Γεωπολιτικά

Ποιος «πέθανε» τον ηγέτη της Τσετσενίας – Γιατί η υγεία του μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τον Πούτιν

Ποιος «πέθανε» τον ηγέτη της Τσετσενίας – Γιατί η υγεία του μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τον Πούτιν

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS/Chingis Kondarov,Στις φήμες που τον ήθελαν σοβαρά άρρωστο, σε κώμα, με την κατάσταση της υγείας του να μην αποκλείει την πιθανότητα θανάτου, θέλησε να απαντήσει ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ.

Ο ηγέτης της Τσετσενίας διέψευσε τις φήμες για την κατάσταση της υγείας του- Τι σημαίνει η φημολογία- Κι αν ισχύει ότι είναι άρρωστος;

Στις φήμες που τον ήθελαν σοβαρά άρρωστο, σε κώμα, με την κατάσταση της υγείας του να μην αποκλείει την πιθανότητα θανάτου, θέλησε να απαντήσει ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ.

Ο Τσετσένος ηγέτης και στενός σύμμαχος του Κρεμλίνου εμφανίστηκε σε δύο βίντεο, που δημοσιεύτηκαν την Κυριακή στον λογαριασμό του στα social media. Στο ένα διακρίνεται να περπατάει μέσα στη βροχή σε απροσδιόριστη τοποθεσία. Και τα δύο βίντεο συνοδεύονται από την εξής λεζάντα: «Συμβουλεύω ανεπιφύλακτα όλους όσοι δεν μπορούν να διακρίνουν την αλήθεια από το ψέμα στο διαδίκτυο να κάνουν μια βόλτα στον καθαρό αέρα και να βάλουν σε τάξη τις σκέψεις τους».

Η φημολογία για την κατάσταση της υγείας του είναι συνεχής. Συνήθως προέρχεται από την αντιπολίτευση της Τσετσενίας και ποικίλες πηγές, αλλά το τελευταίο διάστημα από τους Ουκρανούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι είναι πιθανό να είναι άρρωστος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας ειδικός για τα νεφρά έφτασε στην περιοχή από το Άμπου Ντάμπι πέρυσι. Σχετικά με αυτό, υπήρξαν επίσης φήμες ότι δηλητηριάστηκε και ότι είχε θάψει ζωντανό τον προσωπικό του γιατρό, Ελκάν Σουλεϊμάνοφ.

Ωστόσο, όπως προειδοποιεί ο καθηγητής και ειδικός στη Ρωσία Μαρκ Γκαλεότι, αυτές οι φήμες πρέπει να φιλτράρονται με προσοχή καθώς έχουμε ακούσει παρόμοιες ξανά πολλές φορές στο παρελθόν.

Πώς επηρεάζεται η σταθερότητα στην Τσετσενία

Πάντως αυτή η παρατεταμένη ανησυχία για την υγεία του Τσετσένου ηγέτη είναι εμφανής και στον ρωσικό χώρο πληροφοριών, γεγονός που υπογραμμίζει την εξάρτηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν από τον Καντίροφ για την διατήρηση της σταθερότητας στην Τσετσενία, σχολιάζει το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW).

«Η αποσταθεροποίηση της διακυβέρνησης του Καντίροφ στην Τσετσενία θα ήταν ένα σημαντικό πλήγμα για το καθεστώς του Πούτιν, εν μέρει λόγω του πόσο σημαντική ήταν η εδραίωση της σταθερότητας στην Τσετσενία μέσω ενός βάναυσου και αιματηρού πολέμου για την πρώιμη δημοτικότητα του Πούτιν στη Ρωσία. Ο Καντίροφ και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι μπορεί να ανησυχούν ότι οι φήμες που εντείνονται για την υγεία του θα επηρεάσουν τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα του ελέγχου του ίδιου, και κατ’ επέκταση του Πούτιν, στην Τσετσενία», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές του αμερικανικού think tank.

«Εάν η Τσετσενία αποδειχθεί ξανά πρόβλημα»

Αντίστοιχα, επιχειρώντας να απαντήσει τι θα σήμαινε για το Κρεμλίνο το ενδεχόμενο ο Καντίροφ να είναι όντως άρρωστος, ο Γκαλεότι εκτιμάει ότι η Μόσχα σίγουρα θα ελπίζει σε μια ομαλή διαδοχή και έναν λιγότερο επίμονο και πιο ελεγχόμενο διάδοχο. Για τον καθηγητή η επιλογή διαδόχου για τον έλεγχο αυτής της δυνητικά απείθαρχης περιοχής θα είναι κομβικής σημασίας σε ένα μέλλον χωρίς τον Καντίροφ.

Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που προκύψει μια σταθερή ηγεσία, ο Γκαλεότι διακρίνει και πάλι ένα κίνδυνο για τη Ρωσία. Σε αυτή την περίπτωση, η Μόσχα μπορεί να μπει στον πειρασμό να το εκμεταλλευτεί και να αρχίσει να μειώνει τα εντυπωσιακά μεγάλα χρηματικά ποσά που ρέουν από το ομοσπονδιακό ταμείο στο Γκρόζνι και τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί από τον Καντίροφ για να εξαγοράσει την ελίτ της Τσετσενίας.

«Αυτό θα μπορούσε, κατά ειρωνικό τρόπο, να δημιουργήσει στην πραγματικότητα, ακριβώς το είδος της τοπικής αντίστασης που φοβάται η Μόσχα», λέει χαρακτηριστικά. «Εάν η Τσετσενία αποδειχθεί ξανά πρόβλημα, και η ιστορία της δείχνει ότι κάθε φορά που βλέπει το αυτοκρατορικό κέντρο αποδυναμωμένο διεκδικεί ανεξαρτησία, τότε αυτό θα αποτελέσει μια σοβαρή στρατηγική πρόκληση για τον Πούτιν».

«Με το 97% του ρωσικού στρατού να αναπτύσσεται μέσα και γύρω από την Ουκρανία, ποιος μένει να πολεμήσει έναν τρίτο πόλεμο στην Τσετσενία;», διερωτάται. «Η Εθνική Φρουρά είναι ευρεία και διαθέσιμη, αλλά φημίζεται για επιτυχίες τον τελευταίο καιρό. Εξάλλου, μπορεί να υποσχέθηκαν στον διοικητή της Εθνικής Φρουράς Ζολότοφ άρματα μάχης και πυροβόλα, αλλά δεν τα έχει ακόμα. Από μόνη της μπορεί να δυσκολευτεί πολύ να χειριστεί μια επιχείρηση πλήρους κλίμακας εναντίον των σκληραγωγημένων Τσετσένων».

Σε αυτό το σενάριο, ο Πούτιν θα μπορούσε να βρεθεί μπροστά στο εξής δίλημμα, σύμφωνα με τον καθηγητή: να αποσύρει ή να υποβαθμίσει τη δέσμευσή του στον πόλεμο στην Ουκρανία ή να χάσει την Τσετσενία.

«Πράγματι, θα μπορούσε να επιλέξει; Οι δύσκολες αποφάσεις, τελικά, δεν είναι το δυνατό του σημείο. Θα μπορούσε κανείς να φανταστεί μια κατάσταση στην οποία προσπαθεί να κάνει και τα δύο ταυτόχρονα, τραβώντας αρκετές δυνάμεις από την Ουκρανία για να υπονομεύσει τη θέση της Ρωσίας εκεί, αλλά όχι αρκετές για να εξασφαλίσει μια νίκη στην Τσετσενία», αναφέρει καταλήγοντας με το εξής ερώτημα: «Θα μπορούσε η χαμένη κληρονομιά του Ραμζάν Καντίροφ να είναι η νίκη στην Ουκρανία;»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments