Οικονομία

Πίσω από τη διπλή αναβάθμιση: Τι είδε η Moody’s στην Ελλάδα

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τη Moody’s, τη νύχτα της Παρασκευής, ήταν μεν αναμενόμενη, ωστόσο η αναβάθμιση κατά δύο σκαλοπάτια

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τη Moody’s, τη νύχτα της Παρασκευής, ήταν μεν αναμενόμενη, ωστόσο η αναβάθμιση κατά δύο σκαλοπάτια (που πλέον φέρνει την αξιολόγηση μόνο ένα βήμα από την επενδυτική βαθμίδα) αποτέλεσε για τους περισσότερους μία έκπληξη. Άλλωστε, η Moody’s ήταν ο πιο «αυστηρός» από τους οίκους αξιολόγησης, καθώς είχε να αναβαθμίσει την Ελλάδα από τον Νοέμβριο του 2020.

Οι αναλυτές του οίκου αιτιολογούν αυτή τη διπλή αναβάθμιση περιγράφοντας, ουσιαστικά, μία μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας και κάνοντας λόγο για αλλαγή του οικονομικού μοντέλου.

Συγκεκριμένα, μιλούν για «βαθιές δομικές αλλαγές», τις οποίες εντοπίζουν στα δημόσια οικονομικά, στους θεσμούς και το τραπεζικό σύστημα, κάτι που εκτιμούν ότι ενισχύει την ανθεκτικότητα της οικονομίας σε πιθανά μελλοντικά σοκ.

«Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης έπειτα από τις εκλογές του Ιουνίου οδηγεί σε έναν υψηλό βαθμό πολιτικής βεβαιότητας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, καλλιεργώντας τη συνεχιζόμενη εφαρμογή των προηγούμενων μεταρρυθμίσεων και τον σχεδιασμό περαιτέρω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, κάτι που στηρίζει την προσδοκία της Moody’s για περαιτέρω οικονομική και δημοσιονομική ενδυνάμωση», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές.

Στο πλαίσιο αυτό, μιλούν για αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της Ελλάδας, που θα έχει διάρκεια.  Ο οίκος προβλέπει μέση ετήσια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,2% για το διάστημα 2023-2027, μιλώντας για «πολύ σημαντική αλλαγή» σε σχέση με τη μέση ανάπτυξη του 0,8% τον χρόνο στα πέντε χρόνια πριν από την πανδημία. Επενδύσεις και κατανάλωση είναι τώρα ο βασικός μοχλός της ανάπτυξης, με την συνεισφορά των εξαγωγών να αυξάνεται αργά.

Σημαντική ώθηση στην οικονομία θα δώσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ η Moody’s προσθέτει ότι η βελτίωση των οικονομικών προοπτικών, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα δώσουν συνέχεια στη θετική τάση των άμεσων ξένων επενδύσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, το χρέος αναμένεται τώρα να μειωθεί ακόμα γρηγορότερα από ό,τι περίμενε ο οίκος προηγουμένως και να πέσει κοντά στο 150% του ΑΕΠ από το 2024.

Άλλωστε, η Moody’s χαρακτηρίζει «αξιόπιστη και ισχυρή» την δέσμευση της κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις και τη συνετή δημοσιονομική πολιτική, επισημαίνοντας ότι αυτά απολαμβάνουν την ευρεία στήριξη της ελληνικής κοινωνίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο