Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Στάση αναμονής απέναντι στις ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

ΠΑΣΟΚ: Στάση αναμονής απέναντι στις ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή Φωτογραφίας: [363645] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Τα σενάρια της επόμενης μέρας στον ΣΥΡΙΖΑ και η ακτινογραφία των νέων μελών που γράφτηκαν για τις εκλογές στο επίκεντρο της ανάλυσης της Χαριλάου Τρικούπη.

Στάση αναμονής μέχρι την Κυριακή και την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος για την εκλογή νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ τηρούν στην Χαριλάου Τρικούπη -γνωρίζοντας πως πιο ασφαλή συμπεράσματα για το μέλλον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και κατ’ επέκταση του κεντροαριστερού χώρου, θα εξαχθούν όταν θα είναι πια γνωστό το όνομα του διαδόχου του Αλέξη Τσίπρα. Επισήμως, άρα, σχόλιο δεν θα υπάρξει.

Στο παρασκήνιο ωστόσο, οι εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα από τα βασικά σημεία συζήτησης των τελευταίων ημερών. Κυρίως γιατί υπήρξαν πολλοί που είχαν υπολογίσει, λανθασμένα, πως ο αριθμός των συριζαίων μελών που θα έφταναν έως την κάλπη θα ήταν πενταψήφιος. Επίσης, όμως, στελέχη με πείρα εξέφραζαν τον προβληματισμό τους για τις όποιες πιθανές επιπτώσεις μπορεί να έχει στην πασοκική προσπάθεια μια επικοινωνιακή καταιγίδα με αφορμή την εκλογή της επόμενης ηγεσίας.

270.000 μέλη και φίλοι του κόμματος συμμετείχαν στην εσωκομματική ψηφοφορία του 2021, ενώ 140.000 ήταν οι μοναδικές ψήφοι που έλαβε ο Νίκος Ανδρουλάκης στις εκλογές. Ο Δημήτρης Μάντζος, σε δική του δήλωση (Real Fm), αναφέρει ότι “δεν σκοπεύω να κάνω σύγκριση, αλλά για να δώσω μια πλήρη εικόνα των στοιχείων, οι 140.000 ψήφοι είναι όσοι ψήφισαν τον Νίκο Ανδρουλάκη στις δεύτερες εκλογές του 2021”. Σε ό,τι αφορά την εισροή νέων ψηφοφόρων, σημειώνει ότι “υπήρξε εισροή 40.000 μελών, οι περισσότεροι από τους οποίους ψήφισαν Τσίπρα πριν από μερικούς μήνες και δεν προσήλθαν χθες να ψηφίσουν”.

Αυτό που όντως συζητείται πέριξ του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, είναι και η κομματική προέλευση των ψηφοφόρων αυτών -καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως η αναμόχλευση του ΣΥΡΙΖΑ μετά από 13 χρόνια με την ίδια ηγεσία, αλλά κυρίως μετά από μια εκλογική ήττα τέτοιων διαστάσεων όπως αυτή του καλοκαιριού μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον και των ενδιαμέσων ψηφοφόρων. Οσων δηλαδή αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί και τσαλαβουτούν πότε στη μια και πότε στην άλλη πλευρά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Καινούργια δυναμική ή διάσπαση;

Είτε ο Στέφανος Κατσελάκης γίνει ο επόμενος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είτε κερδίσει η Έφη Αχτσιόγλου, τα πάντα στον ΣΥΡΙΖΑ θα κριθούν από τη συμπεριφορά της ηττημένης πλευράς και από το αν η μετεκλογική αντιπαράθεση θα οδηγήσει σε διάσπαση του κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται πως την Κυριακή τελειώνει μια μεταβατική περίοδος για τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία σηματοδοτεί και επισήμως την έναρξη της μάχης για την επικράτηση στον προοδευτικό χώρο, με χρονικό ορίζοντα τις ευρωεκλογές του επόμενου καλοκαιριού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments