Ελλάδα

Θεσσαλία: «Βυθίστηκε κάτω από τα νερά» το 5% του ΑΕΠ [vid]

Θεσσαλία: «Βυθίστηκε κάτω από τα νερά» το 5% του ΑΕΠ [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi, «Βυθίστηκε κάτω από τα νερά» της φονικής κακοκαιρίας «Daniel» ο θεσσαλικός κάµπος και µαζί του το 5% του παραγόµενου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας.

Η περιοχή έχει την πρωτοκαθεδρία στα γαλακτοκοµικά προϊόντα, στο σκληρό σιτάρι και το κριθάρι, στα βιοµηχανικά φυτά και σε αρκετά φρούτα και ξηρούς καρπούς

«Βυθίστηκε κάτω από τα νερά» της φονικής κακοκαιρίας «Daniel» ο θεσσαλικός κάµπος και µαζί του το 5% του παραγόµενου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας.

Κι αυτό καθώς, πέρα από την πρωτοκαθεδρία της θεσσαλικής γης σε γαλακτοκοµικά προϊόντα, είναι πρώτη µεταξύ των ελληνικών περιφερειών και στο σκληρό σιτάρι και το κριθάρι, στα βιοµηχανικά φυτά, όπως το βαµβάκι και η ντοµάτα, και σε αρκετά φρούτα και ξηρούς καρπούς, όπως αχλάδια, κάστανα και αµύγδαλα.

Στην Ακαθάριστη Προστιθέµενη Αξία της χώρας µε 5,2%

Πιο αναλυτικά, από τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. προκύπτει ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας συµµετέχει στην Ακαθάριστη Προστιθέµενη Αξία (ΑΠΑ) της χώρας µε 5,2%. Σύµφωνα δε µε τα στοιχεία που περιλαµβάνονται στο Περιφερειακό Πρόγραµµα Ανάπτυξης της Θεσσαλίας για την προγραµµατική περίοδο 2021-2025, συµβάλλει κατά 6% στο σύνολο των εξαγωγών της χώρας, ενώ η φυτική παραγωγή της την καθιστά ηγέτιδα µεταξύ των περιφερειών, αφού το µερίδιό της στο σκληρό σιτάρι-ζυµαρικά ανέρχεται σε 30% της ελληνικής παραγωγής σε αξία, στο βαµβάκι σε 35%, στα βιοµηχανικά φυτά σε 30%, µε εξειδίκευση στα αχλάδια, ροδάκινα, στη βιοµηχανική ντοµάτα, µε µερίδιο στην παραγωγή πάνω από το 50%, στους χυµούς, στα νωπά λαχανικά µε µερίδιο 22%, στα όσπρια µε 40%, στους ξηρούς καρπούς και ιδιαίτερα στην παραγωγή αµυγδάλου µε το 50% της παραγωγής της χώρας.

Στη ζωική παραγωγή, ο σηµαντικότερος κλάδος της κτηνοτροφίας είναι η αιγοπροβατοτροφία, που συµβάλλει στο 58% της εθνικής ζωικής παραγωγής. Σύµφωνα µε τα ίδια στοιχεία, στην περιοχή παράγεται το 20% του εγχώριου πρόβειου γάλακτος και το 16% του γίδινου γάλακτος, καθώς και το 40% της ΠΟΠ φέτας της χώρας. Ακολουθούν η βοοτροφία στο 33% της ελληνικής παραγωγής βόειου κρέατος και στο 15% του βόειου γάλακτος και η χοιροτροφία στο 25%. Στον κλάδο τροφίµων-ποτών, ο τοµέας των γαλακτοκοµικών προϊόντων είναι ο πιο σηµαντικός σύμφωνα με την εφημερίδα “Παραπολιτικά”. 

Οι επιχειρήσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας παράγουν το 40% των µαλακών τυριών και το 25% των σκληρών τυριών, έχοντας την εθνική πρωτιά, σύµφωνα µε περυσινή µελέτη του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ. Είναι η πρώτη στο παραδιδόµενο πρόβειο γάλα και δεύτερη στο παραδιδόµενο γίδινο. Από το πρόβειο και γίδινο γάλα παράγονται δύο κατηγορίες τυριών, µαλακά (φέτα, γαλοτύρι, µανούρι, µπάτζος κ.λπ.) και σκληρά (κεφαλογραβιέρα, γραβιέρα Αγράφων κ.λπ.). Επίσης σηµειώνεται ότι εντός της Περιφέρειας Θεσσαλίας υπάρχουν 59 επιχειρήσεις πιστοποιηµένες για παραγωγή φέτας από τον ΕΛΓΟ – «∆ήµητρα». Σε ό,τι αφορά τα προϊόντα κρέατος, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας αντιστοιχεί το 17,5% της παραγωγής πρόβειου κρέατος και το 11,8% του κατσικίσιου στο σύνολο της εγχώριας παραγωγής, σύµφωνα µε τη µελέτη του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, που επικαλείται στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για το 2019.

Εν τω µεταξύ, ενώ ο αγροδιατροφικός κλάδος δίνει σχεδόν τις µισές εξαγωγές της περιφέρειας, το 41% προέρχεται από τα γαλακτοκοµικά και το 37% από µεταποιηµένα λαχανικά και φρούτα.

Οινοποιία

Ειδικού βάρους είναι ο κλάδος των ποτών (οίνοι, αποστάγµατα), µε τις επιχειρήσεις του κλάδου να οινοποιούν µεγαλύτερη ποσότητα σταφυλιών από αυτήν που παράγεται στην περιφέρεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments