Πολιτική

Όλα όσα τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου

Όλα όσα τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου

Πηγή Φωτογραφίας: [363581] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ 87ης ΔΕΘ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Σε ποιους τομείς έδωσε έμφαση ο πρωθυπουργός.

Μετά από δύο ώρες και 20 λεπτά ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 87η ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Ο πρωθυπουργός απάντησε σε μια σειρά ερωτήσεις των δημοσιογράφων, εξειδικεύοντας όσα ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου 16 Σεπτεμβρίου.

Όπως ήταν φυσικό πολλές ήταν οι ερωτήσεις για την αντιμετώπιση των πρόσφατων πλημμυρών και των πυρκαγιών. Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε το επιτελικό κράτος, η λειτουργία του οποίου στοχοποιείται από την αντιπολίτευση.

Επίσης, επισήμανε ότι είναι ψέμα ότι ο στρατός δεν επενέβη έγκαιρα στη Θεσσαλία και ότι χάρη στο 112 σώθηκαν πολλές ζωές αφού θα μπορούσαμε να έχουμε ακόμα περισσότερες απώλειες.

Για την Πολιτική Προστασία

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο θα ενταχθούν στην Πολιτική Προστασία και σημείωσε ότι χρειάζεται η λιγότερο γραφειοκρατική εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των φαινομένων της κλιματικής κρίσης.

Σε πολλά σημεία της συνέντευξης Τύπου ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τη στήριξη που θα παρέχει η Πολιτεία στους πληγέντες σε Θεσσαλία και Έβρο.

Τέλος τα σενάρια για ανασχηματισμό

Επίσης, ο πρωθυπουργός έβαλε τέλος στα σενάρια για ανασχηματισμό, αν και υπερασπίστηκε το rotation στο υπουργικό συμβούλιο αφού «κανένας υπουργός δεν είναι αμετακίνητος».

Αναφορικά με άλλα πολιτικά ζητήματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι οι ευρωεκλογές θα γίνουν με σταυρό (χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες), ενώ τόνισε ότι δεν είναι στην πρόθεσή του να αλλάξει τον εκλογικό νόμο.

Παρεμβάσεις για την ακρίβεια, δεσμεύσεις για τους μισθούς

Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική κοινωνία είναι η ακρίβεια και επισήμανε ότι η αύξηση των μισθών είναι δέσμευση της κυβέρνησης. «Η ακρίβεια κάποια στιγμή θα αποκλιμακωθεί, οι αυξήσεις στους μισθούς θα μείνουν», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν θα κρυφτεί πίσω από την επενδυτική βαθμίδα που πέτυχε η χώρα και ότι τους επόμενους μήνες θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να αντιμετωπίσει την έκρηξη στις τιμές.

Για τα ελληνοτουρκικά

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε εν όψει της συνάντησης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ερχόμενη Τετάρτη ότι «η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμη», ωστόσο τόνισε ότι είναι θετικό ότι οι σχέσεις με την Τουρκία έχουν βελτιωθεί και υπάρχει διάλογος. Υπογράμμισε ότι στο τραπέζι του διαλόγου δεν μπαίνουν ζητήματα εθνικής ακεραιότητας.

Για τον Έβρο

Πολύ στεναχωρημένος δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την καταστροφή των περιουσιών στον Έβρο, αλλά και για το δάσος της Δαδιάς.

Ο μαυρόγυπας δεν θα κινδυνεύσει, είπε ο πρωθυπουργός σχετικά με το συγκεκριμένο είδος που ζει στον Έβρο. «Οι Εβρίτες δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας», θα υπάρξει κρατική αρωγή για να σταθούν ξανά στα πόδια τους, είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για το Έβρος Pass και το Δαδιά Pass, «οι πολίτες δεν θα πάνε να δουν μόνο καμένα», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν το κομμάτι του δάσους της Δαδιάς που δεν κάηκε.

Για τους παραγωγούς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν

Έχουμε φιλόδοξα σχέδια για τον πρωτογενή τομέα, οι αγρότες γνωρίζουν ότι η στήριξη της Πολιτείας είναι εκεί στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιθωρίων που έχουμε, είπε ο πρωθυπουργός, ενώ αναφέρθηκε στις προκλήσεις που προκύπτουν από την κλιματική κρίση.

«Δεν πρέπει να σπαταλούμε το νερό, πρέπει να το προσέχουμε», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Για την επενδυτική βαθμίδα

Η Ελλάδα σήμερα δανείζεται πιο φτηνά από την Ιταλία, είπε ο πρωθυπουργός μετά την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν θα κρυφτεί πίσω από την επενδυτική βαθμίδα και ότι τους επόμενους μήνες θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να αντιμετωπίσει την έκρηξη στις τιμές.

Για τον Φρέντι Μπελέρη – «Σαφέστατη παραβίαση του διεθνούς δικαίου»

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η υπόθεση δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στις σχέσεις με την Αλβανία, ενώ επισήμανε ότι έχει ζητήσει ξανά και ξανά να επιτρέψει η γειτονική χώρα στον Φρέντι Μπελέρη να ορκιστεί δήμαρχος έστω και ως προφυλακισμένος. Μίλησε για «σαφέστατη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

«Δεν θα σταματήσω να εγείρω το ζήτημα αυτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε.

Για τους ελεύθερους επιχειρηματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

«Όλα είναι στο τραπέζι» είπε ο κ. Μητσοτάκης για το εάν σχεδιάζεται νέο φορολογικό σχέδιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους.

Για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανέφερε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το γεγονός ότι είναι περιορισμένη η πρόσβασή τους στις τράπεζες.

Για τις νέες ταυτότητες και τις αντιδράσεις

Υπάρχουν κόμματα που έχουν ταχθεί κατά των νέων ταυτοτήτων, είπε ο πρωθυπουργός. «Είμαι πάντα υπομονετικός, αλλά δεν μπορώ να συνομιλώ με το παράλογο» και εξήγησε γιατί χρειάζονται οι νέες ταυτότητες.

«Δεν αισθάνομαι να υπάρχει μαζικότητα σε αυτό το κίνημα», «οι παλιές ταυτότητες θα πάψουν να ισχύουν το καλοκαίρι του 2026», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν θα κάνουμε πίσω», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τα μέτρα για τους ευάλωτους πολίτες

Η αντιμετώπιση ανισοτήτων είναι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης, είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμα να διανύσουμε. Στοχευμένα μέτρα αφορούν τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Γι’ αυτό αρνήθηκα συχνά οριζόντια μέτρα που εισηγήθηκε η αντιπολίτευση», είπε ο.

«Δεν μπορώ να δεχθώ έναν καπιταλισμό χωρίς όρια, όπως δυστυχώς συμβαίνει σε άλλες χώρες σήμερα», είπε ο πρωθυπουργός.

Για την Πολιτική Προστασία

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θεωρεί σημαντικό ότι μπορούμε να εκκενώσουμε περιοχές με το 112 και αντιπαρέβαλε τι συνέβη στη Χαβάη, αλλά και πέρσι στη Γερμανία όπου πέθαναν 170 άνθρωποι.

«Είναι μια ολόκληρη συνεργασία, αυτό μπορέσαμε και το πετύχαμε, γι’ αυτό ενισχύουμε το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και βάζουμε πολιτικό προϊστάμενο», είπε, ενώ αποκάλυψε ότι ο Χρήστος Στυλιανίδης δεν συμμετείχε στην κυβέρνηση τον Ιούνιο για προσωπικούς του λόγους.

Για τα ελληνοτουρκικά

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θα μπει σε συζήτηση σε σχέση με ζητήματα εθνικής κυριαρχίας.

«Σε μια διαπραγμάτευση δεν μπορεί κανείς να πετύχει το 100% των διεκδικήσεών του. Ο όρος υποχωρήσεις δεν είναι δόκιμος, οι κινήσεις είναι αυτονόητες να διερευνήσουμε αν μπορούμε να πετύχουμε συμφωνία στο θέμα των θαλασσίων ζωνών – ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα», είπε ο πρωθυπουργός.

Για τους μισθούς

Για τον κατώτατο μισθό, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ακόμα – και ενδεχομένως για αρκετό καιρό – θα καθορίζεται από κυβερνητική απόφαση.

«Είναι ενθαρρυντικό πως οι μισθοί αυξάνονται και στην προσπάθειά τους να βρουν προσωπικό, οι επιχειρήσεις είναι διατεθειμένες να το κάνουν. Βοηθήθηκαν από το κράτος και μπορούν να κάνουν λελογισμένες αυξήσεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τον εκλογικό νόμο

«Δεν είναι στις προθέσεις μου να κάνω κάποια αλλαγή στον εκλογικό νόμο», είπε ο πρωθυπουργός, ενώ έριξε ξανά τα πυρά του στην απλή αναλογική.

«Δεν θεωρώ ότι η απάντηση απέναντι στα ακραία και περιθωριακά κόμματα είναι η αύξηση του ποσοστού εισόδου τους στο κοινοβούλιο», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Οι Ευρωεκλογές θα γίνουν με σταυρό», είπε ο πρωθυπουργός, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Για τις ζημιές και την αποζημίωσή τους

«Ο προϋπολογισμός είναι πάρα πολύ δύσκολο να καλύπτει όλες τις ζημές που θα προκύψουν από φυσικές καταστροφές σε περίοδο κλιματικής κρίσης. Το κάναμε τα τελευταία χρόνια», είπε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι πρέπει να πάμε σε υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση της περιουσίας, όπως γίνεται με τα αυτοκίνητα.

«Όσα περισσότερα ασφαλίζονται, τόσο χαμηλότερα είναι τα ασφάλιστρα», είπε ο πρωθυπουργός.

Για τη Θεσσαλονίκη, όπου ο ίδιος είναι πλέον βουλευτής είπε, ότι το 2027 θα είναι πολύ καλύτερη, μια διαφορετική πόλη. Μίλησε για «νέφος καχυποψίας» που ακόμη υπάρχει, αλλά το Μετρό θα μπορέσει εν μέρει να το εξαφανίσει.

Για το rotation στο υπουργικό συμβούλιο

«Είναι καλό ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι υπουργοί να δοκιμάζονται σε νέα χαρτοφυλάκια», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Αμετακίνητες πολιτικές υπάρχουν, δεν υπάρχουν αμετακίνητοι υπουργοί», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αποφεύγει τους συχνούς ανασχηματισμούς, ενώ τόνισε ότι το πρώτο κριτήριο για τον κάθε υπουργό είναι η αποτελεσματικότητά του, ωστόσο δίνει χρόνο.

Το δεύτερο είναι η συμπεριφορά του και τότε η κρίση μπορεί να είναι στιγμιαία και ακαριαία.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επενδυτική βαθμίδα και τα μέτρα που έχουν παρθεί το τελευταίο τρίμηνο.

«Μέσα σε τρεις μήνες η χώρα πήρε επενδυτική βαθμίδα. Αν δεν είχαμε φωτιές και πλημμύρες αυτή θα ήταν η είδηση της ΔΕΘ», επισήμανε.

«Μια κυβέρνηση κρίνεται στο σύνολό της», είπε ο πρωθυπουργός. Αυξήσαμε το ποσοστό μας στις εκλογές, κρίθηκε θετικά η προηγούμενη κυβέρνηση, σημείωσε επίσης.

«Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό»

«Ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Η ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο θα ενταχθούν στην Πολιτική Προστασία, είπε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε ότι χρειάζεται η λιγότερο γραφειοκρατική εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των φαινομένων της κλιματικής κρίσης.

«Δεν είμαστε ευχαριστημένοι από τα αποτελέσματα της φετινής αντιπυρικής περιόδου», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Για τους ευρωπαϊκούς πόρους ο πρωθυπουργός είπε ότι το Ταμείο Ανάπτυξης το διαπραγματεύτηκε προσωπικά. Η δυνατότητα που δίνεται είναι να προστεθεί μια πρόσθετη ευελιξία που δεν μετρά στο χρέος και το έλλειμμα για να γίνουν παρεμβάσεις, είναι σημαντική παρακαταθήκη, τόνισε.

«Το ίδιο ισχύει και με τα αδιάθετα κονδύλια του ΕΣΠΑ, κανένα ΕΣΠΑ δεν είχε απορρόφηση 100%», σημείωσε.

«Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και των πλημμυρών

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι χρειάζεται να θωρακίσουμε ακόμη περισσότερο την Πολιτική Προστασία. Ο στόχος είναι να υπάρχουν όσο δυνατόν λιγότερες απώλειες, ενώ σημείωσε ότι οι ειδικοί θα κρίνουν αν τα έργα που έγιναν στη Θεσσαλία για τις πλημμύρες ήταν αποτελεσματικά.

«Οι πόλεις της Θεσσαλίας δεν πλημμύρισαν, τότε η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη», τόνισε.

«Θα είμαστε η πρώτη χώρα που θα παραλάβει τα νέα καναντέρ, το 2026», είπε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments