Στο προφίλ του Στέφανου Κασσελάκη, «παλιού τραπεζίτη της Goldman Sachs, επίδοξου διαδόχου του Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ενσάρκωσε την αντίσταση στην πολιτική λιτότητας που επιβλήθηκε στην Αθήνα στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης», αναφέρεται εκτενώς η Le Μonde με αναφορές σε πτυχές της επαγγελματικής του καριέρας και της προσωπικής του ζωής.
Συγκεκριμένα, η ανταποκρίτρια της γαλλικής εφημερίδας στην Αθήνα, Μαρίνα Ραφενμπέργκ, σημειώνει στο άρθρο της τον αιφνιδιασμό που προκάλεσε ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ «μετά από ένα μουντό καλοκαίρι για την Αριστερά, που σημαδεύτηκε από τις πυρκαγιές και την οδυνηρή ήττα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης» κι όταν η Έφη Αχτσιόγλου φάνταζε ως το φαβορί.
«Στις 29 Αυγούστου ο Στέφανος Κασσελάκης, ελάχιστα γνωστός μέχρι τότε στο ευρύ κοινό έκανε την έκπληξη ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος», εμφανιζόμενος με το πουκάμισο ανοικτό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ένα βίντεο, που έκανε «ντόρο» με «το επώνυμο “Κασσελάκης” μέσα σε λίγες ώρες να γίνεται το πλέον χρησιμοποιημένο hashtag στην πλατφόρμα X», σημειώνει η δημοσιογράφος.
Ο ανοικτά ομοφυλόφιλος υποψήφιος
Το άρθρο της Monde σημειώνει ότι ο «χρηματοοικονομικός σύμβουλος με το αθλητικό κορμί και τα διαπεραστικά μπλε μάτια ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Σε ηλικία 14 ετών έφυγε για τις ΗΠΑ. Ο πατέρας του, πλειοψηφικός μέτοχος σε εταιρεία θαλάσσιων μεταφορών γνώρισε οικονομικές δυσκολίες. Ο Στέφανος Κασσελάκης είπε ότι εγκατέλειψε “εξ’ ανάγκης” την Ελλάδα, όχι μόνον λόγω οικονομικών προβλημάτων, αλλά και επειδή πνιγόταν σε μια συντηρητική κοινωνία, όπου φοβόταν να μιλήσει για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. Ο πρώτος ανοικτά ομοφυλόφιλος υποψήφιος για την ηγεσία κόμματος εμφανίστηκε στο βίντεο της υποψηφιότητάς του με τον Αμερικανό σύντροφό του, Τάιλερ ΜακΜπεθ, νοσοκόμο».
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης πήρε υποτροφία από τον Ανδρέα Δρακόπουλο, διευθυντή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για να σπουδάσει οικονομικά και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και το 2009, «όταν η Ελλάδα ήταν στο χείλος της χρεοκοπίας και οσονούπω θα ζητούσε τη βοήθεια της ΕΕ και του ΔΝΤ», εντάχθηκε ως αναλυτής πωλήσεων πρώτων υλών στο δυναμικό της Goldman Sachs, μιας αμερικανικής τράπεζας γνωστής στην Αθήνα, αφού είχε βοηθήσει την Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές έρευνες να συγκαλύψει τρύπες στα δημοσιονομικά της από το 2001».
Όπως αναφέρει η Monde, αριστεροί επικριτές κατηγορούν τον Κασσελάκη για την «τριβή με τον κόσμο των οικονομικών» με τον υποψήφιο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να «απαντά με σιγουριά: “αν δεν είχα δουλέψει για το κεφάλαιο, δεν θα καταλάβαινα την αλαζονεία του και δεν θα ήμουν αριστερός σήμερα».
Η γαλλική εφημερίδα θυμίζει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης στράφηκε το 2014 στο εμπορικό ναυτικό, «ένα περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται η οικογένειά του και τα αγαπημένα του πρόσωπα.
Στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ η διαδρομή του «δεν χαίρει συναίνεσης για να διαδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα» στο τιμόνι. «Οι επικριτές αφθονούν μεταξύ πρώην υπουργών και ανταγωνιστών του. Όμως, το “golden boy”, όπως τον έχουν ονομάσει ορισμένα ελληνικά ΜΜΕ δεν πτοείται: “Εγώ αντλώ τη νομιμοποίησή μου από τις διάφορες επαγγελματικές μου εμπειρίες στην κοινωνία των πολιτών. Η υποψηφιότητα που παρουσιάζω δείχνει έναν άλλο δρόμο”».
Εναλλακτική πρόταση
Ο Στέφανος Κασσελάκης, αναφέρει το άρθρο, υποστηρίζοντας ότι είναι «ο κατάλληλος υποψήφιος για να νικήσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που επανεξελέγη εύκολα τον Ιούνιο «καθώς μιλά καλύτερα Αγγλικά απ’ αυτόν” κι “έχει καλύτερη γνώση των χρηματοπιστωτικών αγορών”, επικρίνει την “υποτιθέμενη επιτυχία” του συντηρητικού ηγέτη (…) Στο πρόγραμμά του τάσσεται υπέρ του διαχωρισμού Εκκλησίας – Κράτους, του τερματισμού της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, της σύμπραξης μεταξύ Ελληνικών δημόσιων Πανεπιστημίων και ξένων σχολών».
Το άρθρο παραθέτει την άποψη του Μάνου Παπάζογλου, καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, σύμφωνα με τον οποίο «ο Στέφανος Κασσελάκης επωφελήθηκε από την έλλειψη αναδυόμενων χαρισματικών προσωπικοτήτων για την αντικατάσταση του Αλέξη Τσίπρα». Και καταλήγει με τη γνώμη της αναπληρώτριας καθηγήτριας Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Φίλιππας Χατζησταύρου, σύμφωνα με την οποία όποιος κι αν είναι το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ «το κόμμα ετοιμάζεται να γυρίσει σελίδα μετά το τέλος της εποχής Τσίπρα και “να επαναπροσανατολιστεί στο κέντρο του πολιτικού φάσματος».