Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας: Ουδέποτε έδωσα εντολή, ουδέποτε! Αλλά ναι έδωσα… έγκριση να σπάσει το ανάχωμα
Πηγή Φωτογραφίας: Δορυφορική εικόνα από τον Παλαμά. Maxar Technologies/ via REUTERS
Τι συνέβη τη νύχτα της 5ης Σεπτεμβρίου; Ποιος έδωσε την εντολή για το σπάσιμο αναχωμάτων; Υπήρχε συγκεκριμένο σχέδιο και συντονισμός; Το να «ανοίγουν» τα αναχώματα σε κάποια σημεία είναι συνήθης πρακτική Απάντηση στα ερωτήματα αυτά αναζητούν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας, που είδαν δεκάδες χωριά να πνίγονται κάτω από τόνους νερού και λάσπης ήδη από τα ξημερώματα της 6ης Σεπτεμβρίου. Την άκρη του νήματος αναζητούν όμως και οι εισαγγελικές αρχές. Η εισαγγελέας του Άρειου Πάγου ζήτησε μεταξύ άλλων να διερευνηθεί αν αληθεύουν οι καταγγελίες ότι η περιφέρεια Θεσσαλίας ή ο δήμος Καρδίτσας (ή από κοινού) προχώρησαν σε παρέμβαση στο φράγμα του Καράμπαλη ή οπουδήποτε αλλού και αν γνώριζαν ότι με τον τρόπο αυτό θα πλημμυρίσουν τα χωριά της περιοχής, τα οποία και δεν έσπευσαν προηγουμένως να εκκενώσουν.
Το να «ανοίγουν» τα αναχώματα σε κάποια σημεία είναι συνήθης πρακτική σε περιπτώσεις που φουσκώνουν οι ποταμοί και υπάρχει απειλή πλημμύρας. Θα πρέπει ωστόσο ειδικός να κρίνει το πού ακριβώς θα πρέπει να σπάσει φράγμα, ώστε να μην γίνει χειρότερη ζημιά. Στην περίπτωση της Θεσσαλίας, καταγγέλεται ότι όχι μόνο έσπασε σε λάθος σημείο το ανάχωμα, αλλά δεν λειτούργησαν και τα αντλιοστάσια. Ο χωματουργός που έσπασε το ανάχωμα στον Καλέτζη δήλωσε στην τηλεόραση του Alpha ότι η εντολή δόθηκε μέσα από την περιφέρεια. «Εμείς δεν παίρνουμε πρωτοβουλία. Εμείς είμαστε εκτελεστικά όργανα». Κάτοικος της περιοχής μιλώντας στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, είπε πως στόχος ήταν πιθανότατα να μην πλημμυρίσουν οι πόλεις της Λάρισας και της Καρδίτσας.
Τη μεγαλύτερη αίσθηση ωστόσο (και πολλά ερωτήματα) προκαλούν τα όσα είπε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Νούσιος. Αρχικά ο κ. Νούσιος είχε υποστηρίξει: «Ουδέποτε έδωσα εντολή να ανοιχτεί το ανάχωμα στον ποταμό Καλέτζη. Ουδέποτε. Ανάμεσα στα 30 μηχανήματα, που μου ζήτησαν εκείνο το βράδυ σε όλα τα χωριά, μου ζήτησαν ένα μηχάνημα… Δεν ξέρω ποιος άνοιξα το ανάχωμα. Εγώ δεν έδωσα εντολή πάντως» είπε σε αρχική επικοινωνία που είχε με τον σταθμο Alpha.
«Πήρα τηλέφωνο τον χωματουργό, ύστερα από αίτημα του δημάρχου»
Χθες σε νέες δηλώσεις του στον σταθμό του Alpha, ωστόσο, είπε ότι ουσιαστικά ενέκρινε τη διάνοιξη του αναχώματος – αν και υπογράμμισε ότι την έδωσε ύστερα από αίτημα του δημάρχου.
«Είχαμε μισθωμένα περίπου 30 μηχανήματα. Τα 15 τα είχαμε δώσει σε δήμους και τοπικές κοινότητες, που τα ζητούσαν για διάφορες εργασίας. Έτσι ήταν και ένα μηχάνημα στον Κοσκινά. Το βράδυ εκείνο ήμουν στην Καρδίτσα. Έλαβα ένα τηλεφώνημα από τον δήμαρχο Παλαμά, Γ. Σακελλαρίου, που μου ζητούσε το μηχάνημα για να γίνει κοπή, γιατί αλλιώς θα πνιγεί ο Κοσκινάς. Είναι μία πρακτική που έχει γίνει και στο παρελθόν. Του είπα, αν πιστεύει ότι είναι η ενδεδειγμένη λύση, να το κάνει. Με κάλεσε ο δήμαρχος εν εξάλλω. Μου είπε ότι πλημμυρίζει ο Κοσκινάς και πρέπει να κοπεί το ανάχωμα» είπε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το εάν έχει την ευθύνη ο δήμαρχος να δίνει εντολή για τη διάνοιξη σε ένα έργο της περιφέρειας, δικαιολογήθηκε λέγοντας πως ο δήμαρχος ήταν πολύ έμπειρος. «Αν ήταν ένας άπειρος δήμαρχος, θα έστελνα την τεχνική υπηρεσία ή θα πήγαινα εγώ ο ίδιος» είπε. Κληθείς να σχολιάσει τα όσα είπε ο χωματουργός, παραδέχθηκε ότι ήταν η αλήθεια, ότι δηλαδή την εντολή στον χωματουργό την έδωσε ο ίδιος. «Πήρα τηλέφωνο τον χωματουργό και του είπα πήγαινε εκεί που είναι και ο πρόεδρος και κάνε ό,τι χρειάζεται για να σωθεί το χωριό. “Ακόμη και το ανάχωμα;” με ρώτησε εκείνος; Ναι, ακόμη και το ανάχωμα».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας