Στο φλέγον ζήτημα του ξεπαγώματος των τριετιών αναφέρθηκε εκ νέου ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης.
Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η κυβερνητική απόφαση δεν έχει αναδρομική ισχύ, λέγοντας ότι «το μέτρο δεν έχει αναδρομικότητα. Από τις 14 Φεβρουαρίου του 2012, ανεστάλη το επίδομα προϋπηρεσίας, αυτό που λέμε τριετίες. Από την 1η Ιανουαρίου του 2024, παύει η αναστολή. Άρα είναι σαν να ξυπνάμε την 1η Ιανουαρίου του 2024 στις 15 Φεβρουαρίου του 2012. Όσοι προσελήφθησαν από τις 14 Φεβρουαρίου του 2012 και μετά, χρειάζονται τρία χρόνια για να θεμελιώσουν επίδομα προϋπηρεσίας, δηλαδή τριετία. Το δυστύχημα, όπως δείχνει η Εργάνη, είναι ότι 600.000 συμπολίτες μας δεν έχουν πάρει αύξηση. Και 600.000 άνθρωποι δεν είναι λίγος κόσμος. Αυτοί οι άνθρωποι θα πάρουν αύξηση πολύ σύντομα. Και περίπου 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι θα πάρουν σημαντική αύξηση μέσα στην επόμενη τριετία».
Επιπλέον, με το ξεπάγωμα, εστάλη από τον πρόεδρο της κυβέρνησης ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η κυβερνητική πλειοψηφία ενδιαφέρεται για την πλήρη επάνοδο στην κανονικότητα. Ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε συγκεκριμένα επ’ αυτού ότι «το ξεπάγωμα των τριετιών θα έπρεπε κανονικά να το ξεκινήσουμε σε περίπου δύο χρόνια. Το ξεκινάμε ωστόσο δύο χρόνια νωρίτερα. Άρα ό,τι επρόκειτο να πάρει ένας εργαζόμενος θα το λάβει δύο χρόνια πιο πριν. Και τονίζω ότι εντός του 2024 είναι περίπου 150.000 εργαζόμενοι που δικαιούνται μια έξτρα τριετία. Και το σημαντικό είναι ότι μπαίνουμε ξανά σε μια εποχή κανονικότητας. Και το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός είναι ότι σταδιακά επιστρέφουμε στην κανονικότητα».
Ο υπουργός Εργασίας ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, ισχυριζόμενος: «Ξέρω ότι πολλοί θα ήθελαν να υπάρχει αναδρομικότητα, αναδρομική εφαρμογή. Όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αυξήσεις στους συνταξιούχους. Επίσης, δίνουμε αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους για πρώτη φορά μετά από δώδεκα χρόνια. Και αρχίζουμε και πάλι, μετά από ένδεκα χρόνια τις τριετίες. Όλα αυτά γίνονται επειδή η οικονομία μας πηγαίνει καλά, επειδή η ανταγωνιστικότητα έχει ανέβει, γιατί οι εξαγωγές μας έχουν ανέβει, γιατί οι επενδύσεις έχουν ανέβει, γιατί ο τουρισμός έχει ανέβει και η συνετή οικονομική πολιτική αυτής της κυβέρνησης μας επιτρέπει να κάνουμε αυτά τα θετικά πράγματα. Αν πάρουμε μια μη συνετή απόφαση και δώσουμε 30% αύξηση σε όλους τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, τότε η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και όλα αυτά τα θετικά μέτρα θα πάνε στράφι. Στην οικονομία, οι κινήσεις πρέπει να είναι λελογισμένες, προσεκτικές και συνετές. Η απόφαση του πρωθυπουργού είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα ότι η κυβέρνηση νοιάζεται για τα προβλήματά τους».
Η περίπτωση Κασσελάκη μοιάζει με επιθετική εξαγορά
Αναφερόμενος στην περίπτωση του κ. Κασσελάκη, ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε παραλληλισμό με την έννοια της επιθετικής εξαγοράς σε οικονομία της ελεύθερης αγοράς.
«Εγώ παρομοιάζω την περίπτωση του κ. Κασσελάκη με επιθετική εξαγορά. Όταν μια εταιρεία δεν πηγαίνει καλά, ένας κεφαλαιοκράτης αγοράζει την εταιρεία για ένα κομμάτι ψωμί. Έτσι συνέβη, κατ’ αναλογία, με τον κ. Κασσελάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ».
Επίσης, υπενθύμισε ο Άδωνις, ο νικητής του δευτέρου γύρου στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να τον προεξοφλεί κάποιος. «Υπενθυμίζω», ανέφερε ο υπουργός, «ότι, στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας, στον πρώτο γύρο ο κ. Μειμαράκης έλαβε 40% και ο κ. Μητσοτάκης πήρε 29%. Άρα, η διαφορά δεν είναι τόσο χαώδης ώστε να προαναγγέλλουμε τη νίκη του κ. Κασσελάκη».
«Από εκεί και πέρα», συμπλήρωσε ο Άδωνις, «δεν φοβόμαστε τον κ. Κασσελάκη. Είναι πρόοδος που ένας καπιταλιστής και πρώην στέλεχος της Goldman Sachs διεκδικεί την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, εύχομαι καλή επιτυχία και στον κ. Κασσελάκη και στην κ. Αχτσιόγλου. Ωστόσο, δεν ασχολούμαι άλλο με τις εσωκομματικές εξελίξεις του ΣΥΡΙΖΑ».