Πολιτική

Μητσοτάκης: Οι πυλώνες της αποψινής ομιλίας του

Μητσοτάκης: Οι πυλώνες της αποψινής ομιλίας του

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ROBERTA METSOLA, URSULA VON DER LEYEN (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Γύρω από δύο σταθερές αναμένεται να αρθρωθεί η αποψινή ομιλία του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο.

Γύρω από δύο πυλώνες αναμένεται να αρθρωθεί η ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που θα ξεκινήσει στις 8μμ στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».

Ο πρώτος πυλώνας της ομιλίας του πρωθυπουργού θα είναι η παρούσα συγκυρία, ενώ ο δεύτερος θα αφορά τις μεταρρυθμίσεις που έχει σκοπό να δρομολογήσει. 

Η τρέχουσα συγκυρία

Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει τις άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες για τη στήριξη των πλημμυροπαθών και την αποκατάσταση των ζημιών, στην ευρωπαϊκή αρωγή που εξασφαλίστηκε μετά τις πρόσφατες συναντήσεις του στο Στρασβούργο με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στον ρόλο που θα διαδραματίσουν οι εθνικοί πόροι. 

Το πιο σημαντικό είναι να δοθεί έμφαση στα σχέδια για την αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας ως απάντηση στην κλιματική αλλαγή, μια δραματική εξέλιξη που αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.

Με βάση όσα μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση, ο πρωθυπουργός πρόκειται να ανακοινώσει μια σειρά παρεμβάσεων.

Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν την Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Καταστροφών, με σκοπό την αύξηση του επιπέδου ασφάλειας των πολιτών, την αναβάθμιση του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων, την ταχύτατη υλοποίηση του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας της χώρας, συνολικού προϋπολογισμού 1,97 δισ. ευρώ, την ενίσχυση του στόλου αεροπυρόσβεσης (αμφίβια αεροσκάφη δασοπυρόσβεσης ελαφρού τύπου, περαιτέρω προμήθεια αεροσκαφών τύπου Canadair), την προμήθεια 1.800 πυροσβεστικών οχημάτων, αξίας 262 εκατομμυρίων ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς επίσης και την ενίσχυση της υποδομής της Υπηρεσίας «112».

Ταυτόχρονα, εξετάζονται σενάρια στα οποία οι Ένοπλες Δυνάμεις εμπλέκονται πιο ενεργά, αν χρειαστεί (“πιο αυτοματοποιημένες επιχειρησιακές διαδικασίες” για διάσωση και κρίσιμα ζητήματα πολιτικής προστασίας). Το λεγόμενο “πράσινο τέλος”, το οποίο εικάζεται ότι θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση των εθνικών αποθεματικών για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, παραμένει υπό εξέταση, ενώ οι τελευταίες αναφορές κάνουν λόγο για ένα “ειδικό τέλος”, χωρίς όμως οριζόντια χαρακτηριστικά.

Οι μεταρρυθμίσεις

Η δεύτερη θεματική ενότητα της ομιλίας του πρωθυπουργού θα είναι αφιερωμένη στις μεταρρυθμίσεις.

“Για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση χρόνιων αδυναμιών. Οι αδυναμίες είναι αυτές που μας απομακρύνουν από τα ευρωπαϊκά πρότυπα και φρενάρουν τον πολυεπίπεδο εκσυγχρονισμό που έχει ορίσει κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων”, τονίζει σχετικά κυβερνητική πηγή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα ακόλουθα βρίσκονται ιδιαίτερα στην πρώτη γραμμή.

Πρόκειται, συγκεκριμένα, για τις αλλαγές σε όλους τους τομείς του κράτους, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. τον περιορισμό της ατιμωρησίας και την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, καθώς και τις αναγκαίες αλλαγές στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments