Οικονομία

Market Pass σε Έβρο και Θεσσαλία μέχρι τέλος του χρόνου» [vid]

Στα 600 εκατ. ευρώ από το 2024 το ειδικό αποθεματικό για φυσικές καταστροφές με αύξηση φόρου 1-6 ευρώ στο φόρο διαμονής - «Δεν θα θέσω ποτέ σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα»

Από τα οικονομικά επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας στον τουρισμό και σε άλλους τομείς ξεκίνησε επιγραμματικά την ομιλία του δηλώνοντας:

Είδα την απόγνωση των κατοίκων, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην μεγαλύτερη πυρκαγιά όλων των εποχών στον Έβρο και στη συνέχεια στη μεγαλύτερη πλημμύρα όλων των εποχών στη Θεσσαλία. «Στη Θεσσαλία έπεσαν 8 δισεκατομμύρια τόνοι νερού. Για να εκβάλει ένας ποταμός σαν τον Δούναβη θα ήθελε 15 ημέρες συνεχούς ροής για την ποσότητα αυτή» είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στη σύγχυση αρμοδιοτήτων που διαπίστωσε.

Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσους πάλεψαν μερόνυχτα μέσα στις λάσπες και ειδικά τους εθελοντές τονίζοντας ότι ο «καθρέπτης της σημερινής Ελλάδας δεν είναι η άθλια δολοφονία του Αντώνη στον Πειραιά» που συνέβη παράλληλα με την καταστροφή.

«Το κόστος για την αποκατάσταση των ζημιών θα είναι υψηλό», είπε ο πρωθυπουργός και διαβεβαίωσε ότι «η οικονομία μας είναι ισχυρή για να το αντέξει».

«Πρώτη προτεραιότητα να βοηθήσουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν. Οι πρώτες πληρωμές ξεκίνησαν χθες, εκταμιεύτηκαν 25 εκατ. ευρώ σε χρόνο ρεκόρ.

Εξίσου επείγουσα είναι η ανασυγκρότηση των βαριών υποδομών, θα ξαναφτιαχτούν με πολύ χρήγορες διαδικασίες.

Η Θεσσαλία σηκώνει στις πλάτες παθογένειες πολλών ετών για τη διαχείριση των υδάτων της».

«Με απόφασή μου συγκροτείται άμεσα οργανισμός διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας. Σκοπός τους θα είναι ο κεντρικός σχεδιασμός σημαντικών αντιπλημμυρικών έργων καθώς και μόνιμες λύσεις στον τομέα της άρδευσης. Δεν γίνεται τον ένα μήνα να έχουμε πρόβλημα λειψυδρίας και τον άλλον μήνα να πλημμυρίζουμε. Κάτι πρέπει να αλλάξει.

Η κοινωνία πρέπει να να λάβει μεσοπρόθεσμα μέτρα για την άμυνα της. Καιρός να ξεκινήσει και στην Ελλάδα ένας διάλογος για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των περιουσιών. Το κράτος θα σταθεί στο πλευρό των πληγέντων», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «

Υπάρχει ή ειδικό αποθεματικό για φυσικές καταστροφές ύψους 300 εκατ. ευρώ. Το αποθεματικό αυτό θα αυξηθεί στα 600 εκατ. ευρώ από το 2024. Τα επιπλέον 300 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από αύξηση φόρου 1-6 ευρώ στο φόρο διαμονής, ειδικά στα πολυτελή ξενοδοχεία».

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια τόνισε πως: «Η σημερινή μου ομιλία δεν θα περιλαμβάνει πομπώδεις νέες παροχές, θα εστιάζει στις μεγάλες πολιτικές επιλογές. Θα είναι μία ασυνήθιστη ΔΕΘ με πολλά «Δεν». Με πρώτο και σημαντικότερο ότι δεν θα επιτρέψω να θέσω ποτέ σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα που αποτελεί το θεμέλιο της προόδου μας. Δεν θα επιτρέψω να ζήσουμε ξανά το τραύμα μίας εθνικής χρεοκοπίας και τους Έλληνες να διαστούν πάνω στο ψέμα».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι από 1η Ιανουαρίου 2024 ξεπαγώνουν οι τριετίες και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας που βρίσκονταν σε αναστολή από το 2012 με σκοπό τη στήριξη του εισοδήματος των ιδιωτικών υπαλλήλων

Προανήγγειλε συνεχίζοντας αύξηση σευνολικά 660.000 δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι θα δουν τις αποδοχές τους αυξημένες κατά 1.500 ευρώ.

Για τον πόλεμο κατά της διαφθοράς είπε: Η φοροδιαφυγή είναι διπλή κατάρα, αντικοινωνική και αντιαναπτυξιακή, είπε ο πρωθυπουργός και προανήγγειλε δέσμη 10 μέτρων τα οποία θα ξεδιπλωθούν το επόμενο διάστημα για την πάταξη της φοροδιαφυγής. «Δεν γίνεται 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν ετήσια έσοδα ακόμα και κάτω από τον κατώτερο μισθό» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο