Στις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, τον τρόπο αντιμετώπισής τους και την εν γένει πορεία της κυβέρνησης αναφέρθηκε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Στέλιος Πέτσας σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Mega.
Σε αναφορά δημοσιογράφου ότι «η Κυβέρνηση δεν ξεκίνησε καλά», ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής του κυβερνώντος κόμματος σημείωσε «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πέρασε ένα καλοκαίρι, όπου κυριάρχησαν οι αρνητικές ειδήσεις, όπως πυρκαγιές και πλημμύρες. Οι πρόσφατες καταστροφές άφησαν το αποτύπωμά τους στην κοινή γνώμη. Μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι νομίζω ότι χρειάζεται ένα restart. Και το restart αυτό ξεκινάει από σήμερα με την Ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ».
Άλλο τέλος πολιτικής προστασίας και άλλο φόρος
.Επίσης, αναφερόμενος στο τέλος πολιτικής προστασίας που εικάζεται ότι θα επιβληθεί, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε ότι «η κλιματική κρίση απαιτεί να αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων. Επομένως, περιμένω να δω κι εγώ τα χαρακτηριστικά αυτού του τέλους. Το τέλος διακρίνεται από τον φόρο. Το τέλος από τη φύση του πρέπει να είναι ανταποδοτικό, να επιστρέφει δηλαδή στην κοινωνία και σε αυτόν που το πληρώνει. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση το έχει λάβει αυτό υπ’ όψη της. Πιστεύω ότι, αφενός, το τέλος δεν θα είναι υψηλό και, αφετέρου, θα είναι δίκαια καταμερισμένο. Χρειαζόμαστε ένα πιο σφιχτό συντονισμό και έμφαση στην πρόληψη».
Σχετικά με την πολιτική προστασία, ο κύριος Πέτσας επισήμανε στην παρέμβασή του ότι «δεν μπορούμε να είμαστε εκ του αποτελέσματος ικανοποιημένοι. Όμως ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί και θέλει να κάνει μια τομή στην πολιτική προστασία. Αυτό που εγώ νομίζω ότι χρειαζόμαστε είναι ένα πιο σφιχτό συντονισμό στο σύνολο του κρατικού μηχανισμού, με έμφαση στην πρόληψη, να προλαμβάνουμε τις καταστροφές. Η πολιτική προστασία περιλαμβάνει όλες τις πτυχές της κρατικής μηχανής, συμπεριλαμβανομένου και του στρατού. Περιμένω μια πιο λειτουργική δομή, κάτι πιο σφιχτό και επιχειρησιακά πιο δεμένο.Πιστεύω ότι οι πολίτες δεν αρκούνται στις διαπιστώσεις αλλά θέλουν προτάσεις. Θεωρώ ότι χρειαζόμαστε 1,5 – 2 δισεκατομμύρια ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα μεγάλης κλίμακας. Έχω υποστηρίξει επίσης και στη Βουλή και σε αρθρογραφία την καθολική ασφάλιση έναντι των φυσικών καταστροφών, με ένα χαμηλό, βέβαια, ασφάλιστρο και την στήριξη από τον Κρατικό Προϋπολογισμό στους πιο ευάλωτους».