Φοροδιαφυγή: Πώς θα εφαρμοστούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ [vid]
Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay, Το ζήτημα πάντοτε στην Ελλάδα δεν ήταν η έλλειψη νομοθετικών διατάξεων για τη φορολόγηση αλλά η τήρησή τους, η εφαρμογή των νόμων.
Το ζήτημα πάντοτε στην Ελλάδα δεν ήταν η έλλειψη νομοθετικών διατάξεων για τη φορολόγηση αλλά η τήρησή τους, η εφαρμογή των νόμων. Διαχρονικά φορολογούνταν με διάφορα εισοδήματα και ιδιωτικών υπαλλήλων και ελευθέρων επαγγελματιών και του δημοσίου εν τέλει. Αλλά το μείζον ζήτημα ήταν η εφαρμογή και αν θέλετε η προσπάθεια που διαχρονικά έκανε το κράτος να καταλάβει ποια είναι τα πραγματικά εισοδήματα και ποια είναι αυτά τα οποία δηλώνουν την πραγματικότητα και πόσο μεγαλύτερα από αυτά που δηλώνονται. Αυτό που αλλάζει τώρα νομίζω είναι στην πραγματικότητα η ηλεκτρονική αν θέλετε, η ηλεκτρονική παρέμβαση την οποία επιχειρεί το κράτος, έτσι ώστε μέσω της ψηφιακής ψηφιοποίησης των υπηρεσιών του και των ελέγχων να μπορέσει να υπάρξει μία τάξη σε όλο αυτό το χάος.
Νομίζω ότι η σύνδεση των πηγών με τις ταμειακές μηχανές, αν μη τι άλλο, θα βοηθήσει στη φορολόγηση του εμπορίου, τη σωστή φορολόγηση του εμπορίου. Διότι όπως είδαμε μέχρι τώρα, η απλή έκδοση αποδείξεων πολλές φορές δεν ήταν επαρκής. Αυτό είναι σίγουρα ένα μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση, είπε στην ΕΡΤ ο δικηγόρος Ορέστης Ομράν σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Ο πρωθυπουργός είπε για 450.000 συνδέσεις οι οποίες θα γίνουν ήδη από την αρχή του 2024, οπότε θεωρώ ότι μέσα στο 24 θα αυξηθούν οι συνδέσεις αυτές.
Σημαντική επίσης είναι και η προσπάθεια κατάργησης συναλλαγών με μετρητά. Νομίζω ένα από τα μέτρα που εξήγγειλε πρωθυπουργός είναι ότι στην ακίνητη περιουσία τουλάχιστον δεν θα γίνονται συναλλαγές με μετρητά. Ήταν ένας τρόπος, όπως καταλαβαίνουμε όλοι, τα μετρητά να γίνουν συναλλαγές και άρα να νομιμοποιούνται στην πραγματικότητα μη φορολογημένα μετρητά.
Τώρα θα υπάρξουν πολύ συγκεκριμένοι όροι. Θα πρέπει η συναλλαγή να γίνεται ηλεκτρονικώς. Θα πρέπει τα χρήματα αυτά να υπάρχουν στον τραπεζικό λογαριασμό του αγοραστή, να δικαιολογούνται και να έχουν ήδη φορολογηθεί έτσι ώστε να πραγματοποιείται η συναλλαγή.
Γενικότερα νομίζω η καταπολέμηση των μετρητών και αν θέλετε η προσπάθεια που γίνεται, οι συναλλαγές τουλάχιστον οι συναλλαγές μέχρι από 500 ευρώ και πάνω να μη γίνονται με μετρητά είναι πάρα πολύ σημαντικό, διότι σύμφωνα με έρευνες ένα 30% της ελληνικής οικονομίας δεν μπορούμε να το δούμε, διότι επειδή γίνεται με μετρητά ακριβώς, παραμένει αφορολόγητο και παραμένει έτσι στη σκιώδη πλευρά των πραγμάτων.
Για την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής το αυτονόητο είναι η αύξηση των ελέγχων. Όταν δηλαδή το κράτος γνωρίζει ότι συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελμάτων αμείβονται με μετρητά, οφείλει να ελέγξει. Ξέρουμε, δεν είμαστε μια τεράστια χώρα, είμαστε μια χώρα 10 εκατομμυρίων ανθρώπων. Ξέρουμε ποιοι δηλώνουν στην εφορία και ποια εισοδήματα, ποιες κατηγορίες επαγγελμάτων φοροδιαφεύγουν και εκεί να αυξηθούν οι έλεγχοι.
Το άλλο, το οποίο έχει προκριθεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις, είναι η σύγκριση μεταξύ της πραγματικής ακίνητης περιουσίας ενός ελεύθερου επαγγελματία και των εισοδημάτων που δηλώνει. Δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα εννιά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν εισοδήματα, πολλές φορές κατώτατα, ακόμη και από το μέσο όρο του κατώτατου μισθού.
Ένας τρίτος τρόπος, ειδικά όσον αφορά τη λιανική, είναι η φορολόγηση στην πηγή. Ας πούμε ένα παράδειγμα: Έχεις ένα μαγαζί εστίασης, ένα μπαρ. Στο μπαρ αυτό προφανώς μπορείς πολύ εύκολα να φοροδιαφύγεις γιατί μπορεί να μη σε πληρώνουν σε κάρτες, αλλά σε μετρητά και να μη δηλώνεις την ακριβή κατανάλωση που γίνεται στο μαγαζί.
Εάν όμως φορολογηθεί στην πηγή, δηλαδή εάν το κράτος μπορέσει και καταλάβει πόσα ποτά αγοράζεις, αν τα φορολογήσεις εκεί, το πώς θα καταναλωθούν μετά είναι δευτερευούσης σημασίας. Η φορολόγηση να γίνεται εξ αρχής και αυτό είναι νομίζω πάρα πολύ αποτελεσματικό για μεγάλο μέρος της ελληνικής οικονομίας, αν εφαρμοστεί σωστά.
Σχετικά με την φορολόγηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, είπε ότι το ζήτημα αυτό, όπως ετέθη από τον πρωθυπουργό, έχει ήδη τεθεί και σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ιταλία, στην Ισπανία υπάρχουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Όταν κάποιος έχει πολλά ακίνητα τα οποία εκμεταλλεύεται οργανωμένα, είτε μέσω Airbnb είτε μέσω κάποιας άλλης οργανωμένης πλατφόρμας, η δραστηριότητά του προσομοιάζει στην πραγματικότητα με τη δραστηριότητα ενός ξενοδόχου, οπότε είναι λογικό να υπόκειται στα ίδια τέλη και στον ίδιο ΦΠΑ που θα υπόκειντο εάν λειτουργούσε κάποιο ξενοδοχείο.
Νομίζω ότι είναι ένα μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση για να κανονικοποίηση του φαινόμενου των Airbnb στην Ελλάδα. Ένα πρόβλημα που είχαμε πάντοτε, ξέρετε στην Ελλάδα ήταν ο αριθμός των κλινών. Δεν είχαμε ποτέ επαρκείς κλίνες. Άρα ήρθε τώρα, είχε μπει και καλύψει αυτό το κενό και έδωσε τη δυνατότητα σε πάρα πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων να τα εκμεταλλευτούν και να και να αποκτήσουν μια επιπρόσθετη πηγή εισοδήματος.
Αυτό είναι καλό για την ελληνική οικονομία, αλλά πρέπει κάπως να ρυθμιστεί, διότι όταν λαμβάνει αυτές τις διαστάσεις, τότε σε κάθε περίπτωση δημιουργείται αν θέλετε και ένας αθέμιτος ανταγωνισμός.
Θέλουμε να υπάρχει πραγματικός ανταγωνισμός στην αγορά, όταν φορολογείται ο ξενοδόχος, έτσι και κάποιος ο οποίος μπορεί να έχει, όπως σωστά είπατε, πάνω από 3 ακίνητα 4, 5, 6 ακίνητα, να μπορέσει να τον ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις.
Έχει συμβεί αυτό και στην Ιταλία και στην Ισπανία. ΦΠΑ επιβάλλεται και στην Ιταλία. Στην Ισπανία πρόσφατα έγιναν κάποιες αλλαγές για την αλλαγή της κλίμακας φορολόγησης. Άρα είναι ένα φαινόμενο το οποίο είναι πανευρωπαϊκό. Και νομίζω ότι επειδή ακριβώς από ό, τι φαίνεται κάποιοι από τους φόρους, κάποια από τα τέλη θα πάνε και σε ένα αν θέλετε κεφάλαιο το οποίο θα συγκεντρωθεί για τις φυσικές καταστροφές και το οποίο θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε ως χώρα σε περίπτωση κινδύνων από φυσικές καταστροφές, Είναι και ένα και ένα μέτρο ευρύτερου κοινωνικού χαρακτήρα, το οποίο θα βοηθήσει και τη χώρα μας και θα ανοίξει και το διάλογο ο οποίος υπάρχει μετά από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές τις πρόσφατες.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας