Πολιτική

Μητσοτάκης: Ολοκληρώνει την ομιλία του στη ΔΕΘ

Μητσοτάκης: Ολοκληρώνει την ομιλία του στη ΔΕΘ

Πηγή Φωτογραφίας: [355226] ΣΥΝΕΝΕΤΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ 86η ΔΕΘ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Αλλαγές στη λογική της ενίσχυσης της Πολιτικής Προστασίας και φρένο στα σενάρια περί ανασχηματισμού.

Εν μέσω πυρετού συσκέψεων τόσο για τη διαχείριση της κατάστασης στη Θεσσαλία, όσο και για την ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου από το βήμα της ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης  ολοκληρώνει την προετοιμασία του σήμερα για την άνοδό του στην Έκθεση, απ’ όπου θα περιγράψει και το σχέδιό του για την επόμενη μέρα στη χώρα. Η καταστροφή στη Θεσσαλία αναπόδραστα δημιουργεί νέα δεδομένα, ενώ αδειάζει και το “καλάθι” της ΔΕΘ, την ώρα που κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι το περίφημο “πράσινο τέλος” που θα εξαγγελθεί από τον κ. Μητσοτάκη δεν θα είναι ένας νέος φόρος με οριζόντια χαρακτηριστικά. Μένει, πάντως, να διευκρινιστεί, αν θα αφορά φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις και σε τι θα συνίσταται αυτή η νέα επιβάρυνση. 

Χθες, ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης βρισκόταν σε άμεση επαφή με τους συνεργάτες του για το περιεχόμενο της ομιλίας του, ενώ συνεχίστηκαν οι συσκέψεις με τους υπουργούς του. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για την κατάσταση των κτιρίων στη Θεσσαλία και τα ζητήματα στέγασης των πλημμυροπαθών, όπου συζητήθηκε η κατάσταση των σχολείων και διαπιστώθηκε ότι πρέπει να στεγαστούν άμεσα περίπου 800 μαθητές. Σε ό,τι αφορά τα σχολεία της Θεσσαλίας, νέα σύσκεψη με τους διευθυντές των σχολείων της Θεσσαλίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο υπουργείο Παιδείας, όπου θα ληφθεί απόφαση και θα επιβεβαιωθεί αν θα είναι δυνατόν να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι τη Δευτέρα.

Από εκεί και πέρα, ο κ. Μητσοτάκης φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές στη λογική της ενίσχυσης της Πολιτικής Προστασίας και της αυτοματοποίησης ορισμένων διαδικασιών. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός φέρεται να περιέγραψε και στον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια τις κυοφορούμενες παρεμβάσεις στη συνάντηση που είχαν στο Μαξίμου προχθές το απόγευμα και με την οποία μπήκε φρένο στα σενάρια του ανασχηματισμού ή της στοχευμένης παρέμβασης του κ. Μητσοτάκη στο κυβερνητικό σχήμα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα υπάρχουν πιο αυτοματοποιημένες διαδικασίες για την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων σε σύνθετες επιχειρήσεις, όταν απαιτείται, ενώ συζητείται να μεταφερθούν αρμοδιότητες και για τον έλεγχο των αντιπλημμυρικών έργων, αν και αυτό απαιτεί σημαντική νομοθετική παρέμβαση. 

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να βάλει φρένο στη συνήθη πανηγυρική ατμόσφαιρα της ΔΕΘ και έδωσε σαφείς οδηγίες στους μισούς σχεδόν υπουργούς να μην πάνε στη Θεσσαλονίκη. ‘Φέτος, μόνο οι υπουργοί παραγωγής κλήθηκαν να πάνε στη Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα, οι υπουργοί που είναι αρμόδιοι για τα θέματα των πλημμυρών στη Θεσσαλία θα έπρεπε να βρίσκονται στο πεδίο και στα υπουργεία τους και όχι στη ΔΕΘ’, ανέφερε χθες κυβερνητική πηγή. Αυτό σημαίνει ότι, για παράδειγμα, οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας θα είναι παρόντες, αλλά οι υπουργοί με άμεση αρμοδιότητα που αφορά την τρέχουσα κατάσταση στη Θεσσαλία θα παραμείνουν στην Αθήνα ή, αν απαιτείται συντονισμός, στη Λάρισα. Η κατοικία του Μαξίμου προσπαθεί έτσι να εστιάσει την προσοχή στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη, η οποία συνάδει με το πνεύμα της πρόσφατης καταστροφής, όχι μόνο λόγω των σαφών οδηγιών που δόθηκαν ότι δεν θα γίνουν κομματικές εκδηλώσεις στη ΝΔ, αλλά και επειδή ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να κάνει τη συνηθισμένη του πρωινή βόλτα το Σάββατο στο περίπτερο της έκθεσης στη συμπρωτεύουσα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments