Policy Briefs

Μελόνι: «Τέλειο παράδειγμα» για το δημογραφικό η Ουγγαρία

Μελόνι: «Τέλειο παράδειγμα» για το δημογραφικό η Ουγγαρία

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS/Remo Casilli/File Photo,Η Ουγγαρία αποτελεί ένα «τέλειο παράδειγμα» για το πώς να αξιοποιηθούν οι επενδύσεις για την επίλυση του προβλήματος των γεννήσεων ώστε να αυξηθεί το χαμηλό σήμερα ποσοστό γεννήσεων, δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι

Η Ουγγαρία αποτελεί ένα «τέλειο παράδειγμα» για το πώς να αξιοποιηθούν οι επενδύσεις για την επίλυση του προβλήματος των γεννήσεων ώστε να αυξηθεί το χαμηλό σήμερα ποσοστό γεννήσεων

Η Ουγγαρία αποτελεί ένα «τέλειο παράδειγμα» για το πώς να αξιοποιηθούν οι επενδύσεις για την επίλυση του προβλήματος των γεννήσεων ώστε να αυξηθεί το χαμηλό σήμερα ποσοστό γεννήσεων, δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι στη Σύνοδο Κορυφής των Δημοκρατικών στη Βουδαπέστη την Πέμπτη, όπου συναντήθηκε με τον πολιτικό σύμμαχο και Ούγγρο ομόλογό της Βίκτορ Όρμπαν.

Η Δημογραφική Σύνοδος Κορυφής της Βουδαπέστης, η οποία πραγματοποιείται για πέμπτη χρονιά, φιλοξενεί αρχηγούς κρατών, θρησκευτικούς ηγέτες και ακαδημαϊκούς, οι οποίοι εγείρουν τις ανησυχίες τους για το αυξανόμενο αρνητικό ποσοστό γεννήσεων στην ευρωπαϊκή ήπειρο – ένα σημείο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τη Μελόνι, καθώς η Ιταλία κατέγραψε αρνητικό ποσοστό γεννήσεων ρεκόρ με μόλις 393.000 νέες γεννήσεις πέρυσι.

«Η κρίση της οικονομίας θέτει όρους για την αύξηση του πληθυσμού (…) Η οικογένεια αποτελεί μέρος της καρδιάς της πολιτικής της ιταλικής κυβέρνησης, πρωταρχικός στόχος της οποίας είναι να δρομολογήσει μια ουσιαστική πολιτιστική αλλαγή», δήλωσε η Μελόνι στη σύνοδο κορυφής την Πέμπτη.

Ο Όρμπαν ήταν πολύ κοντά στη Μελόνι και συνεχάρη τον κυβερνητικό συνασπισμό της για τα επιτεύγματά του: «Εδώ στη Βουδαπέστη, ποτέ δεν θα πίστευε κανείς ότι η Ιταλία θα είχε μια πατριωτική και φιλο-οικογενειακή κυβέρνηση (…) Στους αδελφούς μας στην Ιταλία λέμε ‘προχωρήστε γερά’!» είπε σύμφωνα με το euractiv.com

Το ουγγρικό μοντέλο χαιρετίστηκε τόσο από τον Μελόνι όσο και από τον Πάπα ως «τέλειο παράδειγμα» για το πώς μπορεί να λυθεί το πρόβλημα των γεννήσεων μέσω επενδύσεων.

Το ουγγρικό μοντέλο δημογραφικής πολιτικής, το οποίο εφαρμόζεται από την ουγγρική κυβέρνηση από το 2010, στοχεύει στην καταπολέμηση της μείωσης του ποσοστού γεννήσεων μέσω οικονομικών κινήτρων για τις οικογένειες, αυξημένης στήριξης της εκπαίδευσης και της φροντίδας στην πρώιμη παιδική ηλικία, μέτρων για την ισορροπία μεταξύ εργασίας και οικογένειας και της προώθησης των παραδοσιακών οικογενειακών αξιών.

Το ουγγρικό μοντέλο δημογραφικής πολιτικής έχει αναγνωριστεί με κάποια επιτυχία στην αντιστροφή της μείωσης του ποσοστού γεννήσεων στη χώρα. Το ποσοστό γονιμότητας αυξήθηκε από 1,21 το 2010 σε 1,56 το 2022. Ωστόσο, το μοντέλο έχει επίσης επικριθεί για το γεγονός ότι εισάγει διακρίσεις εις βάρος των μονογονεϊκών οικογενειών και των ομόφυλων ζευγαριών.

Στην Ιταλία, ωστόσο, οι ιδέες της κυβέρνησης για το πώς θα αυξηθεί το ποσοστό γεννήσεων δεν έχουν ακόμη τεθεί σε εφαρμογή και ο αριθμός των γεννήσεων συνεχίζει να μειώνεται.

«Υπάρχουν πλουσιότερα έθνη όπου γεννιούνται λιγότερα παιδιά, πρέπει να κινητοποιήσουμε πόρους για να στηρίξουμε την οικογένεια όπως είναι (…) Στην Ουγγαρία, η πτωτική τάση των γεννήσεων έχει ανακοπεί, οι θέσεις εργασίας έχουν αυξηθεί και η απασχόληση των γυναικών έχει επίσης αυξηθεί. Χρειάζεται μια μεγάλη μάχη για την υπεράσπιση της οικογένειας, του Θεού και όλων αυτών που έχτισαν τον πολιτισμό μας», δήλωσε η Μελόνι.

Σύμφωνα με την έκθεση FragilItalia, που εκπονήθηκε από την Area Studi Legacoop και την Ipsos, το 74% των Ιταλών θεωρεί ότι το σημερινό ποσοστό γεννήσεων είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ρωτήθηκαν επίσης ποιες πιστεύουν ότι είναι οι κύριες αιτίες της οικονομικής κρίσης. Στην ερώτηση αυτή το 70% απάντησε ότι οφείλεται κυρίως στους χαμηλούς μισθούς και το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, το 63% απάντησε ότι οφείλεται στην εργασιακή αστάθεια και ανασφάλεια και το 59% απάντησε ότι οφείλεται στην έλλειψη δημόσιας στήριξης για το κόστος ανατροφής των παιδιών.

Ένα επιπλέον 57% πίστευε ότι οφειλόταν κυρίως στην έλλειψη εκτεταμένων οικογενειακών υπηρεσιών προσβάσιμων σε όλους, ενώ άλλοι δήλωσαν ότι οφειλόταν στο φόβο της απώλειας της εργασίας τους (61% των γυναικών και 56% των ανδρών).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments