Ελλάδα

Τα 2,25 δισ. ευρώ δεν χαρίστηκαν στην Ελλάδα από την ΕΕ [vid]

Τα 2,25 δισ. ευρώ δεν χαρίστηκαν στην Ελλάδα από την ΕΕ [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: [363483] ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑ-ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ DANIEL / 8Η ΗΜΕΡΑ / ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε ότι η Ευρώπη στέλνει 2,25 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα, η οποία επλήγη από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε ότι η Ευρώπη στέλνει 2,25 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα, η οποία επλήγη από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Τα χρήματα όμως αυτά δεν «χαρίστηκαν» στην Ελλάδα από κάποιο ευρωπαϊκό ταμείο, όπως έγινε πρόσφατα με την Σλοβενία.

Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο μέρος των συγκεκριμένων χρημάτων θα έμπαινε έτσι και αλλιώς στα ταμεία της χώρας μας ή θα αξιοποιούταν για άλλους λόγους.

Τα κονδύλια για την Ελλάδα θα προέρχονται από τρία χρηματοδοτικά εργαλεία:

Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-2020 που δεν θα μπορούσαν να απορροφηθούν για άλλους σκοπούς και θα διατεθούν έως τις 31/12/2023 (υπολογίζεται ύψους 250 εκατ. ευρώ), Την εκ νέου αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης με συμπερίληψη έργων ύψους 500 εκατ. ευρώ προς αποκατάσταση υποδομών και Το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 με επιλέξιμα έργα ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα διατεθούν τα αμέσως επόμενα έτη. Δηλαδή τα 2,25 δισ. ευρώ, που θα πάρει η Ελλάδα, ήταν έτσι και αλλιώς δικά μας χρήματα, που θα πήγαιναν σε άλλους τομείς, ενώ τώρα δεν θα πάνε αλλά θα χρησιμοποιηθούν για να δοθούν αποζημιώσεις τους πληγέντες της πλημμύρας.

Επίσης αναμένεται να μειωθούν οι παροχές στα νοικοκυριά που έδινε η κυβέρνηση λόγω της ακρίβειας στα τρόφιμα. Τα οποία βέβαια θα συνεχίσουν να αυξάνουν στα ράφια, όπως ανέφερε ο ΑγροΤύπος.

Ποια δάνεια παγώνουν λόγω Daniel – Τι ισχύει με ρυθμίσεις, εξωδικαστικό

Άτυπο moratorium τεσσάρων μηνών αποφάσισαν εχθές, Τετάρτη, οι τράπεζες σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε μια προσπάθεια στήριξης των πληγέντων δανειοληπτών στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Η έκθεση των συστημικών και συνεταιριστικών τραπεζών, στην περιοχή που επλήγη σφοδρά από την κακοκαιρία Daniel, εκτιμάται στα 1,5 έως 2 δισ. ευρώ, χωρίς να είναι ακόμη δυνατό να υπολογιστεί με ακρίβεια το ακριβές ύψος των επισφαλειών που θα επιφέρει η φυσική καταστροφή.  Επιπλέον 2,5 έως 3 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα ανοίγματα των εταιρειών διαχείρισης στην περιοχή, το ύψος δηλαδή των ρυθμιζόμενων και πιθανών προς είσπραξη οφειλών από επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Σε κάθε περίπτωση, το μέγεθος της απειλής για νέο κύμα “κόκκινων δανείων” είναι πολύ σημαντικό για το τραπεζικό σύστημα το οποίο, σύμφωνα με τα στοιχεία πρώτου εξαμήνου, καταγράφει υπόλοιπο NPEs συνολικού ύψους 8,7 δισ. ευρώ (Εθνική 1,7 δισ., Πειραιώς 2 δισ., Eurobank 2,2 δισ. και Alpha Bank 2,8 δισ. ευρώ).

Για τον λόγο αυτό, και δεδομένης της έκτασης της καταστροφής που έχουν υποστεί δεκάδες χιλιάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι, βιοτέχνες αλλά και νοικοκυριά από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, οι τράπεζες προέβησαν σε αυτή την πρωτοβουλία χωρίς να έχουν εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του Επόπτη για την εφαρμογή moratorium.

Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν στο Capital.gr ότι, παρότι έχουν γίνει διερευνητικές επαφές σχετικά με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), δεν θα ήταν δυνατό να σταλούν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα στη Φρανκφούρτη όλα τα στοιχεία που απαιτούνται προκειμένου να εκτιμηθούν οι κίνδυνοι αλλά και το κόστος της εφαρμογής μιας γενικευμένης αναστολής δόσεων ανάλογης με αυτής που εφαρμόστηκε πανευρωπαϊκά στη διάρκεια της πανδημικής κρίσης.

Σε δεύτερο χρόνο οι τράπεζες, με την υποστήριξη της Τράπεζας της Ελλάδος, θα ενημερώσουν αναλυτικά τον Επόπτη σχετικά με τα ανοίγματα που έχουν στην περιοχή της Θεσσαλίας προκειμένου να ληφθεί η σχετική απόφαση. Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, δεν αναμένεται να ληφθεί απόφαση για επίσημο moratorium (ανάλογο της πανδημίας), ωστόσο, οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) προσφέρουν τη δυνατότητα εξεύρεσης εξατομικευμένης λύσης για την περίπτωση της Ελλάδας.

Στόχος του κλάδου είναι τα δάνεια που μπαίνουν σε αναστολή δόσεων να μη “κοκκινίσουν” – όπως προβλέπεται μετά από τρεις μήνες με βάση τους κανονισμούς της EBA. Σημειώνεται ότι, παράλληλα με το πάγωμα των δόσεων έως τις 31 Δεκεμβρίου για όλα τα ενήμερα δάνεια, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αναστολή των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης σε ορίζοντα έξι μηνών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments