Πολιτική

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Δείτε live τη συνέντευξη τύπου [vid]

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Δείτε live τη συνέντευξη τύπου [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: [363581] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ 87ης ΔΕΘ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Δείτε live τη συνέντευξη τύπου 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες το «καλάθι» των παροχών. Μέσα σε αυτό περιλαμβάνονται 28 μέτρα στήριξης, με το ξεπάγωμα των τριετιών από την 1η Ιανουαρίου του 2024 να ξεχωρίζει, ενώ παράλληλα εξέπεμψε «σήμα» αλλαγής του σχεδιασμού για τη διαχείριση των φυσικών φαινομένων, μεταρρυθμίσεις στο κράτος και δυναμική πολιτική για την πάταξης της φοροδιαφυγής.

«Ψέμα ότι καθυστέρησε ο Στρατός στη Θεσσαλία»

«Κανείς δεν ήταν σε θέση να προβλέψει αυτό που συνέβη ακριβώς επειδή δεν το είχαμε δει ποτέ στο παρελθόν. Μηνύματα από το 112 είχαν σταλεί σε όλη τη Θεσσαλία, στην πλημμύρα η σύσταση, η εντολή της Πολιτικής Προστασίας είναι να ανέβεις σε υψηλό όροφο και αυτό συνέβη στην περίπτωση της Θεσσαλίας και γι αυτό δεν θρηνήσαμε μεγάλο αριθμό νεκρών» τόνισε ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας ψέμα τον ισχυρισμό ότι ο στρατός καθυστέρησε να παρέμβει.

«Πέταξαν τα ελικόπτερα αμέσως μόλις το επέτρεψαν οι συνθήκες προκειμένου να είναι ασφαλή τα πληρώματα», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ανακοινώσε ότι μεταφέρονται στην Πολιτική Προστασία, ΕΜΥ και Εθνικό Αστεροσκοπείο.

«Στην περίπτωση του Daniel δεν αισθάνομαι ότι έχουμε εντάξει όλα τα σημαντικά δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας στην Πολιτική Προστασία. Μεταφορά της ΕΜΥ και του Εθνικού Αεροσκοπείου στην Πολιτική Προστασία» σημείωσε.

«Πρωτοφανές το καιρικό φαινόμενο που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε στη Θεσσαλία»

Μιλώντας για την κακοκαιρία «Daniel», ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πρωτοφανές το φαινόμενο που χτύπησε τη Θεσσαλία, ενώ έδειξε χάρτες του Meteo που συγκρίνουν τον Daniel με τον «Ιανό» και δείχνουν πόσο πιο σφοδρή ήταν.

«Το καιρικό φαινόμενο που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε στη Θεσσαλία ήταν πρωτοφανές. Μιλάμε για ένα καιρικό φαινόμενο που ήταν πολύ πιο έντονο για τον Ιανό. Κανείς δεν ήταν σε θέση να προβλέψει αυτό που συνέβη», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον τρόπο που χρησιμοποιήθηκε το 112 που είναι διαφορετικός σε σχέση με ό,τι ισχύει για τις φωτιές. «Προειδοποιητικά 112 είχαν σταλεί επανειλημμένως στη Θεσσαλία. Το πρωτόκολλο για τη φωτιά είναι διαφορετικό από αυτό για τις πλημμύρες. Εκκενώθηκαν όσοι ήθελαν να εκκενωθούν. Μπορεί κάποιοι να πείνασαν και να δείψασαν. Προφανώς υπήρξε ταλαιπωρία, όμως δράσαμε συντονισμένα μετά το καιρικό φαινόμενο και σώσαμε πολλές ζωές», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Είμαι αποφασισμένος το θέμα των υδάτων της Θεσσαλίας να το λύσω δραστικά»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέχεια αναφέρθηκε στον νέο Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας που θα είναι και φορέας υλοποίησης, ενώ τόνισε ότι έχει ζητήσει βοήθεια από την Ολλανδία που έχει τέτοια εμπειρία αντιμετώπισης πλυμμυρικών φαινομένων.

«Ορθολογική διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας για την επόμενη ημέρα. Είμαι αποφασισμένος το θέμα των υδάτων της Θεσσαλίας να το λύσω δραστικά. Χρειαζόμαστε παραπάνω βοήθεια από το εξωτερικό σε θέματα διαχείρισης», υπογράμμισε.

«Να προστατέψουμε οικισμούς που φτιάχτηκαν σε άλλες εποχές και τώρα με την κλιματική κρίση να είναι ευάλωτοι. Το θέμα πρέπει να αναδειχθεί σε εθνικό επίπεδο. Θα επιδιώξω διακομματική συναίνεση για την ηγεσία του», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό»

Στο πλαίσιο των ερωτήσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει ανασχηματισμό βάζοντας τελεία στη σεναριολογία των τελευταίων ημερών.

Μάλιστα απαντώντας σε ερώτηση εάν υπήρξαν λάθη στους κυβερνητικούς χειρισμούς κατά τη διαχείριση των πλημμυρών αν θα προσμετρηθούν σε κάποιο ανασχηματισμό, σημείωσε: «Έχω την απαίτηση από τον εαυτό μου να κάνω πάρα πολύ αυστηρή αυτοκριτική για το τι δεν πήγε καλά. Πρέπει να μαθαίνουμε από τις αστοχίες μας».

Δείτε live τη συνέντευξη τύπου 

«Δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το εναλλακτικό σενάριο στο επιτελικό κράτος»

Το επιτελικό κράτος είναι ένας τρόπος προσέγγισης και συντονισμού της κυβέρνησης, δεν υποκαθιστά τον υπουργό, τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Όπως εξήγησε, το επιτελικό κράτος λειτούργησε, όμως είχαμε να κάνουμε με έναν φαινόμενο στην Θεσσαλία «πέραν του ακραίου». «Δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το εναλλακτικό σενάριο στο επιτελικό κράτος, να μην υπάρχει συντονισμός;»

Αναφορικά με τις δυσλειτουργίες που εμφάνισε η κρατική μηχανή κατά τα πρόσφατα ακραία φαινόμενα ο πρωθυπουργός είπε ότι απαιτείται καλύτερος «κάθετος» συντονισμός και πρακτική εκπαίδευση των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας.

«Χρειάζεται πολύ καλύτερος κάθετος συντονισμός όλων των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας σε επίπεδο προστασίας και σε επίπεδο παρέμβασης που δεν θα είναι σε σχέδια επι χάρτου αλλά θα στηρίζονται σε κανονικές ασκήσεις . Να περάσουμε από την γραφειοκρατία ενός σχεδίου στην πράξη για το τι θα κάνουμε αν συμβεί αυτό που τελικά συνέβη. Πρέπει να γίνει προσομοίωση» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «Μας είπαν γιατί δεν είχαμε περισσότερες βάρκες. Εμαθα και εγώ ότι οι εξωλέμβιες δεν λειτουργούν σε τέτοιες καταστάσεις λόγω των φερτών υλικών που κατεβάζουν τα ποτάμια. Όλα αυτά πρέπει να τα δουλέψουμε και να προετοιμαστούμε γι αυτά στο πεδίο και σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές. Υπάρχει μεγάλη τοπική σοφία στις περιοχές αυτές και εμπειρία. Οι συμπολίτες μας που σώθηκαν δε σώθηκαν μόνο από το 112 αλλά και λόγω της δικής τους εμπειρίας . Να εξασφαλίσουμε λοιπόν ότι οι επικοινωνίες μας δουλεύουν όπως πρέπει κα να έχουμε εικόνα σε πραγματικό χρόνο».

Υπό τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας η επέμβαση του Στρατού

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η ενεργητικότερη συμμετοχή των Ενοπλων Δυνάμεων σε έκτακτες καταστάσεις φυσικών φαινομένων δεν θα γίνεται αυτόνομα αλλά υπο τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας: «Ολο αυτό θέλει καλύτερη οργάνωση υπο την Πολιτική Προστασία και οι δυνάμεις του Στρατού που θα κληθούν να υποστηρίξουν την προσπάθεια θα βρίσκονται υπο τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας. Σε αυτό το σημείο θέλω να εξάρω την σημαντική δουλειά του μηχανικού του Στρατού που έστησαν γέφυρες σε λίγες ώρες και έκαναν αποκομιδή νεκρών ζώων».

«Η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμα»

Ερώτηση του Γιώργου Ευγενίδη (για το STAR): Με εξέπληξε το ότι στη χθεσινή σας ομιλία δεν υπήρχε αναφορά στα εθνικά θέματα. Πώς προχωρούν οι διαδικασίες προσέγγισης με την Τουρκία; Έχετε χαράξει ρότα για τη Χάγη; Πώς γίνεται διάλογος με απειλή πολέμου;

«Η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμα. Τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με εθνική κυριαρχία και ακεραιότητα της χώρας δεν θα μπουν ποτέ στο τραπέζι από εμένα. Είναι εκτός συζήτησης» τόνισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε ότι ζητήματα πολλών δεκαετιών θα λυθούν από τη μία στιγμή στην άλλη.

«Θεωρώ εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι έχουν αποκατασταθεί οι δίαυλοι επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα. Η Ελλάδα δεν άλλαξε ποτέ τη στρατηγική της. Αυτή ήταν η βούλησή μου από το 2019. Να μπορούμε να συνομιλούμε για επίλυση με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.Και όταν διαφωνούμε να μην φτάνουμε σε εντάσεις».

«Η Τουρκία έχει συμφέρον να προσεγγίσει τη Δύση, η προσέγγιση με την Ευρώπη περνά μέσα από τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα» διεμήνυσε. «Τα υπόλοιπα μετά τη συνάντησή μου με τον κ. Ερντογάν στη Νέα Υόρκη» ολοκλήρωσε την απάντησή του ο κ. Μητσοτάκης. 

«Δεν έγινε στην τύχη το rotation των υπουργών»

Σε ερώτηση για τις επιδόσεις των υπουργών και την εναλλαγή τους σε διαφορετικά χαρτοφυλάκια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Είμαι περίεργος τις ερώτηση θα μου κάνατε αν δεν έκανα καμία αλλαγή στο υπουργικό συμβούλιο και έμεναν όλοι οι υπουργοί στη θέση τους. Δεν είναι rotation (σσ αναφέρεται στην εναλλαγή των υπουργών) που έγινε στην τύχη. Δεν σημαίνει ότι έκανα πάντα τις σωστές επιλογές. Δεν υπάρχουν αμετακίνητοι υπουργοί, αμετακίνητες πολιτικές μπορεί να υπάρχουν».

Και συνέχισε ο πρωθυπουργός: «Οι υπουργοί δεν είναι πιόνια για να κάνουν αυτό που τους λέμε κεντρικά. Συζητάμε μαζί τους, έτσι καταλήγουμε στην υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών. Αποφεύγω τους συχνούς ανασχηματισμούς για να δίνω έναν χρόνο στους υπουργούς να αποδεικνύουν τις ικανοτητες τους. Αν κρίνω ότι μια συμπεριφορά είναι τέτοια που να δικαιολογεί την απομάκρυνση ενός υπουργού δεν θα διστάσω να το κάνω. Δώστε μας λίγο χρόνο».

Κατά την άποψη του Κυριάκου Μητσοτάκη «την κριτική μας την προσάπτουν γιατί είχαμε να αντιμετωπίσουμε δυο μεγάλες κρίσεις. Αν δεν υπήρχαν οι φωτιές και οι πλημμύρες η πρώτη είδηση της ΔΕΘ θα ήρταν ότι πήραμε επενδυτική βαθμίδα. Είχα δεσμευτεί ότι θα πάρουμε επενδυτική βαθμίδα και την πήραμε. Ο τουρισμός πάει από ρεκόρ σε ρεκόρ, η Ελλάδα έχει την 3η μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη, φέρνουμε σημαντικά νομοσχέδια που φέρνουν λύσεις στην αγορά εργασίας. Καλή η κριτική αλλά ξέρετε μια κυβέρνηση κρίνεται στο σύνολό της. Το έλεγα και την προηγούμενη 4ετία. Είναι λογικό να μας ασκείτε επιμέρους κριτική αλλά η κυβέρνηση κρίνεται συνολικά. Και η προηγούμενη κρίθηκε και αύξησε το εκλογικό της ποσοστό στο 41%. Έχω υποχρέωση να ακούω την κριτική και να απαντώ αλλά έχω υποχρέωση να παρουσιάζω και την μεγάλη εικόνα γιατί αυτη η εικόνα θα κριθεί από τους πολίτες».

Για αισχροκέρδεια: «Θα τσακίσουμε όποιον πατήσει στην καταστροφή και αυξήσει τις τιμές»

Την πρόθεσή του να συγκρουστεί με εταιρείες, προμηθευτές και εμπόρους που αυξάνουν αδικαιολόγητα τις τιμές των προϊόντων εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια.

«Θα πολεμήσουμε με μέγιστη δυνατή αυστηρότητα την αισχροκέρδεια είτε αφορά προμηθευτές είτε εμπόρους. Θα επιμείνω στο ζήτημα και θα σας πω ότι έχουμε δυνατότητα να ερευνούμε αν οι αυξήσεις είναι δικαιολογημένες. Η αγροτική παραγωγή Θεσσαλίας επλήγη αλλά τα οπωροκηπευτικά που παράγονται εκεί είναι λίγα. Αν κάποιος πατήσει στην καταστροφή εκεί και αυξήσει τις τιμές θα τον βρούμε και θα τον τσακίσουμε.

Η προσπάθεια απαιτεί συγκρούσεις και είμαι έτοιμος να τις κάνω.

Δεν μπορείς να αυξάνεις κατά ένα ευρώ το προϊόν σου και μετά να λες ότι κάνω έκπτωση για να το ξανα πας στην αριχκή τιμή που είχες. Αυτό είναι κοροϊδία».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα νοικοκυριά είναι η ακρίβεια στο ραφι των σουπερ μαρκετ παρά το γεγονός ότι η χώρα εμφανίζει τους χαμηλότερους δείκτες πληθωρισμού. «Η ακρίβεια αντιμετωπίζεται με 3 τρόπους. Ο πρώτος – επιδερμικός – γίνεται με επιδόματα που εξακολουθούμε να δίνουμε αλλά δεν είναι δομική λύση. Δομική λύση είναι οι δύο πυλώνες για μόνιμη αύξηση του εισοδήματος. Με μόνιμη μείωση φόρων που έγινε το προηγούμενο διάστημα και μόνιμη αύξηση μισθών που τώρα τις κάνουμε.

Αύξηση μισθών δημοσίων υπαλλήλων, αύξηση συντάξεων και ξεπάγωμα τριετιών για εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα

Ενας εργαζόμενος που του έλειπε μια ημέρα για να συμπληρώσει τριετία όταν πάγωσαν το 2012 τη μια ημέρα θα την πάρει 1.1.2024 και θα δεί αύξηση στον μισθό του

Όλα αυτά είναι σημαντικές παρεμβάσεις για μόνιμη στήριξη εισοδήματος. Κάποια στιγμή η ακρίβεια θα αποκλιμακωθεί αλλά η αυξήσεις θα μείνουν. Αν δεν συγκλίνουμε με την υπόλοιπη ευρώπη πάντα θα υπάρχει η αίσθηση ότι έχουμε μισθούς Ελλάδας και τιμές Ευρώπης».

Για φοροδιαφυγή: Ερώτημα πώς κάποιοι ζουν με εισόδημα 200 ή 300 ευρώ

Στο επόμενο ερώτημα ο πρωθυπουργός εκλήθη να απαντήσει πότε θα δούμε αποτελέσματα στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής.

«Ήδη έχουμε δει αποτελέσματα. Έχουμε κάνει βήματα και τώρα πρέπει να κάνουμε άλματα. Έχουμε την τεχνογνωσία και την πολιτική βούληση. Υπάρχουν ερωτήματα για το πώς κάποιοι ζουν με εισόδημα 200 ή 300 ευρώ. Η τεχνολογία μας βοηθά πολύ στον εντοπισμό της φορολογικής παραβατικότητας» απάντησε ο πρωθυπουργός και έφερε ως παράδειγμα το ότι από του χρόνου θα μπορούμε να δούμε ακόμη και τον χώρο που κάποιος μισθώνει σε μία παραλία.

«Νομιμότητα παντού! Είναι ένα αίτημα των καιρών» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Όταν κάποιοι αισθάνονται κορόιδα είναι εύκολο να καταφύγουν στην ίδια συμπεριφορά. Το είδαμε και στη δόμηση. Χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης που οδηγούν σε αλλαγές συμπεριφορών» κατέληξε.

«Πιστεύω τελικά θα καταλήξουμε σε ένα σχήμα όπου η ασφάλιση της περιουσίας θα είναι υποχρεωτική» 

«Σε μια χώρα που αντιμετωπίζει φωτιές, πλημμύρες και σεισμούς η συζήτηση αυτή είναι απαραίτητη» σημείωσε ο πρωθυπουργός αναλύοντας τον σχεδιασμό του για την επέκταση της υποχρεωτικής ασφάλισης περιουσιών έναντι φυσικών φαινομένων.

Ο ίδιος εξήγησε ότι τα τελευταία χρόνια ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ πήρε επιπρόσθετα κονδύλια 500 εκατ ευρώ εξηγώντας πως οι δυνατότητες της πολιτείας δεν είναι απεριόριστες.

«Έχουμε υποχρεωτική ασφάλιση αυτοκινήτων. Πιστεύω ότι τελικά θα καταλήξουμε σε ένα σχήμα όπου η ασφάλιση της περιουσίας θα είναι υποχρεωτική. Θα δούμε και τον τρόπο που θα βοηθήσει το κράτος. Οσο περισσότερα σπίτια ασφαλίζονται τόσο πέφτει το ασφάλιστρο. Δεν μπορώ να καταλάβω πως επιχειρήσεις μένουν ανασφάλιστες και πως οι επιχειρηματίες αφήνουν ακάλυπτες την εταιρεία του. Εχει έρθει η ώρα να ανοίξουμε την συζήτηση. Σχεδιάζουμε μεγάλη αναμόρφωση στον ΕΛΓΑ για να προσαρμόσουμε την αγροτική ασφάλιση στις απαιτήσεις των καιρών. Το πλαίσιο του ΕΛΓΑ είναι του 1950 άλλες εποχές. Πρέπει να δούμε τον τρόπο που οι αγρότες θα καταβάλουν τα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ»

«Δεν είναι στις προθέσεις μου να αλλάξω τον εκλογικό νόμο»

Ερώτηση Αλεξάνδρα Καϋμένου (Παραπολιτικά): Σκοπεύετε να αλλάξετε το σύστημα εκλογής ευρωβουλευτών ή του εκλογικού νόμου; Ανεβάζοντας το όριο εισαγωγής στη Βουλής στο 5%;

«Δεν είναι στις προθέσεις μου να κάνω καμία αλλαγή στον εκλογικό νόμο για τις εθνικές εκλογές» απάντησε ο πρωθυπουργός. «Η χώρα ταλαιπωρήθηκε από το πείραμα της απλής αναλογικής. Δεν θεωρώ ότι η απάντηση στα ακραία κόμματα είναι η αύξηση του πρίσου εισόδου στη Βουλή. Οι πολίτες θα κρίνουν την ορθότητα των επιλογών», τόνισε

«Για τις ευρωεκλογές αυτό που μπορώ να σας πως είναι ότι θα γίνουν με σταυρό. Χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες» είπε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments