Ωστόσο, ο Βρετανός φυσιοδίφης του δέκατου ένατου αιώνα, Άλφρεντ Ράσελ Γουάλας, περιέγραψε τη σάρκα του ως «μια πλούσια κρέμα με έντονη γεύση αμυγδάλων». Η σάρκα μπορεί να καταναλωθεί σε διάφορα στάδια ωρίμανσης και χρησιμοποιείται για να αρωματίσει μεγάλη ποικιλία από αλμυρά και γλυκά επιδόρπια στις κουζίνες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Οι σπόροι μπορούν επίσης να καταναλωθούν όταν είναι μαγειρεμένοι.
Durian: Οι πωλήσεις του φρούτου με τη «χειρότερη μυρωδιά στον κόσμο» εκτοξεύτηκαν 400%
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου, Μπορεί ορισμένοι - ή και πολλοί περισσότεροι- να το θεωρούν ως το φρούτο με την χειρότερη μυρωδιά σε ολόκληρο τον κόσμο, ωστόσο το durian -ο εδώδιμος καρπός που φύεται στα κράτη της νοτιο-ανατολικής Ασίας- κερδίζει συνεχώς έδαφος στην παγκόσμια αγορά.
Μπορεί ορισμένοι – ή και πολλοί περισσότεροι- να το θεωρούν ως το φρούτο με την χειρότερη μυρωδιά σε ολόκληρο τον κόσμο, ωστόσο το durian -ο εδώδιμος καρπός που φύεται στα κράτη της νοτιο-ανατολικής Ασίας- κερδίζει συνεχώς έδαφος στην παγκόσμια αγορά.
Σύμφωνα με το CNBC, μέσα στο 2023 οι πωλήσεις του durian αυξήθηκαν κατά 400% σε ετήσια βάση, με την μερίδα του λέοντος να καταλαμβάνεται από τους Κινέζους καταναλωτές, οι οποίοι εκτός από την γεύση και τη χαρακτηριστική του μυρωδιά, το θεωρούν ως ένα ακριβό δώρο που «επιδεικνύει τον πλούτο του δωρητή».
Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία δύο χρόνια, η Κίνα εισήγαγε χιλιάδες τόνους του φρούτου, συνολικής αξίας σχεδόν 6 δισ. δολαρίων, αριθμός που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 90% της παγκόσμιας ζήτησης. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία της HSBC, αν και η αύξηση της ζήτησης για το durian εντοπίζεται αρχικά πίσω στο 2017, εντούτοις τα τελευταία δύο έτη, τα μεγέθη μαρτυρούν μία άνευ προηγουμένου εκτόξευση των παραγγελιών.
Το νέο εξαγωγικό υπερόπλο της ΝΑ Ασίας
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του CNBC, ο μεγαλύτερος προμηθευτής durian παγκοσμίως είναι η Ταϊλάνδη, ενώ μαζί με τα γειτονικά της κράτη που απαρτίζουν την ASEAN (Βιετνάμ, Λάος, Καμπότζη, Ινδονησία, Μαλαισία, Μιανμάρ και Φιλιππίνες) αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 90% των εξαγωγών του φρούτου, το οποίο στην Κίνα φτάνει να πωλείται ακόμα και ως 10 δολάρια/κιλό.
Στην Ταϊλάνδη, ο μέσος όρος κόστους ενός κιλού durian πέφτει περίπου στα 6 δολάρια, γεγονός που δίνει στην ασιατική χώρα ένα σαφές και μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, με τον επικεφαλής αναλυτή της HSBC για τις οικονομίες της ASEAN, Aris Dacanay, να εκτιμά πως το φρούτο ίσως να αποδειχθεί το «νέο καουτσούκ».
«Ίσως κάποια μέρα, θα είναι παγκόσμια παράδοση τα δώρα durian. Μόνο ο χρόνος θα δείξει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Dacanay, υπογραμμίζοντας πως «η αύξηση της ζήτησης προσφέρει ευκαιρίες και για την υπόλοιπη Νοτιοανατολική Ασία, όχι μόνο την Ταϊλάνδη». «Η αγορά στην Κίνα είναι τόσο μεγάλη που υπάρχει άφθονο περιθώριο για άλλα έθνη της ASEAN να πηδήξουν και να ανταγωνιστούν – μια «βιασύνη» τύπου durian», έγραψε ο Dacanay.
Τι είναι το durian
Σύμφωνα με την Wikipedia, το durian είναι ο εδώδιμος καρπός πολλών ειδών δέντρων που ανήκουν στο γένος Durio. Υπάρχουν 30 αναγνωρισμένα είδη Durio, αυτόχθονα στην Ινδονησία, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες και την Ταϊλάνδη και τουλάχιστον εννέα από τα οποία παράγουν βρώσιμους καρπούς. Το Durio zibethinus, ιθαγενές του Βόρνεο και της Σουμάτρας, είναι το μόνο είδος που διατίθεται στη διεθνή αγορά. Έχει πάνω από 300 ονομασμένες ποικιλίες στην Ταϊλάνδη και 100 στη Μαλαισία, από το 1987.
Το durian χαρακτηρίζεται από το μεγάλο του μέγεθος, την έντονη οσμή και το φλοιό του που καλύπτεται από αγκάθια. Ο καρπός μπορεί να φτάσει σε μήκος έως 30 εκατοστά και διάμετρο τα 14 εκατοστά και συνήθως ζυγίζει 1 έως 3 κιλά. Το σχήμα του κυμαίνεται από επιμήκες έως στρογγυλό, το χρώμα του φλοιού του πράσινο έως καφέ και η σάρκα του ανοιχτή κίτρινη έως κόκκινη, ανάλογα με το είδος.
Μερικοί άνθρωποι θεωρούν ότι το durian έχει ένα ευχάριστα γλυκό άρωμα, ενώ άλλοι βρίσκουν το άρωμα υπερβολικό και δυσάρεστο. Η μυρωδιά προκαλεί αντιδράσεις από βαθιά εκτίμηση έως έντονη αηδία και έχει περιγραφεί ποικιλοτρόπως ως σάπια κρεμμύδια, νέφτι και ακατέργαστα λύματα. Η εμμονή της μυρωδιάς του, η οποία μπορεί να παραμείνει για αρκετές ημέρες, οδήγησε ορισμένα ξενοδοχεία και υπηρεσίες δημόσιας συγκοινωνίας στη Νοτιοανατολική Ασία να απαγορεύσουν το φρούτο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας