Το κόστος εξυπηρέτησης ενός δανείου ήδη έχει αρχίσει να επιβαρύνει όλο και περισσότερους Ευρωπαίους. Άλλωστε, την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια για 10η συνεχόμενη φορά. Αδιαφορεί επομένως για τους δανειολήπτες;
Ο Carsten Brzeski της ING εξηγεί ποιες είναι οι προθέσεις της ΕΚΤ, καθώς αύξησε τα επιτόκια από 3,75% σε 4% τον Σεπτέμβριο, σε ιστορικά υψηλά. Είναι ο πιο επιθετικός κύκλος σύσφιξης που έχει δει ποτέ η ευρωζώνη, υπενθυμίζει ο Brzeski.
Γιατί όμως το έκανε, την ώρα που σχεδόν παντού υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια ότι η οικονομία επιδεινώνεται. Η ΕΚΤ εξακολουθεί να ανησυχεί περισσότερο για τον πληθωρισμό. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει μάλιστα ο Brzeski «έχει κοιτάξει την κρυστάλλινη σφαίρα της και λέει ότι ο πληθωρισμός, ο οποίος επί του παρόντος κυμαίνεται πάνω από το 5%, θα πέσει κάτω από το στόχο του 2% στα τέλη του 2025».
Το «χτύπημα» στην οικονομία
Όπως αναφέρει ο Brzeski η ΕΚΤ ανησυχεί μήπως έχει καθυστερήσει τη σύσφιξη. Αλλά η ανακοίνωσή της ήταν ξεκάθαρη: το τρέχον επίπεδο θα πρέπει να είναι αρκετό για να μειώσει τον πληθωρισμό τα επόμενα δύο χρόνια. Έτσι, είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε φτάσει στο μέγιστο των επιτοκίων στην Ευρώπη.
Τα υψηλότερα επιτόκια χρησιμοποιούνται συχνά για να «ψύχουν» την οικονομία. Εάν κάποιος πρέπει να πληρώσει περισσότερα χρήματα σε πληρωμές τόκων σε ένα δάνειο ή ένα στεγαστικό δάνειο, έχει λιγότερα μετρητά να ξοδέψει αλλού, κάτι που θα συμβάλει στη μείωση των τιμών. Και αυτό ισχύει για άτομα, εταιρείες και κυβερνήσεις.
Αλλά είναι δύσκολο για πολλούς ανθρώπους που ήδη δυσκολεύονται να πληρώσουν τους αυξανόμενους λογαριασμούς τροφίμων και καυσίμων. Και για όλες τις κεντρικές τράπεζες, είναι μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης, διότι αν ρίξουν υπερβολικά τους ρυθμούς στην οικονομία, μπορεί πραγματικά να την οδηγήσουν στην ύφεση.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ING ανησυχεί ιδιαίτερα για τη Γερμανία, που συχνά αποκαλείται η δύναμη της Ευρώπης. Οι βιομηχανίες της παράγουν 7% λιγότερο από ό,τι πριν από την πανδημία του Covid. Οι πωλήσεις στα καταστήματα καθώς και οι εξαγωγές πέφτουν. Ο κίνδυνος ύφεσης εκεί, που εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτήν, είναι και πάλι υψηλός. Και αν τα πράγματα πάνε πολύ άσχημα και ο πληθωρισμός μειωθεί γρηγορότερα από το αναμενόμενο, μπορεί να δούμε τα επιτόκια να μειώνονται νωρίτερα παρά αργότερα, καταλήγει ο Brzeski.
Πηγή: ot.gr