Η μεταναστευτική έκτακτη ανάγκη που αντιμετωπίζει η Ιταλία θα είναι ένα από τα κύρια θέματα που θα θίξει η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι κατά την πρώτη της επίσκεψη στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
Η Μελόνι σχεδιάζει επίσης να συζητήσει τη μεταρρύθμιση του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, τη σημασία της πολυμέρειας και το «αναγκαίο και αδιάκοπο» έργο για μια «δίκαιη ειρήνη» στην Ουκρανία.
«Η Ιταλία δεν μπορεί να μείνει μόνη της και η βοήθεια της Ευρώπης δεν είναι αρκετή [στο μεταναστευτικό ζήτημα]. Αυτό είναι το νόημα της ομιλίας του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών », δήλωσε κυβερνητική πηγή που επικαλείται ο ιταλικός Τύπος.
Στην ατζέντα του Πρωθυπουργού βρίσκεται επίσης μια σειρά συναντήσεων, μεταξύ των οποίων μία με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ακόμη και με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Θα πρέπει επίσης να συζητήσει τις μεταναστευτικές ροές με τον Αλγερινό πρόεδρο, Abdelmadjid Tebboune.
Το θέμα της μετανάστευσης είναι ένα κατεξοχήν ευρωπαϊκό και διεθνές θέμα. Αν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βρέθηκε την Κυριακή (17 Σεπτεμβρίου) στο νησί Λαμπεντούζα για να ανακοινώσει ανθρωπιστική και υλικοτεχνική βοήθεια στην Ιταλία, η συζήτηση έχει παγκόσμιο χαρακτήρα. Υπό αυτή την έννοια, το φόρουμ του ΟΗΕ είναι ιδιαίτερα κατάλληλο.
«Η Λαμπεντούζα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου », δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι. Όσο για τον Γάλλο Υπουργό Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανίν, που επισκέφθηκε την Ιταλία τη Δευτέρα (18 Σεπτεμβρίου), είπε ότι ήθελε να εκφωνήσει μια « σταθερή » ομιλία .
Η Giorgia Meloni δεν δίστασε να εκφράσει την κριτική της στην ιταλική αριστερή αντιπολίτευση, ακόμη και στον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ Josep Borrell, ο οποίος επέκρινε τη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Βρυξελλών και Τυνησίας για προσπάθεια περιορισμού των διελεύσεων μεταναστών από τη Μεσόγειο. την ελπίδα να φτάσει στις ευρωπαϊκές ακτές. Η Μελόνι υπήρξε πρωταγωνιστής στην υιοθέτηση αυτής της συμφωνίας.
Η ιταλική κυβέρνηση θεωρεί ότι η έλλειψη πληρωμών ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Τύνιδα είναι ένας από τους κύριους λόγους για την αύξηση των εκφορτώσεων τις τελευταίες εβδομάδες, η οποία προκύπτει από τη χαλάρωση των ελέγχων στις ακτές της Τυνησίας.
«Είναι λυπηρό να σημειωθεί ότι μέρος των ιταλικών και ευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων, για ιδεολογικούς λόγους ή, χειρότερα, με πολιτικούς υπολογισμούς, επιμένει και κάνει τα πάντα για να διαλύσει το έργο που επιτελέστηκε», δήλωσε η Μελόνι .
«Ουσιαστικά, η βούληση της ευρωπαϊκής αριστεράς είναι να καταστήσει αναπόφευκτη τη μαζική λαθρομετανάστευση », πρόσθεσε η Μελόνι, ενώ ο κ. Ταγιάνι τόνισε: «Όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογράφει συμφωνία, αυτή η συμφωνία πρέπει να γίνεται σεβαστή» .