Οικονομία

Όλα τα μέτρα για τη φοροδιαφυγή των επαγγελματιών [vid]

Τα στοιχεία που έχει στα χέρια το οικονομικό επιτελείο δείχνουν μία τρομακτική υποδήλωση εισοδημάτων από πολλούς επαγγελματίες ενώ σε άλλες περιπτώσεις καταγράφεται μία τεράστια αύξηση δαπανών που ουσιαστικά συρρικνώνει το καθαρό εισόδημα.

Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής που συντελείται από τους ελεύθερους επαγγελματίες αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση. Υπάρχουν ερωτήματα για το πώς κάποιοι ζουν με εισόδημα 200 ή 300 ευρώ ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης. Μάλιστα σημείωσε “Σας διαβεβαιώνω για την αποφασιστικότητά μου να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Επαναλαμβάνω ότι έχουμε κάνει ήδη βήματα βελτίωσης της φορολογικής συμμόρφωσης τα τελευταία χρόνια, αλλά ξέρουμε πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε και το κάνουμε όχι μόνο για λόγους οικονομικούς, γιατί χρειαζόμαστε παραπάνω έσοδα, το κάνουμε για λόγους δικαιοσύνης. Για λόγους ισονομίας, γιατί τελικά μόνο έτσι χτίζονται οι σχέσεις εμπιστοσύνης και δεν αισθάνονται κάποιοι ότι είναι νομοταγείς και κάποια άλλη χαίρονται και… πίνουν στην υγειά των κορόιδων που πληρώνουν τους φόρους τους, όταν οι ίδιοι ξεφεύγουν”.

Τα στοιχεία που έχει στα χέρια το οικονομικό επιτελείο δείχνουν μία τρομακτική υποδήλωση εισοδημάτων από πολλούς επαγγελματίες ενώ σε άλλες περιπτώσεις καταγράφεται μία τεράστια αύξηση δαπανών που ουσιαστικά συρρικνώνει το καθαρό εισόδημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οικονομικό επιτελείο και ΑΑΔΕ

– Από 4.397 μαραγκούς το 39% δήλωσε το 2021 κέρδη, το 50% ζημιές και το 11% μηδενικά αποτελέσματα. Οι 1.705 με κερδοφόρα αποτελέσματα δήλωσαν μέσα ακαθάριστα έσοδα 55.734 ευρώ με το μέσο καθαρό αποτέλεσμα να διαμορφώνεται σε 7.993 ευρώ και ο μέσος φόρος στα 1.401 ευρώ. Τα καθαρά κέρδη αποτελούν το 14% των ακαθάριστων αποτελεσμάτων. To 2019 εμφάνισαν μέσο καθαρό εισόδημα 7.326 ευρώ.

– Από τους 30.111 ιδιοκτήτες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο το 65% αυτών δήλωσε ζημιές, το 13% είχε μηδενικά αποτελέσματα, ενώ το υπόλοιπο 22% εμφάνισε κέρδη στην εφορία. Συγκεκριμένα οι 6.582 που εμφάνισαν κέρδη δήλωσαν: Μέσα ακαθάριστα έσοδα ύψους 49.719 ευρώ και μέσα καθαρά κέρδη 6.860 ευρώ. Κατέβαλαν φόρο ύψους 851 ευρώ. Επί της ουσίας μόλις το 14% των ακαθάριστων εσόδων έμεινε στους ιδιοκτήτες μπαρ. Το 2019 οι ιδιοκτήτες μπαρ είχαν δηλώσει μέσα ακαθάρισα έσοδα ύψος εισοδήματα 51.368 ευρώ και καθαρά 4.168 ευρώ. Δηλαδή μόλις το 8% των ακαθάριστων αποτελεσμάτων.

– Από τους 28.560 οι 15.919 εκμεταλλευτές δήλωσαν ακαθάριστα έσοδα 15.103 ευρώ και καθαρά κέρδη 3.726 ευρώ ή 310,5 ευρώ το μήνα, ενώ ο φόρος που αναλογούσε ανήλθε στα 686 ευρώ. Το 2019 το μέσο καθαρό εισόδημα που δήλωσαν ήταν στα 2.774 ευρώ ή 231 ευρώ μηνιαίως.

Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης σημείωσε ότι η είσπραξη των φόρων είναι αντικείμενο μίας ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων, Η οποία έχει κάνει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια και μπορεί να τρέξει ακόμα περισσότερο και να εφαρμόσει την νομοθεσία και την φορολογική πολιτική που καθορίζει κυβέρνηση. Επιμένω, σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης, πάρα πολύ στην χρήση της τεχνολογίας και στις δυνατότητες που μας δίνουν τα μεγάλα δεδομένα να μπορούμε να κάνουμε συγκεκριμένους και πιο στοχευμένους και πιο αποτελεσματικούς έλεγχος.

Επεσήμανε δε, ότι ο δεκάλογος τον οποίο θα ψηφίσουμε άμεσα και τον οποίο έχουμε συζητήσει αναλυτικά και με την ανεξάρτητη αρχή, νομίζω ότι μας δίνει ένα πλαίσιο να “σφίξουμε τα λουριά” και να μπορέσουμε να παρέμβουμε εκεί που ξέρουμε ότι υπάρχει συγκεκριμένη φοροδιαφυγή και να δείξουμε μετρήσιμα αποτελέσματα. Ξέρω, και δεν θα κουραστώ να τα λέω, ότι πολλοί προκάτοχοί μου έχουν πει τα ίδια. Και υπάρχει μία γενική καχυποψία”.

Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα επιβληθούν, από τις αρχές του 2024:

– υποχρεωτικά POS παντού, ώστε να μπορούν να γίνονται δεκτές οι κάρτες για κάθε λιανική συναλλαγή.

– Σύνδεση ταμειακών μηχανών με POS.

– Τέλος τα μετρητά στις αγοραπωλησίες ακινήτων: η εξόφληση θα γίνεται μέσω τραπέζης.

– Καμία δαπάνη δεκτή προς έκπτωση από επαγγελματίες και επιχειρήσεις, αν δεν περνάει πρώτα στα MyDATA.

– Πρόστιμα για όσους επαγγελματίες/επιχειρήσεις δέχονται πληρωμές πάνω από 500 ευρώ σε μετρητά. Το πρόστιμο θα είναι το διπλάσιο του ποσού που δόθηκε σε μετρητά –αντί 100 ευρώ που ισχύει σήμερα!

– Ψηφιακό δελτίο αποστολής με το οποίο όλα τα στοιχεία του ηλεκτρονικού εμπορίου θα πρέπει να διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ.

– Τα περισσότερα προνοιακά επιδόματα θα πληρώνονται μόνο μέσω πιστωτικών καρτών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο