Policy Briefs

Εργατικοί: Θα εφαρμόσουμε άλλη μεταναστευτική πολιτική από αυτή του Σούνακκ

Το ιστορικό κεντροαριστερό κόμμα διαφοροποιείται στο μεταναστευτικό ζήτημα.

Μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Εργατικών θα επιδιώξει να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με την ΕΕ για τους ελέγχους της μετανάστευσης, δήλωσε ο αρχηγός του κόμματος Keir Starmer, μια πρόταση που έρχεται σε αντίθεση με τις πολιτικές που ακολουθεί το σημερινό υπουργικό συμβούλιο των Συντηρητικών.

Ο κ. Στάρμερ, το κόμμα του οποίου διατηρεί προβάδισμα 15 μονάδων έναντι του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος στις δημοσκοπήσεις, βρέθηκε στη Χάγη την Πέμπτη (14 Σεπτεμβρίου) για συναντήσεις με την Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία για την Επιβολή του Νόμου (Europol).

Ο ηγέτης των Εργατικών είπε ότι οι συναντήσεις με την Europol επικεντρώθηκαν στην αντιμετώπιση των ομάδων λαθρεμπορίου και τόνισε την ανάγκη για «μια καλύτερη συμφωνία για την ανταλλαγή πληροφοριών και τη διεξαγωγή κοινών επιχειρήσεων για την εξάρθρωση αυτών των συμμοριών .

Το κόμμα της αντιπολίτευσης έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς του Συντηρητικού ότι θα επιδιώξει να ανατρέψει το Brexit εάν εκλεγεί στις επόμενες γενικές εκλογές το 2024, υποσχόμενος ότι δεν θα επαναφέρει το Ηνωμένο Βασίλειο στην ενιαία αγορά και ότι δεν θα επαναφέρει την ελευθερία μετακίνησης.

Ωστόσο, έθεσε την προοπτική ενός συμφώνου συνεργασίας για τη μετανάστευση και την άρση των εμπορικών φραγμών για τα αγροτικά προϊόντα εάν εκλεγεί.

Όπως και στην ΕΕ, ο έλεγχος της μετανάστευσης παραμένει μείζον πολιτικό ζήτημα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ο αριθμός των διελεύσεων από τη Μάγχη έχει αυξηθεί φέτος.

Η συντηρητική κυβέρνηση του Ρίσι Σουνάκ υποστηρίζει τη συμφωνία 100 εκατομμυρίων λιρών με τη Ρουάντα που προβλέπει ότι οι αιτούντες άσυλο μεταφέρονται στη χώρα της ανατολικής Αφρικής ενώ διεκπεραιώνονται οι αιτήσεις τους, αλλά αυτό το πρόγραμμα δεν εφαρμόστηκε αφού κρίθηκε παράνομο από το Βρετανικό Εφετείο.

Σε συνέντευξή του στους Times την Πέμπτη (14 Σεπτεμβρίου), ο κ. Στάρμερ είπε ότι οποιαδήποτε συζήτηση για τις ποσοστώσεις των μεταναστών «θα ήταν μέρος των συζητήσεων και των διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη» .

Σε απάντηση, η κυβέρνηση του κ. Sunak ισχυρίστηκε ότι μια συμφωνία επιστροφής βασισμένη στους προτεινόμενους κανόνες μετανάστευσης της ΕΕ θα είχε ως αποτέλεσμα το Ηνωμένο Βασίλειο να υποδέχεται περισσότερους από 100.000 παράνομους μετανάστες από την ΕΕ κάθε χρόνο, αριθμός που περιγράφεται ως «παράλογος» από τον κ. Starmer .

Μετά από χρόνια διαφωνίας, οι κυβερνήσεις της ΕΕ κατέληξαν σε συμβιβασμό τον Ιούλιο – παρά τη συνεχιζόμενη αντίθεση από την Πολωνία και την Ουγγαρία – σύμφωνα με τον οποίο τα κράτη μέλη που αρνούνται να δεχθούν μετανάστες θα πληρώνουν 20.000 ευρώ ανά μετανάστη σε ένα ταμείο που διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Υπουργοί και ευρωβουλευτές παραμένουν σε αδιέξοδο σχετικά με μια χούφτα άλλους νόμους που στοχεύουν στην αναθεώρηση των κανόνων της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο.

Την επόμενη εβδομάδα ο κ. Στάρμερ θα συναντήσει τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι στο πλαίσιο μιας διπλωματικής περιοδείας με στόχο την ενίσχυση του διεθνούς προφίλ του.

Τις επόμενες γενικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο θα ακολουθήσει, ένα χρόνο αργότερα, η αναθεώρηση της Συμφωνίας Εμπορίου και Συνεργασίας (TCA) που τέθηκε σε ισχύ μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ενιαία αγορά της ΕΕ το 2021.

Ωστόσο, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέκλεισαν το ενδεχόμενο η αναθεώρηση να χρησιμοποιηθεί για την επανέναρξη πολιτικών ή εμπορικών διαπραγματεύσεων με το Λονδίνο. Αντίθετα, λένε ότι η αναθεώρηση θα είναι καθαρά τεχνική, σχεδιασμένη για να διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή της υπάρχουσας συμφωνίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο