυναμικό που θα χρειαστεί να μπει σε αναστολή εργασίας. Όλα αυτά συνθέτουν ένα σύνθετο προγραμματισμό από πλευράς τραπεζών και μέτρα που θα εξειδικεύονται και στην πορεία, καλύπτοντας ένα εύρος επιχειρήσεων που έχουν πληγεί. Από αυτές που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς (π.χ. στην Λάρισα υπήρχαν 3 – 4 μεγάλα εκκοκκιστήρια βαμβακιού, τα οποία δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσουν ξανά φέτος) μέχρι αυτές που μπορεί να «χτυπήθηκαν» μεν στις περιοχές που πλημμύρισαν, αλλά λόγω του μεγέθους και της δραστηριοποίησής τους με εργοστάσια και σε άλλες περιοχές, μπορούν να αναπληρώσουν την χαμένη παραγωγή τους στον θεσσαλικό κάμπο, ή και να προχωρήσουν σε εισαγωγές. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αναμένεται μπουν οριζόντια όλες οι δανειακές υποχρεώσεις επιχειρήσεων σε αναστολή.
Σημειώνεται ότι τα τοπικά στελέχη των τραπεζών στις περιοχές που έχουν πληγεί κάνουν συνεχή και εκ του σύνεγγυς καταγραφή των αναγκών και της κατάστασης που επικρατεί και στέλνουν ενημέρωση στις διοικήσεις των τραπεζών στην Αθήνα. Έτσι, ασχέτως των ανακοινώσεων για τα μέτρα στήριξης που αναμένονται σήμερα – αύριο, η πραγματική εικόνα για τα κόστη και τον αντίκτυπο των καταστροφικών πλημμυρών σε νέα κόκκινα δάνεια, εκτιμάται ότι θα υπάρχει τον Νοέμβριο. Αυτό θα είναι και το θέμα που θα πρέπει να απαντήσουν οι τραπεζίτες στους αναλυτές όταν θα τους παρουσιάζουν τα αποτελέσματα εννεαμήνου.
Πηγή: insider.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας