Ελλάδα

Μεγάλη κινητοποίηση και ανησυχία για τη λίμνη Κάρλα

Η λίμνη έχει επιστρέψει στην έκταση που καταλάμβανε πριν την αποξήρανσή της και ο κίνδυνος μεγάλης υπερχείλισης είναι ορατός.

Η λίμνη Κάρλα αποξηράθηκε το 1962. Μετά την θεομηνία η λίμνη όχι μόνο ξαναδημιουργήθηκε, αλλά η στάθμη της διαρκώς ανεβαίνει απειλώντας τις επόμενες μέρες να πλημμυρίσει κοντινά χωριά. 

Λίγο πριν τις 8 το απόγευμα εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 στους κατοίκους έξι χωριών. Πιο συγκεκριμένα μήνυμα εστάλη στα Κανάλια Μαγνησίας, στο Ριζόμυλο, στο Στεφανοβίκειο, στη Σωτήριο, στη Νίκη και στο Αχίλλειο.

“Αυτή τη στιγμή πληττόμαστε από το Τ2 που περνάει κάτω απ’ το Καλαμάκι και βγαίνει προς τα πάνω..Στο χωριό είναι αυτή τη στιγμή γύρω στα 200μ …μπορεί να έχει φτάσει και στο ανάχωμα.. Πριν δυο ώρες ήταν στα 280μ… Λόγω του Ντάνιελ γεμίσαν γιατί δεν έκαναν σωστή διαχείριση και η πολιτική προστασία της περιφέρειας τις πρώτες δυο μέρες που εμείς πληττόμασταν ήταν τελείως ανύπαρκτοι», δηλώνει κάτοικος.

Η λίμνη βρίσκεται περίπου 300 μακριά από τα πρώτα σπίτια του Σωτήριου, ενώ σε κίνδυνο βρίσκονται – σύμφωνα με τον δήμαρχο Κιλελέρ, οι οικισμοί Νίκη, Μόδεστος Καστρί και Αμυγδαλή Λάρισας, οι κωμοπόλεις Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλος του Δήμου Ρήγα Φεραίου, αλλά και τα Κανάλια Μαγνησίας.

Λόγω των ορμητικών νερών που φεύγουν από τον Πηνειό και διοχετεύονται στο σημείο χρειάστηκαν μόλις 2,5 ημέρες για να επιστρέψει στο μέγεθός της, όπως ήταν πριν από την αποξήρανση του 1962.

«Ποτέ στα χρονικά δεν έφτασε η Κάρλα εδώ 20 μέτρα έξω απ το χωριό, ακόμα και πριν γίνει η αποξήρανση ποτέ έτσι. – έγιναν έργα, υποτίθεται αποστραγγιστικά, έφτιαξαν τον εγκλωβισμό της λίμνης εκεί πέρα, έβαλαν δήθεν αντλίες που είχαν τη δυνατότητα να τραβάνε δεν ξέρω και γω πόσα κυβικά νερό, δεν δουλεύουνε αυτά τα πράγματα, έβλεπαν ότι το νερό έφτασε μας έπνιγε και αυτά δεν δούλευαν εκεί πέρα, δεν τα έβαλαν να δουλέψουν», αναφέρει άλλος κάτοικος.

«Αργοπόρησαν να ανοίξουν τη σήραγγα την παλιά της Κάρλα και δεν έβαλαν έγκαιρα τα αντλιοστάσια μπροστά και ρίχνανε τα νερά συνέχεια προς τα εδώ», δηλώνει άλλος κάτοικος.

«Σε περιπτώσεις εντόνων βροχοπτώσεων έφτανε μέχρι τα νάματα… Μετά την αποξήρανση της λίμνης όλη αυτή η έκταση δίνονταν στους ακτήμονες και την καλλιεργούσαν, μοιραζόταν στους ακτήμονες των γύρω περιοχών.. Όταν άρχισε η ιδέα ότι έπρεπε να επανασυσταθεί, αρχικώς έλεγαν ότι θα την επανασυστήσουν στην αρχική της έκταση, δηλ. στα 70.000 στρέμματα, πάντα καλυμμένα από νερό», δηλώνουν χαρακτηριστικά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εάν ανέβει ακόμα 60 εκατοστά η στάθμη του νερού, η λίμνη θα υπερχειλίσει και θα πλημμυρίσουν πολλά χωριά και οικισμοί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο