Policy Briefs

E.E.: Υποχρεωτική σε όλα τα μπουκάλια η αρνητική σήμανση για το αλκοόλ

E.E.: Υποχρεωτική σε όλα τα μπουκάλια η αρνητική σήμανση για το αλκοόλ

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Scottish - whiskey.com - INFINITY BOTTLE TIPS FROM MASTER BLENDERS

Οι πιο πρόσφατες αντιρρήσεις προέρχονται από κύκλους της Ιρλανδίας.

Ενώ η Ιρλανδία έλαβε το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιανουάριο του 2023 για την εμφάνιση μηνυμάτων πρόληψης στα μπουκάλια οινοπνεύματός της, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικής (CEP) θα ήθελε να δει τον κανόνα να εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη μέλη 

Τα μπουκάλια κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών που πωλούνται στην Ιρλανδία θα πρέπει να εμφανίζουν μηνύματα πρόληψης για τους καταναλωτές από τον Μάιο του 2026, όπως αυτά στα πακέτα τσιγάρων.

Οι Ιρλανδοί θα μπορούν σύντομα να διαβάζουν μηνύματα όπως «Η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί ηπατική νόσο» ή «Υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του αλκοόλ και των θανατηφόρων καρκίνων».

Στην Ιρλανδία, κάθε χρόνο, συμβαίνουν 1.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου που σχετίζονται με το αλκοόλ, σύμφωνα με στοιχεία της Action Alcohol Ireland. Ένα στα δέκα μωρά γεννιούνται με εμβρυϊκές διαταραχές οινοπνεύματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Εάν η Μόνιμη Επιτροπή Ευρωπαίων Γιατρών (CPME)  χαιρετίσει αυτήν την απόφαση, τα λόμπι του κρασιού δεν το βλέπουν έτσι και ανησυχούν για τον κατακερματισμό της ενιαίας αγοράς.

Πράγματι, οι κανόνες για την εμπορία αγαθών και εμπορευμάτων είναι τυποποιημένοι σε ευρωπαϊκή κλίμακα  :  εάν μια χώρα αποφασίσει να επιβάλει τους δικούς της κανόνες , αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ανισορροπία στον ανταγωνισμό μεταξύ των ευρωπαίων παραγωγών.

«Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ένα χαστούκι στο πρόσωπο. Αυτό δημιουργεί ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο », εκτίμησε η Ομοσπονδία Γαλλικών Εξαγωγέων Οίνου & Αλκοολούχων ποτών (FEVS) τον περασμένο Ιούνιο.

Ωστόσο, για το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικής (CEP), ο μελλοντικός ιρλανδικός νόμος είναι ένα παράδειγμα που θα ωφεληθεί από την εφαρμογή του σε όλα τα κράτη μέλη.

«Δεδομένου του αποδεδειγμένου κινδύνου για την υγεία του αλκοόλ, είναι θεμιτό να εισαχθεί αυτή η νέα υποχρέωση επισήμανσης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση », δήλωσε ο Victor Warhem, οικονομολόγος και εκπρόσωπος της CEP στη Γαλλία, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην EURACTIV.

Εάν η επισήμανση προστατεύει την υγεία των καταναλωτών, ποιες είναι οι συνέπειες για τους οινοπαραγωγούς που τη θεωρούν άμεση απειλή για την ενιαία αγορά;

«Οι διατάξεις που περιλαμβάνονται στους κανονισμούς επισήμανσης της Ιρλανδίας είναι ασυμβίβαστες με το ισχύον κοινοτικό δίκαιο και συνιστούν αδικαιολόγητο και δυσανάλογο εμπόδιο στο εμπόριο στο πλαίσιο της κοινοτικής νομοθεσίας», αντέδρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Οίνου .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments