SPOTLIGHTS

ChatGPT: Οι διαγνώσεις του είναι εξίσου και περισσότερο επιτυχημένες με αυτές των γιατρών

Οι επιστήμονες εξέτασαν 30 περιπτώσεις που αντιμετωπίστηκαν στα τμήματα επειγόντων περιστατικών στην Ολλανδία το 2022, τροφοδοτώντας το ανώνυμο ιστορικό των ασθενών, τις εργαστηριακές εξετάσεις και τις παρατηρήσεις των γιατρών στον αλγόριθμο, ζητώντας του να παράσχει 5 πιθανές διαγνώσεις.

Η εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης ChatGPT διαγιγνώσκει τους ασθενείς που προσέρχονται στα επείγοντα περιστατικά τουλάχιστον με την ίδια επιτυχία όπως και οι γιατροί και σε κάποιες περιπτώσεις καλύτερα, ανακάλυψαν Ολλανδοί ερευνητές, λέγοντας ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να «φέρει επανάσταση στον ιατρικό τομέα».

Ωστόσο, η έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη τόνισε επίσης ότι οι γιατροί δεν χρειάζεται να κρεμάσουν ακόμη τις χειρουργικές τους ποδιές, καθώς το εργαλείο μπορεί να επιταχύνει τη διάγνωση, αλλά δεν αντικαθιστά την ανθρώπινη κρίση και εμπειρία.

Οι επιστήμονες εξέτασαν 30 περιπτώσεις που αντιμετωπίστηκαν στα τμήματα επειγόντων περιστατικών στην Ολλανδία το 2022, τροφοδοτώντας το ανώνυμο ιστορικό των ασθενών, τις εργαστηριακές εξετάσεις και τις παρατηρήσεις των γιατρών στον αλγόριθμο, ζητώντας του να παράσχει 5 πιθανές διαγνώσεις.

Στη συνέχεια συνέκριναν τη σύντομη λίστα του εργαλείου με τις 5 διαγνώσεις που πρότειναν οι γιατροί που είχαν πρόσβαση στις ίδιες πληροφορίες και στη συνέχεια διασταυρώθηκαν με τη σωστή διάγνωση σε κάθε περίπτωση.

Οι γιατροί έκαναν σωστή διάγνωση στο 87% των περιπτώσεων, σε σύγκριση με το 97% για το ChatGPT 3.5 και το 87% για την έκδοση 4.0. «Για να το θέσουμε απλά, αυτό δείχνει ότι το ChatGPT ήταν σε θέση να προτείνει ιατρικές διαγνώσεις όπως θα έκανε ένας γιατρός», δήλωσε ο Hidde ten Berg, από το τμήμα επείγουσας ιατρικής στο Νοσοκομείο Jeroen Bosch της Ολλανδίας.

Ωστόσο, τόνισε, ότι η χρήση του ChatGPT εγείρει προβληματισμούς σχετικά με το απόρρητο των ευαίσθητων ιατρικών δεδομένων, ενώ παρουσιάζει και περιορισμούς. Το σκεπτικό του ήταν σε κάποιες περιπτώσεις «ιατρικά αβάσιμο ή ανακόλουθο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε παραπληροφόρηση ή λανθασμένη διάγνωση, με σημαντικές επιπτώσεις», σημειώνει η έκθεση.

Μερικές φορές δεν παρείχε τη σωστή διάγνωση στις πέντε πιθανότητές του, εξήγησε ο συν-συγγραφέας Steef Kurstjens , ιδίως στην περίπτωση ενός κοιλιακού ανευρύσματος, μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή επιπλοκή. Το μόνο παρήγορο για το ChatGPT είναι ότι σε αυτήν την περίπτωση έκανε λάθος και ο γιατρός.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν επίσης κάποια αδύναμα σημεία της έρευνας. Το μέγεθος του δείγματος ήταν μικρό, μόλις 30 περιπτώσεις. Επιπλέον, εξετάστηκαν μόνο σχετικά απλές περιπτώσεις, με τους ασθενείς να έχουν ένα και μοναδικό βασικό παράπονο. Δεν είναι σαφές πόσο καλά θα τα πήγαινε το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης σε πιο πολύπλοκες περιπτώσεις ή σε σπάνιες ασθένειες.

Οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν ότι το ChatGPT δεν είναι ιατρική συσκευή. Ωστόσο, δίνει τη δυνατότητα για εξοικονόμηση χρόνου και μείωση του χρόνου αναμονής στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν αντικαθιστά τον γιατρό, αλλά μπορεί να βοηθήσει στην παροχή μιας διάγνωσης και μπορεί ίσως να βρει ιδέες που ο γιατρός δεν έχει σκεφτεί, ειδικά αν δεν έχει αρκετή εμπειρία.

Τα ευρήματα – που δημοσιεύονται στο ιατρικό περιοδικό Annals of Emergency Medicine – θα παρουσιαστούν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής (EUSEM) 2023 στη Βαρκελώνη.

Πηγή: ΕΡΤ, AFP

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο