Policy Briefs

Η Γερμανία αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων

Το σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει τον επερχόμενο χειμώνα.

Ενώ υπάρχει φόβος για έλλειψη βασικών φαρμάκων αυτόν τον χειμώνα, ο Γερμανός υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ παρουσίασε ένα σχέδιο πέντε βημάτων και διαβεβαίωσε ότι η χώρα ήταν «πολύ καλύτερα προετοιμασμένη» από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Όπως πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η Γερμανία αντιμετώπισε ελλείψεις σε βασικά φάρμακα τον περασμένο χειμώνα, συμπεριλαμβανομένων αντιβιοτικών, αντιπυρετικών φαρμάκων και παυσίπονων, με τα παιδικά φάρμακα να επηρεάζονται ιδιαίτερα.

Εκείνη την εποχή, ένας μεγάλος αριθμός λοιμώξεων του αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένου του Covid-19, καθώς και των κρυολογημάτων και της γρίπης, άσκησαν σημαντική πίεση στην προμήθεια κοινών φαρμάκων – μια κατάσταση που πολλοί φοβόντουσαν ότι θα μπορούσε να συνεχιστεί. επαναλαμβάνεται φέτος.

Αφού συνάντησε βασικούς παράγοντες του κλάδου στο Βερολίνο, ο Karl Lauterbach παρουσίασε την Πέμπτη (14 Σεπτεμβρίου) ένα εθνικό σχέδιο πέντε βημάτων για την αντιμετώπιση πιθανών ελλείψεων.

«Αυτό το φθινόπωρο και τον χειμώνα θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά λαμβάνουν τα φάρμακα που χρειάζονται », ανέφερε ο υπουργός Υγείας σε δελτίο Τύπου.

Μεταξύ των παραγόντων που αποσταθεροποιούν τον εφοδιασμό φαρμάκων στην ΕΕ είναι η έλλειψη γεωγραφικής διαφοροποίησης κατά την αγορά βασικών συστατικών και φαρμάκων, η πολυπλοκότητα των κανονισμών και η αυξημένη εξειδίκευση των αλυσίδων εφοδιασμού.

«Ο λόγος για τις ελλείψεις οφείλεται σε πολλές διαφορετικές μεταβλητές. Δεν υπάρχει μόνο ένα » , δήλωσε την άνοιξη του 2023 η Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία, Στέλλα Κυριακίδη, κατά την παρουσίαση της πρότασης φαρμακευτικής στρατηγικής, μέρος της οποίας στοχεύει στην κάλυψη των ελλείψεων φαρμάκων.

Ωστόσο, η πρόταση απέχει ακόμη πολύ από μια πολιτική συμφωνία, καθώς το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο δεν έχουν ακόμη καθορίσει και εγκρίνουν τις θέσεις τους.

Για τα περισσότερα από τα πέντε μέτρα που προβλέπονται στο νέο σχέδιο, το υπουργείο υπολογίζει στη συνεργασία γιατρών, παραγωγών και φαρμακείων.

Ο κ. Lauterbach συμφώνησε με τις φαρμακευτικές εταιρείες για «τακτική ανταλλαγή αναλύσεων της κατάστασης» προκειμένου να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος ελλείψεων.

Ταυτόχρονα, οι γιατροί πρέπει να «απευθύνουν έκκληση στους γονείς» να μην συσσωρεύουν «άσκοπα» μεγάλες ποσότητες φαρμάκων στο σπίτι, ενώ η κυβέρνηση θα συμβάλει στην προώθηση της αξιολόγησης της κατάστασης για να αποφευχθεί η αγορά πανικού.

«Εάν αποφευχθεί η αγορά πανικού, η προμήθεια παιδιατρικών φαρμάκων θα είναι σε μεγάλο βαθμό εξασφαλισμένη το φθινόπωρο και τον χειμώνα », τονίζει το υπουργείο σε δελτίο Τύπου.

Η Ομοσπονδιακή Ένωση Γερμανών Φαρμακοποιών (ABDA), από την πλευρά της, δεσμεύτηκε να εργαστεί για την ομοιόμορφη διανομή των εν λόγω φαρμάκων και να εντείνει τις προσπάθειές της για ανταλλαγή αποθεμάτων μεταξύ τους εάν χρειαστεί, κάτι που η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι είναι νομικά εφικτό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο