Το βρετανικό Εργατικό Κόμμα θα επιδιώξει να διαπραγματευτεί μια «καλύτερη συμφωνία» για το ελεύθερο εμπόριο μετά το Brexit μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν έρθει στην εξουσία στις επόμενες γενικές εκλογές, δήλωσε ο ηγέτης του Κιρ Στάρμερ σε συνέντευξή του την Κυριακή στην Financial Times.
«Σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι η συμφωνία που έκανε ο (πρώην πρωθυπουργός Μπόρις) Τζόνσον δεν είναι καλή συμφωνία. Είναι πολύ μικρό », είπε ο κ. Στάρμερ, ο οποίος ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ το 2016, προσθέτοντας ότι « καθώς πλησιάζουμε στο 2025 θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε μια πολύ καλύτερη συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο».
Η συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας που διέπει τις σχέσεις μετά το Brexit, ιδίως τις οικονομικές σχέσεις, μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου τέθηκε σε ισχύ το 2021, με ρήτρα αναθεώρησης το 2025.
Η εφαρμογή του δεν εξελίχθηκε ομαλά και η έξοδος από την ΕΕ βαραίνει και θα συνεχίσει να βαραίνει τη βρετανική οικονομία σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων.
Πολλές εταιρείες υποφέρουν από τους νέους περιορισμούς που επιβάλλονται στο εμπόριο, η δυσκολία προσέλκυσης ευρωπαίων εργαζομένων έχει επιδεινώσει τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού, το ισχυρό City αντιμετωπίζει αυξημένο ανταγωνισμό από άλλα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά κέντρα, ενώ το Λονδίνο αγωνίζεται να συνάψει διμερείς εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες.
«Πιστεύω ότι μπορούμε να έχουμε μια πιο στενή εμπορική σχέση» με την ΕΕ, είπε ο κ. Στάρμερ, το κόμμα του οποίου προηγείται στις δημοσκοπήσεις έναντι των Συντηρητικών στην εξουσία επί 13 χρόνια, ενόψει των εκλογών. θα πραγματοποιηθεί έως τις αρχές του 2025.
Επτά χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2016, το 61% των Βρετανών πιστεύει ότι το Brexit είναι αποτυχημένο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov που πραγματοποιήθηκε αυτό το καλοκαίρι, σε αντίθεση με τη συντηρητική κυβέρνηση που επαινεί τακτικά τη νεοαποκτηθείσα ελευθερία της χώρας και τα οφέλη από την έξοδο από τη χώρα. ΕΕ.
Αλλά το Εργατικό Κόμμα, που συχνά κατηγορείται από τους Τόρις ότι θέλουν να έρθουν πιο κοντά στην ΕΕ, έχουν ήδη διαβεβαιώσει ότι δεν σκοπεύουν να επιστρέψουν στο Brexit.
«Πρέπει να το κάνουμε να δουλέψει. Το ερώτημα δεν αφορά την επιστροφή (στην ΕΕ). Αλλά αρνούμαι να δεχτώ ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε να λειτουργήσει », επανέλαβε ο Κιρ Στάρμερ.