Η ομιλία της επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε πλούσιο μενού: τις Ευρωεκλογές, τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και την έρευνα για τυχόν αθέμιτο ανταγωνισμό από την Κίνα.
Η ομιλία της προέδρου της Κομισιόν προανήγγειλε επίσης την επανεμφάνιση του Μάριο Ντράγκι. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτήρισε τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας και πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως «ένα από τα μεγάλα ευρωπαϊκά οικονομικά μυαλά» και του ζήτησε να αναλάβει ρόλο στην αξιολόγηση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ.
Σχολιάζοντας την εξέλιξη η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι ανέφερε ότι τη θεωρεί «καλά νέα», σημειώνοντας πως δεν πρόκειται για μια ανάθεση που είναι «εναντίον μας». Ωστόσο, επιτέθηκε στον Επίτροπο της ΕΕ για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, κατηγορώντας τον ότι είναι πάντα επικριτικός και δεν συνεργάζεται.
Παρά τις δηλώσεις της Μελόνι, στην πραγματικότητα η ιταλική κυβέρνηση ανησυχεί, υποστηρίζει ρεπορτάζ της εφημερίδας La Repubblica, σημειώνοντας ότι η Μελόνι πρέπει να αποφασίσει εάν θα συμπαραταχθεί με τις Βρυξέλλες ή όχι. Και μάλιστα αυτή η απόφαση πρέπει να παρθεί άμεσα καθώς- σύμφωνα πάντα με την ιταλική εφημερίδα- οι Βρυξέλλες έχουν ζητήσει από την Μελόνι οριστική απόδειξη πίστης. Το κλίμα δεν βοηθάει ούτε το κρύο ντους στην Ιταλίδα πρωθυπουργό από τον επικεφαλής του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος είχε δείξει αρχικά διάθεση προσέγγισης με την Μελόνι.
Η επιλογή λοιπόν της φον ντερ Λάιεν να «προσλάβει» τον Μάριο Ντράγκι είχε αποσταθεροποιητικό αποτέλεσμα, σχολιάζει η La Repubblica, προσθέτοντας: «Σαν να μην έφτανε αυτό, η ΕΚΤ απέρριψε ξεκάθαρα τον φόρο στις τράπεζες: Δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί, θα χάσετε την αξιοπιστία σας».
Αναφέρεται στη γνωμοδότηση της ΕΚΤ για την επιβολή έκτακτου φόρου στα «απροσδόκητα» έσοδα των τραπεζών, απαντώντας σε σχετικό αίτημα της Ιταλίας, η οποία στις αρχές Αυγούστου ανακοίνωσε την επιβολή εφάπαξ φόρου 40% στον εγχώριο χρηματοπιστωτικό κλάδο.
Η ιταλική εφημερίδα κάνει λόγο για εμφανή προοπτική ευρωπαϊκής περιθωριοποίησης της Ιταλίας. «Η Μελόνι είναι στις Βρυξέλλες μια σκιά. Η Ιταλία βιώνει το δράμα μιας πρωθυπουργού που δεν γνωρίζει ούτε τη γραμματική ούτε τη σύνταξη της κοινής ευρωπαϊκής γλώσσας».