Policy Briefs

Οι ΥΠΕΞ της Ευρώπης θα συναντηθούν στο Κίεβο τον Οκτώβριο

Οι ΥΠΕΞ της Ευρώπης θα συναντηθούν στο Κίεβο τον Οκτώβριο

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Commissioners.europa.eu - Josep Borrell Fontelles HIGH REPRESENTATIVE / VICE-PRESIDENT (2019-2024)

Αυτό ανακοίνωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να συναντηθούν «σύντομα» στην ουκρανική πρωτεύουσα. Αυτό ανακοίνωσε τη Δευτέρα (18 Σεπτεμβρίου) ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ.

Νωρίτερα φέτος, η ευρωπαϊκή πλευρά είχε ήδη επισκεφθεί μια φορά την Ουκρανία για διαβουλεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ουκρανικής κυβέρνησης, καθώς και για μια σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας.

«Σύντομα θα πραγματοποιήσουμε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στο Κίεβο », είπε ο κ. Μπορέλ σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Αυτή η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο και το κύριο θέμα που θα μπορούσε να συζητηθεί εκεί θα είναι η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ — ένδειξη υποστήριξης καθώς η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση της αντεπίθεσής της κατά της Ρωσίας και κάνει απολογισμό ορισμένων βασικών σημείων, όπως η στρατιωτική βοήθεια και οι αυστηρότερες κυρώσεις.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντήθηκαν ανεπίσημα στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα για να συζητήσουν την Ουκρανία και την κατάσταση στο Σαχέλ, με στόχο να συντονίσουν τη θέση τους ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Έχουμε συντονίσει τη δράση μας με τρίτες χώρες – μεταξύ όλων των υπουργών [της ΕΕ] – και μπορώ να σας πω ότι μαζί θα έχουμε συναντήσεις με 133 εταίρους εδώ στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας», είπε ο κ. Borrell .

Τα σχόλιά του έρχονται καθώς, δεκαοκτώ μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου αγωνίζονται να προσελκύουν τον Παγκόσμιο Νότο και να προσαρμοστούν στην μεταβαλλόμενη παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, ο Μπορέλ όρισε την κοινή ευρωπαϊκή θέση ως επιδίωξη «ειρήνης, αλλά δίκαιης ειρήνης» για την Ουκρανία, με βάση το ειρηνευτικό σχέδιο του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για το οποίο οι Ευρωπαίοι σκοπεύουν να συγκεντρώσουν «τον μεγαλύτερο αριθμό υποστηρικτών. ” όλη την εβδομάδα.

«Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών είναι το πιο σημαντικό φόρουμ για τη δημιουργία διεθνούς δυναμικής για την προώθηση των ειρηνευτικών προσπαθειών για την Ουκρανία […] και τώρα είναι η ώρα να το κάνουμε», είπε η κ. Μπορέλ.

Σχετικά με την έξοδο της Ρωσίας από τη Συμφωνία Σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας, η οποία επέτρεψε την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών και ρωσικών λιπασμάτων μέσω ασφαλούς διέλευσης από τη Μαύρη Θάλασσα, ο Μπορέλ είπε ότι «σκέφτεται βαθιά μέσα του ότι [η Ρωσία] δεν θέλει αυτή τη συμφωνία».

«Δεν τίθεται πλέον θέμα άρσης περιορισμών ή κυρώσεων αφού δεν επηρεάζουν τις ρωσικές εξαγωγές […] αυτά είναι δικαιολογίες ή ψευδή επιχειρήματα », δήλωσε ο κ. Μπορέλ.

«Ποιος θα το πληρώσει αυτό; Εκτός από τους ίδιους τους Ουκρανούς, αυτοί που θα είναι πιο δεκτικοί είναι στις πιο ευάλωτες χώρες του κόσμου, στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική», συνέχισε .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments