Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις των υποψηφίων λίγο πριν το νήμα

ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις των υποψηφίων λίγο πριν το νήμα

Πηγή Φωτογραφίας: [363259] ΔΙΑΡΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη νέας ηγεσίας, καθώς αύριο στις 8 π.μ. εκκινεί η διαδικασία.

Οι τέσσερις από τους πέντε υποψηφίους για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μια βάση, ένα εκλογικό κοινό που τους ψήφισε στις πρόσφατες εκλογές. Η Εφη Αχτσιόγλου ήρθε πρώτη στη Δυτική Αθήνα λαμβάνοντας 28.491 ψήφους. Πρώτος έκοψε το νήμα και ο Νίκος Παππάς στον νότιο τομέα λαμβάνοντας 21.346 σταυρούς. Τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στα βόρεια τον ψήφισαν 25.498 πολίτες, ενώ 9.006 σταυρούς έλαβε ο Στέφανος Τζουμάκας στον νότιο τομέα και δεν εξελέγη βουλευτής. Πιθανότατα αρκετοί από όσους βρέθηκαν τον Μάιο στις συγκεκριμένες κάλπες να είναι ήδη μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο είναι σίγουρο πως και οι τέσσερις έχουν τον δικό τους κύκλο που θα φέρουν στις αυριανές κάλπες. Νέο μεγάλο κύμα εγγραφών δεν υπήρξε και τα συνολικά μέλη είναι κοντά στις 170.000. Τα ζητούμενα είναι δύο: αν ο παλιός πυρήνας του κόμματος θα έρθει σε μεγάλο ποσοστό στις κάλπες, αλλά και πώς θα κινηθούν οι περίπου 100.000 νέες εγγραφές που προέκυψαν από το συνέδριο του 2022, ενώ στην τελική ευθεία φαίνεται πως η κούρσα για την ηγεσία θα επικεντρωθεί στους κ.κ. Εφη Αχτσιόγλου και Στ. Κασσελάκη.

Έφη Αχτσιόγλου

Η Εφη Αχτσιόγλου θέλει να δικαιώσει τη φήμη, του φυσικού διαδόχου του Αλέξη Τσίπρα, που την ακολουθούσε όλο το τελευταίο διάστημα. Πριν από τη συμμετοχή της τελευταίας στιγμής του Στέφανου Κασσελάκη δεν ήταν λίγοι όσοι στοιχημάτιζαν στην επικράτησή της από τον πρώτο γύρο. Με χαμηλό προφίλ, εκτός από τα «καρφιά» που εξαπέλυσε στο διαρκές συνέδριο, απέφυγε να σηκώσει τους τόνους. Εχει απήχηση σε ένα ευρύτερο κοινό, πέρα από τα όρια του ΣΥΡΙΖΑ, και αυτό θέλει να αποδείξει με το αυριανό αποτέλεσμα. Οπως επισήμανε χθες κατά την κεντρική προεκλογική ομιλία της, «δεν νοείται λαϊκό κόμμα να μη βρίσκεται παντού, εκεί που παράγεται πολιτική στην ελληνική κοινωνία, δηλαδή στους χώρους δουλειάς, στα επιμελητήρια, στους επαγγελματικούς συλλόγους, στα σωματεία, στην τοπική αυτοδιοίκηση».

Στέφανος Κασσελάκης

Ο Στέφανος Κασσελάκης βρέθηκε στην ένατη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας και συνεπώς δεν μπήκε «στα βαθιά» της προηγούμενης εκλογικής μάχης. Το στοίχημα, ωστόσο, για τον 35χρονο επιχειρηματία είναι να αυξήσει τη συμμετοχή. Να δείξει πως μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεπεράσει τα γνωστά όριά του και να απευθυνθεί σε ένα νέο κοινό. Εμπειροι δημοσκόποι εξακολουθούν να υποστηρίζουν πως όσο περισσότεροι βρεθούν στις κάλπες, ο κ. Κασσελάκης θα ευνοηθεί. Δεν είναι βουλευτής και αυτό είναι κάτι που θα χρησιμοποιηθεί εναντίον του, αν βρεθεί στον δεύτερο γύρο, ωστόσο ο ίδιος δείχνει να μην πτοείται. Εχει επιλέξει τη «σκληρή γλώσσα» που είχε υιοθετήσει ο Παύλος Πολάκης, καθώς θεωρείται ότι είναι ο «μέντοράς» του στην κούρσα διαδοχής. Προφανώς θα αντλήσει πολλές ψήφους από τους υποστηρικτές του.

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ένα καλό αποτέλεσμα θα είναι η μεγάλη απόδειξη πως ο τρόπος που αναλύει τις εξελίξεις η Αριστερά αλλά και οι λύσεις που δίνει θα κυριαρχήσουν το επόμενο διάστημα. Επιθυμεί να ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια της «Ομπρέλας». Ηταν επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και επιθυμεί να δείξει πως η υποψηφιότητά του είναι υπερτασική. Σε όλες τις παρεμβάσεις του μιλούσε για ένα κόμμα «συγκροτημένο, δημοκρατικό, με όργανα που λειτουργούν συλλογικά».

Νίκος Παππάς

Η πολυδιάσπαση των «προεδρικών», αμέσως μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία, δεν βοήθησε την υποψηφιότητα του Νίκου Παππά. Ο πρώην υπουργός επιχειρεί να «ξαναμαζέψει» την πλειοψηφία του κόμματος που στο συνέδριο του 2022 είχε αποφασίσει τη διεύρυνση προς το Κέντρο, η οποία δεν έγινε πράξη. Κατά τον κ. Παππά, για να μπορέσει να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές πρέπει να επανασυνδεθεί με τη νεολαία, με μετριοπαθείς, κεντρώους και κεντροαριστερούς ψηφοφόρους, αλλά και με τη μεσαία τάξη που έκανε άλλες επιλογές.

Στέφανος Τζουμάκας

Με περισσότερο συμβολικά χαρακτηριστικά ο Στέφανος Τζουμάκας επέλεξε να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία εστιάζοντας στην πολιτική ενότητα, την αυτονομία και την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ένα λαϊκό κόμμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments