SPOTLIGHTS

Ινστιτούτο Πότσνταμ: “Αφέλεια να πιστεύουμε ότι τέτοιες πλημμύρες δεν θα ξανασυμβούν”

Ινστιτούτο Πότσνταμ: “Αφέλεια να πιστεύουμε ότι τέτοιες πλημμύρες δεν θα ξανασυμβούν”

Πηγή Φωτογραφίας: [363446] ΚΑΡΔΙΤΣΑ- ΤΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΡΑ ΧΩΡΙΟ ΒΛΟΧΟΣ ΟΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΓΔΟΝΤΑ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΙ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Θα ήταν αφελές αν πιστεύαμε ότι αυτό που συνέβη στη Θεσσαλία αποκλείεται να ξανασυμβεί σε 5 η 7 χρόνια», υπογραμμίζει ο Φρεντ Χάτερμαν του Ινστιτούτου Πότσνταμ της Γερμανίας,

«Θα ήταν αφελές αν πιστεύαμε ότι αυτό που συνέβη στη Θεσσαλία αποκλείεται να ξανασυμβεί σε 5 η 7 χρόνια», δηλώνει στη δημόσια τηλεόραση  ο Φρεντ Χάτερμαν, επικεφαλής εργαστηρίου Υδροκλιματικών Κινδύνων στο Ινστιτούτο Πότσνταμ της Γερμανίας.

Ο Γερμανός επιστήμονας υποστηρίζει πως «είχαμε πλημμύρες στον Έλβα, έναν μεγάλο ποταμό στην ανατολική Γερμανία. Είχαμε να δούμε πλημμύρες εκεί εδώ και 50 χρόνια. Ξαφνικά, όμως, υπερχείλισε το 2002, το 2010, το 2013. Τα ίδια και στον Δούναβη και σε άλλους ποταμούς. Είναι αφελές να πιστέψουμε ότι δεν θα συμβεί ξανά. Είναι ένα από τα αποτελέσματα που περιμένουμε από την κλιματική αλλαγή.”

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή ο ειδικός στην ανθεκτικότητα στις πλημμύρες στο ινστιτούτου Delft της Ολλανδίας, William Veerbeek, τονίζει ότι οι χάρτες εκτίμησης κινδύνων πλημμύρας είναι εξαιρετικής σημασίας. Με τις σημερινές κλιματικές αβεβαιότητες, αυτά τα σενάρια  που περιγράφουν “τι θα γίνει αν” αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία και η επιστήμη έχει πολλά να συνεισφέρει εκεί.

“Εδώ και 15 χρόνια υπάρχει η Ευρωπαϊκή Οδηγία για Διαχείριση Πλημμύρας, η οποία λέει πως πρέπει να χαρτογραφήσουμε πού μπορούν να συμβούν πλημμύρες, να προβλέψουμε τις περιοχές όπου μπορούν να προκύψουν και να πάρουμε κατάλληλα μέτρα. Κοίταζα τα δεδομένα και είδα ότι η Ελλάδα είναι λίγο πίσω στην εκτέλεση της Οδηγίας…Η ΕΕ δεν μπορεί να κατευθύνει τι πρέπει να γίνει. Αυτό θα το αποφασίσει κάθε κράτος-μέλος. Εδώ βλέπουμε πως πρέπει να πραγματοποιηθεί μεγάλη πρόοδος. Μέχρι στιγμής έχουμε μόνο κατευθυντήριες γραμμές”.

Η Χριστιάνα Φωτιάδου, ειδική στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος υποστηρίζει ότι οι αποζημιώσεις και η αποκατάσταση στην περιοχή πρέπει να είναι άμεση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments