Την Τετάρτη, στις 11 ώρα Νέας Υόρκης, έξι το απόγευμα ώρα Ελλάδας θα λάβει χώρα η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ στην αμερικανική μεγαλούπολη.
Η σύνθεση της ελληνικής αποστολής, εκτός του πρωθυπουργού, θα απαρτίζεται από τον Γιώργο Γεραπετρίτη και την Άννα Μαρία Μπούρα, ενώ τον Τούρκο πρόεδρο θα πλαισιώνουν ο Χακάν Φιντάν και ο Τσαγατάι Κιλίτς.
Η συνάντηση κορυφής θα λειτουργήσει ως έναυσμα για τις επόμενες επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με βασικό στόχο τη διατήρηση του καλού κλίματος, της ηρεμίας και του διαλόγου.
Το χρονοδιάγραμμα των ελληνοτουρκικών επαφών έχει ως εξής:
16 Οκτωβρίου Πολιτικός διάλογος Υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου Υφυπουργός Εξωτερικών Μπουράκ Ακτσαπάρ
17 Οκτωβρίου Θετική ατζεντα στην Αθήνα Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης Υφυπουργός Εξωτερικών Μπουράκ Ακτσαπάρ
Δεκέμβριος Θεσσαλονίκη – Ανώτατο Πολιτικό Συμβούλιο
Ελληνοτουρκικά: Τα διακυβεύματα του ραντεβού στη Ν. Υόρκη
Εμπιστοσύνη, ηρεμία και κανονικότητα που θα μπορέσουν να οδηγήσουν σε λύσεις είναι τα ζητούμενα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως υπογραμμίζουν ανώτατες διπλωματικές πηγές. Σημειώνουν δε ότι η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι σαφώς ο ιδανικός προορισμός για την ελληνική διπλωματία όσον αφορά την επίλυση της μιας και μόνης διαφοράς που αναγνωρίζει η Αθήνα στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ωστόσο δεν είναι ούτε εύκολος ούτε γρήγορος.
Οπως λένε, το πιο σημαντικό για να ξεκινήσει ένας επί της ουσίας διάλογος και να μπορέσουν οι δύο πλευρές να θίξουν ζητήματα που αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες είναι να χτιστεί η μεταξύ τους εμπιστοσύνη, που χάθηκε στα χρόνια της ακραίας έντασης και των απειλών, αλλά και των μονομερών ενεργειών, καθώς και να υπάρξει η πολιτική βούληση για συμβιβασμούς.
Ακολούθησε συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτη και του Υπουργού Εξωτερικών κ. Φιντάν, κατά τη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε ένας οδικός χάρτης για την επόμενη επαφή μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο τριών αξόνων: του πολιτικού διαλόγου, των ΜΟΕ και της θετικής ατζέντας.