EDITOR'S PICK

Kombucha Tea: Ποιο είναι το θαυματουργό ρόφημα για το οποίο όλοι μιλούν;

Kombucha Tea: Ποιο είναι το θαυματουργό ρόφημα για το οποίο όλοι μιλούν;

Πηγή Φωτογραφίας: organicauthority.com/ Yasss! This 4-Ingredient Kombucha Recipe is Easy Homemade Fermented Goodness

Η αφθονία της kombucha στα ράφια των supermarkets και των delicatessen μπορεί να σας κάνει να αναρωτιέστε τι είναι αυτό το ξεχωριστά ξινό, ανθρακούχο ρόφημα.

Η Kombucha είναι ένα ποτό που έχει υποστεί ζύμωση και παρασκευάζεται από τσάι και ζάχαρη. Αν και οι άνθρωποι πολλών πολιτισμών την καταναλώνουν, προέρχεται από τη βορειοανατολική Ασία γύρω στο έτος 220 π.Χ. Συμβατικά, παρασκευάζεται με τη χρήση ζυμωμένου μαύρου ή πράσινου τσαγιού και σακχαρόζης. Για την παρασκευή της, βακτήρια και μαγιά με τη μορφή SCOBY (συμβιωτική καλλιέργεια βακτηρίων και ζύμης) – ένα βιοφίλμ μικροοργανισμών που περιλαμβάνει βακτήρια οξικού οξέος, βακτήρια γαλακτικού οξέος και ζύμες – προστίθενται στο μείγμα τσαγιού και ζάχαρης. Στη συνέχεια, το μείγμα ζυμώνεται για τρεις έως 60 ημέρες. Η ζύμη μετατρέπει τη ζάχαρη σε αιθανόλη (καθώς και οργανικά οξέα και διοξείδιο του άνθρακα), την οποία τα βακτήρια οξικού οξέος μετατρέπουν στη συνέχεια σε ακεταλδεΰδη, μια ένωση που βρίσκεται συνήθως στο περιβάλλον, και σε οξικό οξύ, ένα υποπροϊόν της ζύμωσης που δίνει στο ξύδι τη χαρακτηριστική του οσμή.

Αυτή η ζύμωση παράγει ένα πικρό, ανθρακούχο ποτό, πλούσιο σε προβιοτικά βακτήρια. Καθώς η παραδοσιακή διαδικασία παρασκευής kombucha έχει ως αποτέλεσμα ένα ξινό, ελαφρώς φρουτώδες ποτό, πολλά kombucha που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά περιέχουν πρόσθετα συστατικά που προσδίδουν διαφορετικές γεύσεις και γενικά μια πιο γλυκιά γεύση. Τα συστατικά αυτά, που προστίθενται μετά την ολοκλήρωση της ζύμωσης, μπορεί να περιλαμβάνουν φρούτα, λαχανικά, βότανα, μπαχαρικά ή πρόσθετα σάκχαρα ή χυμούς.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα σημαντικότερα οφέλη της! 1. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά

Μετά τη ζύμωση, η kombucha περιέχει πολλές βιοδραστικές ενώσεις και θρεπτικά συστατικά που μπορεί να είναι ευεργετικά για την υγεία. Είναι μια πιθανή πηγή βιταμινών Β1, Β2, Β6, Β12 και C, καθώς και πολυφαινολών και αντιοξειδωτικών. Περιέχει επίσης χαλκό, σίδηρο, μαγγάνιο, νικέλιο και ψευδάργυρο, γεγονός που την καθιστά ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα μιας υγιεινής ισορροπημένης διατροφής, συνεχίζει ο Dr. Soorya.

2. Μπορεί να ενισχύσει την υγεία του εντέρου

Μερικά από τα ισχυρότερα στοιχεία σχετικά με τα οφέλη της kombucha για την υγεία είναι η επίδρασή της στην υγεία του εντέρου. Επειδή ζυμώνεται με ένα SCOBY που περιέχει διάφορα στελέχη ωφέλιμων βακτηρίων και ζυμομυκήτων, είναι μια καλή πηγή προβιοτικών. Διάφορα είδη βακτηρίων και ζυμομυκήτων που, όταν λαμβάνονται, μπορούν να βοηθήσουν στην ποικιλομορφία και την ισορροπία του μικροβιώματός σας, αναστέλλοντας την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων και προωθώντας την ανάπτυξη μικροβιακών κοινοτήτων του εντέρου που σχετίζονται με την υγεία. Άλλωστε, το μικροβίωμα βοηθά στην πέψη, την απορρόφηση και την αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών από την τροφή σας και η κατάποση kombucha μπορεί να βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία.

3. Υποστηρίζει τα υγιή επίπεδα χοληστερόλης

Μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι η kombucha μπορεί να προάγει υγιή επίπεδα χοληστερόλης. Μια ανασκόπηση μελετών διαπίστωσε ότι μείωσε τη συνολική χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια, την LDL χοληστερόλη και την VLDL χοληστερόλη σε ζωικά μοντέλα. Ωστόσο, δεν έχουν διεξαχθεί μελέτες σε ανθρώπους που να υποστηρίζουν αυτό το όφελος.

4. Προσφέρει αντιμικροβιακές ιδιότητες

Παρά το γεγονός ότι αποτελεί πηγή φιλικών βακτηρίων, οι βιοδραστικές ενώσεις και η περιεκτικότητα σε οξικό οξύ της kombucha μπορεί να παρέχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τη θεραπεία γαστρεντερικών λοιμώξεων.

Μια ανασκόπηση μελετών του 2021 διαπίστωσε ότι εμφανίζει αντιμικροβιακή δράση έναντι ενός ευρέος φάσματος μικροοργανισμών. Για παράδειγμα, μια παλαιότερη μελέτη της “Engineering in Life Sciences” διαπίστωσε ότι η kombucha ανέστειλε in vitro την ανάπτυξη του Helicobacter pylori (βακτήριο που προκαλεί έλκος στομάχου), του Staphylococcus aureus (κύρια αιτία λοιμώξεων του δέρματος και των μαλακών μορίων) και του Escherichia coli (βακτήριο που βρίσκεται στο περιβάλλον, στα τρόφιμα και στα έντερα ανθρώπων και ζώων) λόγω της περιεκτικότητάς της σε οξικό οξύ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments