Ελλάδα

Αλληλοεπίρρηψη ευθυνών για το φράγμα στην Καρδίτσα

Ένας πόλεμος αλληλοεπίρριψης ευθυνών βρίσκεται σε εξέλιξη υπό το βάρος των συνεχών αποκαλύψεων για αποφάσεις, παραλείψεις, λάθη που μεγέθυναν τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας Daniel σε συγκεκριμένες περιοχές.

Mία εβδομάδα μετά την καταστροφική πλημμύρα στον κάμπο της Καρδίτσας και υπό το βάρος των συνεχών αποκαλύψεων για αποφάσεις, παραλείψεις, λάθη που μεγέθυναν για συγκεκριμένες περιοχές τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας Daniel, αλλά και στον απόηχο της παρέμβασης της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, που ζήτησε να διερευνηθούν όλα όσα καταγγέλλονται, ένας πόλεμος αλληλοεπίρριψης ευθυνών βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας παραδέχθηκε αυτό που από την πρώτη στιγμή ανέφεραν οι κάτοικοι και οι καλλιεργητές της ευρύτερης περιοχής Καρδίτσας, ότι δηλαδή με βάση συγκεκριμένες εντολές και αποφάσεις έγιναν παρεμβάσεις σε αναχώματα ποταμών, που οδήγησαν σε εκτροπή των νερών. Ειδικότερα, ο κ. Κώστας Νούσιος είπε ότι ήταν ο ίδιος που έδωσε την έγκριση να γίνει παρέμβαση με χωματουργικό μηχάνημα σε ανάχωμα. Ο ίδιος, πάντως, έκανε λόγο για σχετικό αίτημα που δέχτηκε από τον δήμαρχο Παλαμά, ο οποίος, όπως ανέφερε, του είπε ότι υπάρχει κίνδυνος να πλημμυρίσει το χωριό Κοσκινάς και θα πρέπει να γκρεμιστεί το ανάχωμα στον ποταμό Καλέντζη.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου, αρνείται ότι ζήτησε να ανοιχτεί το ανάχωμα και ρίχνει την ευθύνη της απόφασης αποκλειστικά στον αντιπεριφερειάρχη, ο οποίος από την πλευρά του ανταπαντά ότι ο δήμαρχος με την εμπειρία του από την «συμπεριφορά» των ποταμών της περιοχής ήταν αυτός που γνώριζε και έκανε τις εισηγήσεις για το που έπρεπε να ανοιχτούν τα αναχώματα.

Παρέμβαση εισαγγελέα 

Το μπαλάκι των ευθυνών καλείται να ξεκαθαρίσει η εισαγγελική έρευνα που τώρα αρχίζει. Παράλληλα, η δημόσια παραδοχή για το σπάσιμο του αναχώματος επαναφέρει τα ερωτήματα για το σύνολο των αποφάσεων που ελήφθησαν το κρίσιμο βράδυ, καθώς υπάρχουν καταγγελίες και για άλλα αναχώματα και φράγματα στα οποία έγιναν παρεμβάσεις, οι οποίες επιβάρυναν την κατάσταση και οδήγησαν στο να πλημμυρίσουν τα χωριά που βρέθηκαν κάτω από το νερό.

Πάντως, κάτοικοι και αυτοδιοικητικά στελέχη της περιοχής επιμένουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες για όλα όσα έγιναν. Μάλιστα, στην περιοχή του Παλαμά αναφέρεται ότι είχε επισημανθεί προς τον δήμαρχο από το απόγευμα της Τετάρτης ότι το χωριό κινδυνεύει, καθώς έρχονται πληροφορίες ότι έχουν σπάσει ποτάμια και αναχώματα και ότι θα έπρεπε να γίνει κάποια παρέμβαση στα ποτάμια εκατέρωθεν του χωριού, ώστε τα νερά να διοχετευθούν προς την πλευρά των χωραφιών. Η απάντηση που εκείνοι που έθεσαν το θέμα λένε ότι έλαβαν ήταν ότι εκεί, στην περιοχή του Παλαμά, τα ποτάμια είχαν αντέξει στον Ιανό, όταν και πάλι είχαν γίνει παρεμβάσεις σε άλλα σημεία στα αναχώματα και ότι θα άντεχαν και αυτή τη φορά.

Πέρα από την προσπάθεια που γίνεται από όλες τις πλευρές να μεταθέσουν την ευθύνη κάπου αλλού, αναδεικνύεται η απουσία ενός συνολικού, κεντρικού σχεδίου για τη διαχείριση της κρίσης, που άφησε περιθώριο για αποσπασματικές κινήσεις και αποφάσεις, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο