Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός προχώρησε σήμερα σε μεγάλο κυβερνητικό ανασχηματισμό, με αλλαγές κυρίως στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, ενώ παράλληλα ενίσχυσε σημαντικά τη συμμετοχή των γυναικών στην κυβέρνηση.
Ο 66χρονος Κισίντα, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2021, είδε τη δημοτικότητά του να βουλιάζει, γεγονός που αποδυναμώνει τη θέση του ως προέδρου του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP), με τις εσωτερικές εκλογές του κόμματος να είναι προγραμματισμένες του χρόνου.
Ο Κισίντα αντικατέστησε τον υπουργό Εξωτερικών Γιοσιμάσα Χαγιάσι με την Γιόκο Καμικάουα, μια 70χρονη γυναίκα, που έχει διατελέσει πολλές φορές υπουργός Δικαιοσύνης από το 2014 ως το 2021.
Είναι η πρώτη φορά εδώ και 19 χρόνια που μία γυναίκα αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών στην Ιαπωνία.
Συνολικά πέντε γυναίκες θα συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση, έναντι δύο προηγουμένως, σε σύνολο 19 υπουργών. Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ γυναικών υπουργών, με κάτι αντίστοιχο να έχει συμβεί στη χώρα άλλες δύο φορές στο παρελθόν, το 2001 και το 2014.
Σε ακόμη μία συμβολική κίνηση ανανέωσης, τα 11 από τα 13 νέα μέλη της κυβέρνησης αναλαμβάνουν για πρώτη φορά υπουργείο.
Ο υπουργός Άμυνας Γιασουκάζου Χαμάντα αντικαταστάθηκε από τον 54χρονο Μινόρου Κιχάρα, ενώ υπουργός Οικονομίας, Βιομηχανίας και Εμπορίου αναλαμβάνει ο Τάρο Κόνο, πρώην αντίπαλος του Κισίντα για την προεδρία του LDP. Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών Σουνίτσι Σουζούκι παραμένει στη θέση του.
Οι αλλαγές αυτές γίνονται την ώρα που η Ιαπωνία, στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, είναι αντιμέτωπη με κλιμάκωση της έντασης με την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα και προβλέπει να αυξήσει σημαντικά τον αμυντικό της προϋπολογισμό το διάστημα 2023-27.
Απόπειρα ανάκαμψης
“Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός αποτελεί συνήθως απόπειρα να ενισχυθεί μια βυθιζόμενη δημοτικότητα”, σχολιάζει ο Μπραντ Γκλόσερμαν πολιτικός επιστήμονας στο ερευνητικό ινστιτούτο Pacific Forum.
Στόχο έχει να καταστήσει “πιο πιθανή” την επανεκλογή του Κισίντα στην προεδρία του LDP και κατά συνέπεια να του επιτρέψει να παραμείνει στην πρωθυπουργία, “ενισχύοντας τη στήριξή του από την κοινή γνώμη και διασφαλίζοντας ότι θα τον στηρίξουν οι διάφορες πτέρυγες στο εσωτερικό του κόμματος”, προσθέτει.
Η δημοτικότητα της κυβέρνησης του Κισίντα κινδυνεύει εδώ και μήνες να πέσει κάτω από το όριο του 30%. Η πλειονότητα των Ιαπώνων που έχουν ερωτηθεί σε δημοσκοπήσεις εκτιμούν ανεπαρκή τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων του πληθωρισμού στην αγοραστική τους δύναμη.
Εξάλλου την εικόνα της κυβέρνησης έχουν αμαυρώσει διάφορα σκάνδαλα τον τελευταίο καιρό, όπως τα πολλά προβλήματα στη χρήση του “My number”, μιας εφαρμογής ψηφιακής ταυτότητας που χρησιμοποιείται για τις συναλλαγές των πολιτών με το δημόσιο.