Οικονομία

Ενεργοποιούνται τα Κέντρα Είσπραξης Οφειλών – Ποιους ψάχνουν

Σφίγγει ο κλοιός για τους οφειλέτες του Δημοσίου κυρίως όσους αγνόησαν τις πρόσφατες ρυθμίσεις για να τακτοποιήσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους.

Σφίγγει ο κλοιός για τους οφειλέτες του Δημοσίου κυρίως όσους αγνόησαν τις πρόσφατες ρυθμίσεις για να τακτοποιήσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους.

Στις 25 Σεπτεμβρίου ξεκινά σταδιακά η λειτουργία των δύο νέων Εισπρακτικών Κέντρων (ΚΕΒΕΙΣ) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με αρμοδιότητα την παρακολούθηση, την βεβαίωση και την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες προσεγγίζουν τα 105 δισ. ευρώ.

Μάλιστα η ΑΑΔΕ με στόχο να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα θα ξεκινήσει την καταγραφή των μεγάλων οφειλετών και των περιουσιακών στοιχείων που διαθέτουν και εν συνεχεία θα προχωρήσει σε πλειστηριασμού και κατασχέσεις. Ηδη το πρόγραμμα πλειστηριασμών περιλαμβάνει 18 ακίνητα τα οποία θα βγουν στο “σφυρί” το Νοέμβριο.

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ, το Εισπρακτικό Κέντρο της Αθήνας θα ενεργοποιείται στις 25 Σεπτεμβρίου και το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης από τον Ιανουάριο του 2024.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη οι κανόνες για την είσπραξη των αρρύθμιστων χρεών, ακόμη και για τις περιπτώσεις που εφαρμόζονται τα αναγκαστικά μέτρα, είναι “οριζόντιοι και ενιαίοι και δεν σηκώνουν την παραμικρή παρερμηνεία και απόκλιση στις αποφάσεις και στους στόχους που προβλέπονται αντίστοιχα”.

Ειδικότερα οι αρμοδιότητες των δύο νέων υπηρεσιών σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ είναι οι εξής:

-Επιβολή αναγκαστικών, διασφαλιστικών και λοιπών μέτρων από το δημόσιο για την αποπληρωμή των “κόκκινων χρεών”.

-Έλεγχος, επαλήθευση και διασταύρωση στοιχείων φορολογουμένων.

-Κατηγοριοποίηση των οφειλετών με βάση το ύψος της οφειλής και εντοπισμός ανά γεωγραφική περιοχή με τη χρήση νέων ψηφιακών εργαλείων με στίγμα για τα φυσικά πρόσωπα και τους επαγγελματίες που αλλάζουν συχνά διεύθυνση κατοικίας, εργασίας ή επαγγελματική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα ο “φάκελός” τους να μεταφέρεται από ΔΟΥ σε ΔΟΥ.

-Αυτόματη παρακολούθηση για την πορεία και την εξέλιξη της “κόκκινης οφειλής.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο πρώτο εξάμηνο του έτους έφθασαν τα 104,9 δισ. ευρώ με εισπράξιμα να θεωρούνται τα 78,6 δισ. ευρώ. Τα φρέσκα χρέη (σ.σ. του 2023) αυξήθηκαν κατά 397 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο και συνολικά στο εξάμηνο ανήλθαν σε 2,841 δισ. ευρώ.

Από το σύνολο των οφειλών μόλις το 4,8% δηλαδή χρέη 5 δισ. ευρώ έχουν μπει σε πρόγραμμα τμηματικής εξόφλησης ενώ από το ρυθμισμένο υπόλοιπο, το 53,5% προέρχεται από φυσικά πρόσωπα και το 46,5% από επιχειρήσεις.

Επίσης τα χρέη από πρόστιμα ανέρχονται σε 34,1 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 14 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης. Με βάση την ίδια ακτινογραφία το 28,1% αφορά έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, πρόστιμα έμμεσων φόρων κ.λπ.), το 22,7% αφορά άμεσους φόρους (φόροι εισοδήματος, φόροι περιουσίας κ.λπ.) και ένα ποσοστό 2,7% αφορά λοιπά μη φορολογικά έσοδα.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο