Κοντά σε συμφωνία για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου βρίσκονται η Τουρκία και η Κίνα, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ιστοχώρος Middle East Eye επικαλούμενος σχετικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.
Μάλιστα όπως αναφέρεται από την τουρκική πλευρά, οι εν λόγω πυρηνικές εγκαταστάσεις πρόκειται να ανεγερθούν στην περιοχή της Ανατολικής Θράκης.
«Οι συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Κίνας για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην ανατολική Θράκη προχωρούν και η επίτευξη τελικής συμφωνίας είναι πιθανή σε λίγους μήνες, δήλωσε την Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφων. Ο Μπαϊρακτάρ είπε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης επισκέφτηκαν την ανατολική Θράκη και είδαν τις τοποθεσίες όπου σχεδιάζεται να λάβει χώρα η κατασκευή», γράφει ο Τούρκος δημοσιογράφος Ράγκιπ Σόιλου στον ιστοχώρο Middle East Eye.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η τουρκική πλευρά, στην Ανατολική Θράκη βρέθηκαν πρόσφατα, για να επιθεωρήσουν την περιοχή, κορυφαίοι αξιωματούχοι της κινεζικής National Energy Administration και της κινεζικής State Power Investment Corporation.
«Έχουμε φτάσει σε ένα πολύ σημαντικό σημείο το οποίο μας επιτρέπει να ολοκληρώσουμε [σ.σ. τη συμφωνία] σε λίγους μήνες. Δεν νομίζω ότι έχουμε μεγάλες διαφορές. Μπορούμε να συνάψουμε σύντομα συμφωνία με την Κίνα για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας», δήλωσε σήμερα, από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Στον αέρα το ενεργειακό στρατηγικό σχέδιο με τη Ρωσία
Την ίδια στιγμή, πάντως, η Τουρκία βλέπει τα ενεργειακά σχέδιά της με τη Μόσχα να μένουν πίσω.
Υπενθυμίζεται ότι σε νεκρό σημείο φαίνεται να βρίσκεται το σχέδιο Πούτιν – Ερντογάν για τη μετατροπή της Τουρκίας σε «ενεργειακό κόμβο» που θα διοχετεύει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters το οποίο επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές και από τα δύο μέρη. Το σχετικό ρεπορτάζ υποστηρίζει ότι η υλοποίηση του σχεδίου εμποδίζεται από τις διαφωνίες μεταξύ Μόσχας και Αγκυρας για το ποιος θα ελέγχει το επωαζόμενο ενεργειακό δίκτυο, το οποίο φιλοδοξεί να υποκαταστήσει τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Γερμανίας. «Υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα στο πεδίο της διοίκησης, καθώς και οι δύο πλευρές διεκδικούν τον πρωτεύοντα ρόλο», δήλωσε μια πηγή, που μίλησε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο με την προϋπόθεση της ανωνυμίας. Την εικόνα αυτή επιβεβαίωσε δεύτερη πηγή, που βρίσκεται κοντά στον ρωσικό ενεργειακό γίγαντα Gazprom.