Κόσμος

ΗΠΑ: Ομοβροντία κατά Ερντογάν πριν το ταξίδι του στη Ν. Υόρκη

Ο δρόμος για τη Νέα Υόρκη μόνο με "ροδοπέταλα" δεν είναι για τον Τούρκο πρόεδρο.

Με μια κάθε άλλο παρά «συμπτωματική» ομοβροντία κινήσεων η Ουάσιγκτον ακόμη και λίγες ώρες πριν από την άφιξη του Τούρκου προέδρου Τ. Ερντογάν στην Νέα Υόρκη για την 78η ΓΣ του ΟΗΕ του στέλνει το μήνυμα ότι οι εκβιασμοί και τα παζάρια του δεν θα έχουν αποτέλεσμα και ούτε φυσικά όλος ο πλανήτης περιστρέφεται γύρω από τον ίδιο και τη χώρα του.

Οι κινήσεις αυτές που προδιαγράφουν τη συνέχιση του αδιεξόδου στο ζήτημα της Σουηδίας και των F16 και συνεπώς της έντασης με την Ουάσιγκτον σε συνδυασμό με το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τις ευρωτουρκικές σχέσεις δημιουργούν κλίμα κρίσης στις σχέσεις του Ερντογάν με τη Δύση. Και αυτό βεβαίως είναι κάτι που επηρεάζει και τα ελληνοτουρκικά.

Την Παρασκευή, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέβαλαν κυρώσεις σε πέντε τουρκικές εταιρείες και Τούρκους υπηκόους επειδή φέρονται να βοήθησαν τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης δράσης κυρώσεων κατά εταιρειών σε άλλες χώρες. Το καθεστώς Μπάιντεν κατηγόρησε τις εν λόγω ναυτιλιακές εταιρείες ότι επισκευάζουν πλοία με διασυνδέσεις με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και ότι μεταφέρουν ρωσικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και αισθητήρων.

Λίγες ώρες αργότερα, η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ του 2023 για την εμπορία ανθρώπων που συμπεριέλαβε και την Τουρκία στις χώρες αυτές προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις από την Άγκυρα.

Η έκθεση κατηγορεί την Τουρκία, εκτός των άλλων, ότι χρησιμοποιεί παιδιά – στρατιώτες κυρίως στη Συρία.

Επιπλέον, στις 10 Σεπτεμβρίου, σε συνομιλία που είχαν στο περιθώριο της συνεδρίασης των G20  στην Ινδία ο πρόεδρος Ερντογάν με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν, σύμφωνα με τις δηλώσεις του ιδίου του Τούρκου προέδρου εισέπραξε αρνητική απάντηση για το θέμα των F16 και στην υλοποίηση της συμφωνίας, παρακάμπτοντας το θέμα της Σουηδίας όπως απαιτεί η Άγκυρα.

Το γεγονός ότι το πρόγραμμα του Μπάιντεν στη Νέα Υόρκη δεν περιελάμβανε συνάντηση με τον Ερντογάν αποδεικνύει το συνεχιζόμενο αδιέξοδο και, φυσικά, το πόσο “αξιόπιστος” σύμμαχος και συνομιλητής είναι ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος δήλωσε στο Βίλνιους πριν από δύο μήνες ότι θα άρει το βέτο του στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Χθες, αναχωρώντας από την Άγκυρα για την Νέα Υόρκη ο κ. Ερντογάν δείχνοντας να μην αντιλαμβάνεται την κατάσταση συνέχισε τον εκβιασμό, δηλώνοντας ουσιαστικά ότι όσο το Κογκρέσο δεν προχωρά στην έγκριση της πώλησης των F16,  τόσο η Τουρκική Εθνοσυνέλευση (η οποία ελέγχεται απολύτως από τον ίδιο) δεν θα εγκρίνει το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ευρισκόμενος ήδη σε θέση «μάχης» και αντιπαράθεσης, ο Τ. Ερντογάν φθάνοντας στην Νέα Υόρκη και θέλοντας να προβάλει την αυτόνομη στρατηγική της Τουρκίας, ως διαπραγματευτικό χαρτί με ΗΠΑ και Ε.Ε. δημιουργεί ήδη ένα πολύ κακό κλίμα. Και αυτό, ενόψει και της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν, επηρεάζει και την πορεία αποκατάστασης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, που σαν βασικό πυλώνα έχει και τις ευρωτουρκικές σχέσεις .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο