Πολιτική

ΔΕΘ: Οι φιλόδοξοι στόχοι της ομιλίας Ανδρουλάκη

ΔΕΘ: Οι φιλόδοξοι στόχοι της ομιλίας Ανδρουλάκη

Πηγή Φωτογραφίας: [363543] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ "ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΕΛΛΙΔΗΣ" (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)

Τα μηνύματα που απέστειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τη ΔΕΘ.

Σε μια γεμάτη αίθουσα στο Βελλίδειο, ίσως στην πιο περίεργη ΔΕΘ της Μεταπολίτευσης από άποψη συγκυρίας κα ευχέρειας χρόνου, ο Νίκος Ανδρουλάκης αποκάλυψε την στρατηγική που θα ξεδιπλώσει στο δεύτερο μισό του εκλογικού κύκλου -με πρώτο βήμα τις αυτοδιοικητικές του Οκτωβρίου και μετά τις ευρωεκλογές του ερχόμενου καλοκαιριού.

Ο πήχης που έχει βάλει, αν και δεν τον διατύπωσε εκ νέου στην Θεσσαλονίκη, είναι ψηλός, καθώς προϋποθέτει πως το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει ξανά μετά από περίπου μια δεκαπενταετία την ευθύνη να εκφέρει την βασική εναλλακτική πρόταση απέναντι σ’ αυτήν του Μεγάρου Μαξίμου.

Διεκδίκηση του όρου “μεταρρύθμιση”

Ο πρώτος κανόνας που προσπαθεί να εμπεδώσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στο ακροατήριό του είναι ότι η ΝΔ (και κατ’ επέκταση η σημερινή κυβέρνηση), παρά το αφήγημά της, δεν είναι ένα κόμμα που αρέσκεται στις μεταρρυθμίσεις. Αυτό το καλοκαίρι, το σύστημα εξουσίας που ο κ. Μητσοτάκης αποκαλεί “επιτελικό κράτος” έγινε ξεκάθαρο σε όλους. ‘Φέτος το καλοκαίρι έγινε ξεκάθαρο σε όλους ότι το σύστημα εξουσίας, που ο κ. Μητσοτάκης αποκαλεί “επιτελικό κράτος”, δεν είναι ικανό να εκσυγχρονίσει τη δομή του ελληνικού κράτους και να επιτελέσει ένα από τα βασικότερα καθήκοντά του, την ασφάλεια των πολιτών’, σχολίασε ο κ. Ανδρουλάκης, συμπεριλαμβάνοντας σκόπιμα τη λέξη “εκσυγχρονισμός” στην παρέμβασή του.

Ηγεμονία στο χώρο της κεντροαριστεράς

«Απέναντι σε μια κυβέρνηση που ενισχύει την απαισιοδοξία σας, που απαξιώνει τον ορθό λόγο, που υπηρετεί ισχυρά συμφέροντα, που εργάζεται για τους λίγους, που, όταν αποτυγχάνει, οι δικαιολογίες της για όλα είναι εξοργιστικές, προσβάλλοντας την κοινή λογική. Εμείς θα είμαστε η φωνή της προόδου και της λογικής. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στο νέο αυτό κύκλο»: αυτές οι φράσεις του Νίκου Ανδρουλάκη συνοψίζουν και την εικόνα που θέλει να σκιαγραφήσει για το κόμμα του: μιας παράταξης που αντιλαμβάνεται την διαχρονικότητα των παθογενειών και αποδίδει ευθύνες τόσο σε αυτή όσο και στην προηγούμενη κυβέρνηση, επαναφέροντας και ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ: «Ο κ. Μητσοτάκης μετέφρασε το αποτέλεσμα των εκλογών ως λευκή επιταγή. Προπαγάνδισε ένα παρωχημένο, αναξιοκρατικό και διεφθαρμένο μοντέλο διακυβέρνησης, δηλαδή τη συγκέντρωση όλων των εξουσιών στο Μέγαρο Μαξίμου, ως τη συνταγή για πάσα νόσο», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Ανδρουλάκης από το βήμα της ΔΕΘ.

Έθεσε έξι μεταρρυθμιστικές, πασοκικές πρωτοβουλίες που αφορούν την ανάπτυξη made in Greece,

«Είναι έτοιμοι να θυσιάσουν τα πάντα: Θεσμούς, δημόσιο συμφέρον, ορθό λόγο, ρεαλισμό. Στις υποκλοπές για να καλύψετε τις ευθύνες σας, επιστρατεύσατε ιστορίες με δράκους και πρεσβείες. Τις πυρκαγιές στη Ρόδο -σύμφωνα με ύπουργό σας- τις έβαλαν ξένοι πράκτορες. Στον Έβρο και τη Ροδόπη υπεύθυνοι είναι οι μετανάστες. Από τις δικές σας θεωρίες συνωμοσίας ως αυτές του κ. Βελόπουλου και του κ. Νατσιού, είναι ένα τσιπάκι δρόμος», επεσήμανε. Κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την «αλαζονεία του 41%» και στο ότι οι κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου βασίζονται στην αναξιοκρατία και την αδιαφάνεια.

Ασφάλεια

Το ΠΑΣΟΚ είναι πεπεισμένο, με βάση τα ποιοτικά στοιχεία που υπάρχουν μετά τις κάλπες, ότι τα θέματα ασφάλειας ήταν ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στη νίκη της ΝΔ. Η Χαριλάου Τρικούπη πιστεύει ότι, με δεδομένη τη σειρά των κρίσεων, το αφήγημα της σταθερότητας έχει υπονομευθεί. Γι’ αυτό και απευθύνεται στο θέμα της ασφάλειας: “Ασφάλεια είναι η πολιτική προστασία. Ασφάλεια είναι η πολιτική προστασία, όπου οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε ένα δωρεάν, ποιοτικό και ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας. Ασφάλεια είναι ένα κράτος πρόνοιας που προστατεύει τους ευάλωτους και δεν κρατά τους πολίτες ομήρους σε κάθε είδους μονοπάτια. Ασφάλεια είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο σεβασμός της διαφορετικότητας. Ασφάλεια είναι το κράτος που στέκεται δίπλα στους πολίτες του για να τους προστατεύει”, είπε, αναφερόμενος στη δολοφονία του Αντώνη Καρυώτη και του Μιχάλη Κατσούρη από Κροάτες ακροδεξιούς χούλιγκαν στο κέντρο της Αθήνας.

Υπερκέραση του ΣΥΡΙΖΑ

Σε όλη την διάρκεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έκανε ούτε μια αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ -πέρα από το σημείο στο οποίο υπενθύμισε τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και τον λαϊκισμό που, στην πασοκική οπτική, ισοδυναμούσε με σημαντική καθυστέρηση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Κι αυτό ήταν μια συνειδητή επιλογή, καθώς με χρονικό ορίζοντα τις ευρωεκλογές ο Ανδρουλάκης θέλει να αναδείξει το ΠΑΣΟΚ ως «κύρια» αντιπολίτευση απέναντι στη ΝΔ και την σημερινή κυβέρνηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments