Nέα της αγοράς

Ρουμπινί: Ο «Dr Doom» καλεί ΕΚΤ και BoE να αυξήσουν τα επιτόκια για να αποφύγουν τον στασιμοπληθωρισμό

Ζητά να αναθεωρηθεί ο στόχος των κεντρικών τραπεζών για τον πληθωρισμό.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Τράπεζα της Αγγλίας (BοE) θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια για να αποτρέψουν τον κίνδυνο πρόκλησης «στασιμοπληθωρισμού», προειδοποίησε ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, ζητώντας παράλληλα να αναθεωρηθεί ο στόχος των κεντρικών τραπεζών για τον πληθωρισμό.

Γνωστός και ως «Dr Doom» ή προάγγελος των καταστροφών, ο Ρουμπινί υποστήριξε ότι η πρόσφατη άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα διατηρήσει τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα, επομένως είναι πρόωρη οποιαδήποτε συζήτηση για το τέλος του σημερινού κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

Η ΕΚΤ και η BοE αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο δίλημμα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), επειδή οι τιμές εξακολουθούν να αυξάνονται γρήγορα και η ανάπτυξη επιβραδύνεται, πρόσθεσε.

Η BοE  «θα έπρεπε να έχει φτάσει τα επιτόκιά της στο 5,75%,» είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television. Μάλιστα χαρακτήρισε «πρόβλημα» τις αμφιβολίες των «περιστεριών» στη BοE, σχετικά με την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.  «Οι ενδείξεις μας λένε ότι δεν είναι σίγουροι αν θέλουν να κάνουν να τα αυξήσουν και άλλο. Εάν συμβεί αυτό, θα μπορούσε να υπάρξει αποδέσμευση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Θα μπορούσαμε να δούμε έναν πραγματικό στασιμοπληθωρισμό», ανέφερε.

Το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου είναι επί του παρόντος στο 5,25% και αναμένεται νέα αύξηση των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα.

Αναφερόμενος στην Ευρωζώνη, ο Ρουμπινί υπογράμμισε ότι ο πληθωρισμός είναι «πολύ πάνω από τον στόχο». «Αυτό είναι ένα δίλημμα τόσο για την ΕΚΤ όσο και για την BoE. Από τη μια πλευρά, η συρρικνούμενη οικονομική δραστηριότητα θα tiw οδηγήσει στο να σταματήσουν ίσως σε αυτό το σημείο. Από την άλλη, εάν ο πληθωρισμός παραμείνει πολύ υψηλότερος από τον στόχο, μπορεί να αυξηθεί πολύ περισσότερο».

Χωρίς περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, «θα μπορούσε να υπάρξει ”αποδέσμευση” του πληθωρισμού και πραγματικός στασιμοπληθωρισμός», προειδοποίησε.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ισχυρότερη θέση, με τα «καλά νέα» να δείχνουν ότι δεν υπάρχει «σκληρή προσγείωση» της οικονομίας, ανέφερε. Ωστόσο, όπως είπε, οι αγορές κάνουν λάθος που περιμένουν μειώσεις επιτοκίων στις αρχές του επόμενου έτους. Αντίθετα, και η Fed ίσως χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια και οι πρώτες μειώσεις θα έρθουν «ίσως προς τα μέσα του έτους». «Δεν μπορούν να πουν ότι τελείωσαν. Ο βασικός πληθωρισμός αυξάνεται, οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται, υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει νέα άνοδος».

Αν και ο Ρουμπινί πιστεύει ότι απαιτούνται υψηλά επιτόκια, αυτά με τη σειρά τους απειλούν να δημιουργήσουν άλλα προβλήματα. «Υπάρχουν κίνδυνοι οικονομικής αστάθειας. Το είδατε σε αυτό που συνέβη στο Ηνωμένο Βασίλειο και πριν από περίπου ένα χρόνο, είδατε τι συνέβη την άνοιξη του τρέχοντος έτους με τις πιέσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Δεν νομίζω ότι έχουμε ξεφύγει τον κίνδυνο, καθώς τα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν υψηλότερα για περισσότερο. Η πιθανότητα κάποιου βαθμού χρηματοπιστωτικής αστάθειας εξακολουθεί να υπάρχει».

Οι διαρθρωτικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία – από τη γήρανση των δημογραφικών στοιχείων έως τη γεωπολιτική της εφοδιαστικής αλυσίδας – θα διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα, πρόσθεσε. Ως αποτέλεσμα, οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τον στόχο τους για τον πληθωρισμό από 2% σε 3% ή 4%, υποστήριξε.

«Τόσο από την πλευρά της προσφοράς όσο και από την πλευρά της ζήτησης, υπάρχουν παράγοντες που υποδηλώνουν ότι το 2% είναι σε αυτό το σημείο αδύνατη αποστολή. Και η νέα κανονικότητα μπορεί να είναι κάπου μεταξύ 3% και 4% για τις αναπτυγμένες οικονομίες με τον καιρό, και φυσικά όχι από τη μια μέρα στην άλλη», είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο